Guvernul ar putea adopta, marţi, OUG pentru scăderea TVA la alimente bio şi tradiţionale

Executivul ar putea adopta, în şedinţa de marţi, o ordonanţă de urgenţă care reglementează contribuţiile de asigurări sociale de sănătate şi reducerea cotei de TVA de la 9 la 5% pentru produsele alimentare montane, bio şi tradiţionale, au declarat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX.

Urmărește
428 afișări
Imaginea articolului Guvernul ar putea adopta, marţi, OUG pentru scăderea TVA la alimente bio şi tradiţionale

Guvernul ar putea adopta, marţi, OUG pentru scăderea TVA la alimente bio şi tradiţionale

Referitor la subiect, premierul Viorica Dăncilă a anunţat, sâmbătă la Satu Mare, că în scurt timp speră ca Guvernul să adopte reducerea TVA de la 9 la 5% pentru produsele bio şi cele tradiţionale.

Ministerul Finanţelor Publice a pus, miercurea trecută, în dezbatere pe site-ul instituţiei, ordonanţa de urgenţă care prevede scăderea TVA la alimente şi care reglementează plata contribuţiilor de sănătate.

Potrivit proiectului iniţiat de MFP, o primă măsură priveşte eliminarea inechităţilor rezultate din aplicarea prevederilor legale în urma cărora persoanele fizice sunt obligate la plata unei contribuţii de asigurări sociale de sănătate calculată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, cu toate că veniturile realizate se situează sub acest nivel.

O a doua măsură priveşte modificarea termenului de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi a termenului de plată anticipată a acestei contribuţii, având în vedere volumul semnificativ de decizii de impunere pentru stabilirea contribuţiei aferente perioadei 2014 – 2017, care nu au fost comunicate contribuabililor până la data de 15 martie 2019, cu consecinţa punerii contribuabililor în imposibilitatea de a beneficia de acordarea bonificaţiei, independent de voinţa acestora, în condiţiile în care OUG nr. 89/2018 condiţionează acordarea bonificaţiei de plata contribuţiei până la 31 martie 2019.

Pentru plata cu anticipaţie a acestor sume, proiectul prevede acordarea unei bonificaţii de 10%, dacă sunt plătite integral în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

De asemenea, actul normativ propune ca pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise şi comunicate de organul fiscal competent după data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pentru definitivarea contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plată să fie de 120 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

În ceea ce priveşte TVA, OUG propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Executivul va discuta despre o informare privind stadiul pregătirilor pentru europarlamentarele din 26 mai

 

Guvernul va dezbate, în şedinţa de marţi, potrivit ordinii de zi, şi despre o informare privind stadiul pregătirii şi organizării alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019, precum şi pentru referendumul naţional din data de 26 mai 2019- 13 mai 2019.

De asemenea, pe ordinea de zi figurează mai multe proiect de hotărâre şi memorandumuri.

Astfel, Executivul va analiza un proiect de hotărâre care prevede completarea articolului 7 din HG privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie „Prof. dr. G.K. Constantinescu” cu următorul cuprins: „Până în data de 31 decembrie 2019, prin excepţie de la prevederile alin.(1) lit. b), testele de genotipizare a scrapiei se efectuează de către Agenţie gratuit, în limita alocărilor bugetare, prin laboratorul propriu, pentru tineretul mascul din speciile ovine/caprine care intră la reproducţie în anul 2019 în cadrul programelor de ameliorare aprobate. Resursele financiare necesare efectuării testelor prevăzute la alin.(11 ) se asigură de la bugetul de stat, în limita sumelor aprobate Agenţiei cu această destinaţie pentru anul 2019.”

Executivul va adopta şi trei memorandumuri:

- Memorandum cu tema: Măsuri necesare îndeplinirii condiţiei prealabile "Implementarea şi aplicarea Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi (CDPD) în conformitate cu Decizia 2010/48/CE a Consiliului privind încheierea de către Comunitatea Europeană a Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap".

- Memorandum cu tema: Evaluarea naţională a îndeplinirii condiţiei favorizante ''Planificarea globală a transporturilor la nivelul corespunzător'', prevăzută prin propunerea de Regulament CE de stabilire a unor prevederi comune pentru o serie de fonduri UE post 2020 (CPR) şi măsuri necesare îndeplinirii acesteia.

- Memorandum cu tema: Măsuri necesare îndeplinirii condiţiei favorizante "Plan naţional sau regional privind banda largă", prevăzută prin propunerea de Regulament CE de stabilire a unor prevederi comune pentru o serie de fonduri UE post 2020 (CPR).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici