Video Guvernul Dăncilă a depus jurământul la Cotroceni / Iohannis: Sper să înceteze şi această ţopăială guvernamentală. Afectarea independenţei justiţiei este de neacceptat! | FOTO, VIDEO

După ce la nominalizarea Vioricăi Dăncilă a spus că dă o nouă şansă PSD, preşedintele Klaus Iohannis a transmis, la ceremonia de depunere a jurământului noilor miniştri, un mesaj extrem de dur la adresa PSD-ALDE, susţinând că trebuie să înceteze cu „ţopăiala guvernamentală" şi să ţină cont de semnalul românilor care au ieşit în stradă în semn de protest faţă de modificarea Legilor justiţiei.

Urmărește
4498 afișări

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, după depunerea jurământului de către guvernul condus de Viorica Dăncilă, că speră ca această ”ţopăială guvernamentală” care a dus la degradarea climatului social şi care nu este benefică să înceteze.

„La doar un an de la alegerile parlamentare, am ajuns deja la al treilea Cabinet PSD-ALDE, după un dublu eşec cu guvernele anterioare. În mod sigur, nu aceasta este performanţa pe care o aşteptau românii. Sper că, odată cu învestirea celui de-al treilea Executiv propus de majoritatea parlamentară, să înceteze şi această ţopăială guvernamentală, care a dus anul trecut la degradarea climatului social şi la o stare de spirit care nu poate fi benefică dezvoltării unei societăţi.

După alegerile parlamentare din 2016, nu am avut parte nici de coerenţă la nivelul politicilor publice, nici de garanţia că valorile şi preocuparea faţă de cetăţean sunt cele care stau la baza actului de guvernare. Dimpotrivă, este o discrepanţă majoră între promisiunile cu care partidele coaliţiei majoritare au venit în faţa românilor şi situaţia în care ne aflăm, cu două guverne eşuate şi cu degringoladă accentuată la nivelul tuturor sistemelor publice", a spus Iohannis. 

Preşedintele a avertizat că nu există până acum progrese notabile nici în sănătate, nici în educaţie, iar în cazul infrastructurii marile proiecte „impresionează prin absenţă". Şeful statului s-a referit în special la Legile justiţiei.

„În justiţie schimbarea legislaţiei a fost forţată, ignorând argumentele întregului sistem judiciar, dar şi numeroasele critici venite inclusiv de la partenerii noştri externi. Există o linie roşie pe care guvernanţii şi decidenţii majorităţii nu au voie să o depăşească. Afectarea independenţei justiţiei este de neacceptat! Coaliţia aflată la putere nu trebuie să ignore semnalul transmis de sute de mii de români, care de un an de zile continuă să susţină în stradă statul de drept", a adăugat acesta.

Iohannis a avut critici pe linie la adresa coaliţiei de guvernare şi a adus în discuţie şi domeniul fiscal, acolo unde schimbările au bulversat atât populaţia, cât şi mediul de afaceri şi că, în loc ca lucrurile să fie simplificate, s-a ajuns la probleme care pot aduce instabilitate financiară şi dezechilibre economice majore. „În locul promisiunilor de creştere a salariilor, mulţi angajaţi reclamă astăzi că, de fapt, salariile lor vor scădea".

”În domeniul politicii fiscale, schimbările anunţate şi operate au bulversat populaţia şi mediul de afaceri. În loc să fie simplificate lucrurile, iar veniturile salariaţilor să fie majorate, ne confruntăm cu incertitudini care riscă să degenereze în instabilitate financiară şi dezechilibre economice majore. În locul promisiunilor de creştere a salariilor, mulţi angajaţi reclamă astăzi că, de fapt, salariile lor vor scădea”, a spus şeful statului.

„Vă începeţi, iată, mandatul sub auspicii dintre cele mai nefavorabile. Aveţi o misiune dificilă, va trebui să convingeţi, plecând cu un capital de încredere redus, generat în primul rând de erorile politice şi administrative făcute de precedentele două cabinete. Preluaţi, aşadar, din start şi factura eşecului celor două guverne anterioare, propuse tot de această majoritate, şi aveţi, cu atât mai mult, obligaţia să depuneţi toate eforturile pentru ca lucrurile să revină pe făgaşul normal", a mai atras atenţia Iohannis. 

Klaus Iohannis a afirmat că PSD-ALDE a irosit prea mult timp şi a ratat numeroase oportunităţi pentru că a ignorat promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală.

Prea mult timp a fost irosit şi prea multe oportunităţi au fost ratate, tocmai pentru că, în loc să ţină cont de promisiunile făcute în campania electorală, coaliţia de guvernare le-a ignorat încă de la început, a mai spus preşedintele, insistând că lucrurile trebuie îndreptate urgent.

Klaus Iohannis a precizat că 2018 este anul Centenarului României moderne şi ”un moment unic în existenţa naţiunii române”.

”Este nevoie de solidaritate, de unitate, de coerenţă la nivelul societăţii, nu doar pentru a marca aşa cum se cuvine împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire, ci pentru a trasa, în primul rând, direcţiile României viitoare”, a spus Iohannis.

Preşedintele României le-a transmis membrilor noului Guvern că românii aşteaptă o direcţie ”clară, neechivocă, în acord cu năzuinţele de întărire a statului de drept, de eliberare a instituţiilor de sub ameninţarea corupţiei”.

„Nu avem, până astăzi, proiecte majore care să reunească principalii actori din societate. Avem, în schimb, mari aşteptări din partea românilor. Cetăţenii aşteaptă o direcţie clară, neechivocă, în acord cu năzuinţele de întărire a statului de drept, de eliberare a instituţiilor de sub ameninţarea corupţiei. Oamenii îşi doresc prosperitate într-o ţară în care politicienii respectă cetăţenii, o ţară care ştie ce vrea şi încotro se îndreaptă. Sunt lucruri pe care puterea politică de după alegerile din decembrie 2016 nu a vrut sau nu a fost capabilă să le livreze până acum", şi-a încheiat şeful statului discursul. 

 

Premierul Viorica Dăncilă şi membrii Guvernului au depus jurămăntul de credinţă luni seară la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru numirea Guvernului României condus de Viorica Dăncilă, potrivit unui comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială către Mediafax.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 29 ianuarie a.c., decretul pentru numirea Guvernului României”, potrivit comunicatului.

Guvernul condus de Vasilica-Viorica Dăncilă este format din: Paul Stănescu - Viceprim-ministru, Ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice; Graţiela Leocadia Gavrilescu - Viceprim-ministru, Ministrul mediului; Viorel Ştefan - Viceprim-ministru; Ana Birchall - Viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României; Carmen Daniela Dan - Ministrul afacerilor interne; Teodor-Viorel Meleşcanu - Ministrul afacerilor externe; Mihai-Viorel Fifor - Ministrul apărării naţionale; Eugen Orlando Teodorovici - Ministrul finanţelor publice; Tudorel Toader - Ministrul justiţiei; Petre Daea - Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale;Valentin Popa - Ministrul educaţiei naţionale; Lia-Olguţa Vasilescu - Ministrul muncii şi justiţiei sociale; Dănuţ Andruşcă - Ministrul economiei; Anton Anton - Ministrul energiei; Lucian Şova - Ministrul transporturilor; Rovana Plumb - Ministrul fondurilor europene; Ştefan-Radu Oprea - Ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat; Sorina Pintea - Ministrul sănătăţii; George Vladimir Ivaşcu - Ministrul culturii şi identităţii naţionale; Ioan Deneş - Ministrul apelor şi pădurilor; Nicolae Burnete - Ministrul cercetării şi inovării; Petru Bogdan Cojocaru - Ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale; Ioana Bran - Ministrul tineretului şi sportului; Bogdan Gheorghe Trif - Ministrul turismului; Natalia-Elena Intotero - Ministrul pentru românii de pretutindeni; Viorel Ilie - Ministru pentru relaţia cu Parlamentul şi Victor Negrescu - Ministrul delegat pentru afaceri europene.

Viorica Dăncilă: Eu mi-am propus să duc acest mandat trei ani, deci nu pot să vorbesc de o înlocuire

Premierul desemnat Viorica Dăncilă a declarat, luni, după votul de învestitură, că nu poate vorbi despre o eventuală înlocuire din funcţie a sa şi că şi-a propus să aibă un mandat de trei ani în funcţia de premier.

”A trecut învestitura guvernului cu o majoritate largă, ceea ce pentru mine e un prilej de bucurie, dar şi o responsabilitate pentru toţi cei care au arătat că au încredere în acest guvern şi au încredere într-un premier femeie”, a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebată ”în câte luni” va fi schimbată din funcţie, Viorica Dăncilă a răspuns: ”Eu mi-am propus să duc acest mandat trei ani, împreună cu miniştrii, deci nu pot să vorbesc de o înlocuire”.

”Vreau să plec cu încredere şi cu încrederea pe care mi-au arătat-o toţi cei care şi-au pus speranţele în acest guvern şi, mai ales, în programul de guvernare”, a adăugat Dăncilă.

De asemenea, ea a evitat să răspundă dacă exclude varianta modificării Legilor Justiţiei printr-o ordonanţă de urgenţă.

”De ce mă întrebaţi acum despre?... Intrăm în detalii”, a adăugat Dăncilă.

Viorica Dăncilă a anunţat că miercuri va avea loc prima şedinţă de Guvern.

"Nu aş vrea să mă raportez la ceilalţi premieri, ci la mine, voi urmări cu stricteţe fiecare punct al programului de guvernare şi voi încerca să am o relaţie bună cu fiecare ministru. Voi colabora cu fostul premier Mihai Tudose. Nu voi întrerupe un lucru bun numai pentru că a fost altcineva înainte", a spus Viorica Dăncilă.

Guvernul Dăncilă a primit votul de încredere în Parlament, după ce 282 de parlamentari au votat pentru, 136 împotrivă şi un ales s-a abţinut.

Pentru a trece, Cabinetul Dăncilă avea nevoie de 233 de voturi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici