- Home
- Politic
- (05.10.2021, 16:01)
- Georgiana Oprea
Guvernul Cîţu a fost demis. Proceduri: desemnarea unui nou premier şi scenariul alegerilor anticipate
- Moţiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Cîţu a fost adoptată, marţi, cu 281 de voturi.
- Astfel, Guvernul Cîţu a fost demis.
- Numărul de voturi pentru demiterea Guvernului Cîţu, 281, este cel mai mare înregistrat la o moţiune de cenzură în România.
- Preşedintele Klaus Iohannis va convoaca partidele parlamentare la consultări pentru a desemna un nou premier.
Urmărește
10808 afișări
Guvernul Cîţu a fost demis. Proceduri: desemnarea unui nou premier şi scenariul alegerilor anticipate
Guvernul Cîţu a fost demis, marţi, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!” a fost depusă de PSD, cu susţinerea USR PLUS şi AUR.
În acest moment, Guvernul demis poate să îndeplinească doar actele necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la învestirea unui nou Guvern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Ce urmează
Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, urmează să aducă la cunoştinţă Preşedintelui României demiterea Guvernului Cîţu. Astfel, Klaus Iohannis trebuie să desemneze un alt candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, în cazul în care nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
- Un premier demis prin moţiune de cenzură nu poate fi desemnat din nou, potrivit deciziei Curţii Constituţionale din 24 februarie 2020. Totuşi, Klaus Iohannis ar putea să încerce o nouă desemnare a lui Florin Cîţu în funcţia de premier, după ce va propune un premier de sacrifiu, care să nu obţină votul de încredere al Parlamentului.
Candidatul desemnat de preşedinte pentru funcţia de premier va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, un vot de încredere Parlamentului asupra programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului.
După primirea programului şi listei Guvernului, în termen de cel mult 15 zile, birourile permanente vor stabili data şedinţei comune. Urmează audierile individuale ale miniştrilor propuşi în noul Guvern, pentru ca ulterior să primească un aviz comun consultativ din partea comisiilor permanente ale celor două camere.
În cele din urmă, la data stabilită de Birourile permanente pentru acordarea votului de încredere, în şedinţa comună a celor două Camere, candidatul desemnat pentru funcţia de premier prezintă programul şi lista Guvernului.
În aceeaşi zi, au loc dezbaterile şi se supune la vot propunerea de acordarea a încrederii Guvernului.
Votul este secret şi se exprimă cu bile.
Dacă votul este acordat, prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune jurământul individual, în faţa preşedintelui României.
În cazul în care Guvernul nu primeşte votul de încredere, preşedintele poate desemna un alt premier.
Scenariul alegerilor anticipate
În cazul în care votul de încredere pentru formarea guvernului nu a fost acordat în termen de 60 de zile de la prima solicitare, iar senatorii şi deputaţii au respins cel puţin două solicitări de învestitură, preşedintele Klaus Iohannis poate dizolva parlamentul.
În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele şase luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump