Guvernul Dăncilă a fost DEMIS. Orban spune că va fi desemnat premier/ „Nu ne bucurăm astăzi. Guvernarea este un lucru grav”/ Kelemen: Ştim că Orban vrea să fie premier

Ludovic Orban a declarat, după anunţul potrivit căruia Guvernul Dăncilă a căzut, că persoana desemnată pentru funcţia de premier din partea PNL va fi chiar el, în cazul în care membrii vor fi chemaţi la formarea noului guvern.

Urmărește
22428 afișări
Imaginea articolului Guvernul Dăncilă a fost DEMIS. Orban spune că va fi desemnat premier/ „Nu ne bucurăm astăzi. Guvernarea este un lucru grav”/ Kelemen: Ştim că Orban vrea să fie premier

„Orice declaraţie legată de ceea ce se va întâmpla de acum înainte, o vom face după reuniunea BPN. Se ştie foarte bine că în cazul în care vom fi chemaţi să formăm Guvernul, persoana desemnată să fie premier sunt eu, Ludovic Orban”, a declarat liderul PNL.

Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Au fost 238 de voturi pentru.

Astfel, Guvernul Viorica Dăncilă a căzut.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, consultări cu partidele parlamentare vineri, la ora 11.00, pentru formarea unui nou Guvern, după ce moţiunea de cenzură a Opoziţiei a fost adoptată în plenul Parlamentului, iar încrederea în Cabinetul Dăncilă retrasă.

„Rezolvat, Astăzi a câştigat România. Astăzi votul românilor dat pe 26 mai la referendum a fost întru-totul respectat. Căderea guvernului PSD este rezultatul firesc al reacţiei întregii societăţi faţă de abuzurile şi incompetenţa acestui guvern”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului le-a mulţumit liberalilor şi partidelor de opoziţie care au susţinut moţiunea de cenzură.

„Felicit PNL pentru iniţiativa acestei moţiuni de cenzură, pentru eforturile liderilor şi parlamentarilor liberali de a găsi susţinere şi sprijin pentru reuşita unui demers necesar României. Felicit şi celelalte partide de opoziţie care au pus umărul la debarcarea acestui guvern eşuat”, a subliniat Iohannis.

 

Replica lui Kelemen: Ştim că Orban vrea să fie premier. De la dorinţă la putinţă e cale lungă

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune după succesul moţiunii de cenzură că important e ce se întâmplă de mâine, iar preşedintele Iohannis trebuie să înceapă consultările cât mai repede. „Ştim că Orban doreşte să fie prim-ministru, dar de la dorinţă până la putinţă e o cale lungă”, afirmă Kelemen.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru MEDIAFAX că „nu este nicio tragedie, se întâmplă în politică din când în când, când pierzi majoritatea pierzi şi guvernarea. Important ce se va întâmpla mâine”.

În opinia liderului UDMR, preşedintele Iohannis ar trebui să înceapă consultările cât mai repede, indiferent dacă e vineri, sâmbătă sau duminică, şi nominalizarea unui prim-ministru pentru a forma un guvern cât mai repede.

„Sunt câteva chestiuni extrem de urgente şi importante şi nu poţi să stai cu un guvern interimar cu atribuţii limitate, cum ar fi rectificarea bugetului, deoarece sunt foarte multe autorităţi locale şi instituţii care au probleme serioase, şi proiectul de buget pe anul 2020. Şi, bineînţeles, organizarea alegerilor de anul viitor. Nu este de dorit să se rămână în această incertitudine cu un guvern cu atribuţii limitate”, a spus Kelemen.

Întrebat cum va proceda UDMR, Kelemen a răspuns „vom vedea”.

„Depinde de persoana primului-ministru, depinde de discuţii. Cineva trebuie să guverneze, dar în acest moment nu ştim dacă vom susţine sau nu vom susţine şi pe cine, fiindcă nu au existat discuţii aplicate. Atâta ştim că Ludovic Orban doreşte să fie prim-ministru, dar de la dorinţă până la putinţă e o cale lungă sau mai puţin lungă, dar care trebuie parcursă”, a mai spus Kelemen.

Întrebat, în continuare, dacă UDMR îl va susţine pe Orban ca premier, liderul Uniunii a răspuns „vom vedea ”.

„Poate că vor exista discuţii mai aplicate pentru că până acum au fost discuţii extrem de superficiale şi mai mult într-o situaţie ipotetică. Pe discuţiile de până acum nu putem construi nimic”, a conchis Kelemen Hunor.

Ulterior, într-un comunicat oficial, Kelemen Hunor arată că „Guvernul a căzut. UDMR a votat moţiunea de cenzură. Am făcut cum am promis, pentru că noi suntem mereu consecvenţi. Nu am avut dubii, că actualul executiv trebuia să plece, căci nu mai existau condiţiile unei guvernări bune. Aceasta este poziţia noastră fermă, înaintea formării unui guvern nou. Trebuie pregătit bugetul anului viitor, dar şi bugetul de anul acesta trebuie rectificat, pentru ca primăriile şi consiliile judeţene să nu intre în impas”.

 

Orban: „Se încheie o perioadă de distrugere. Nu ne bucurăm astăzi. Guvernarea este un lucru grav”

Ludovic Orban a afirmat, joi, după ce moţiunea de cenzură a trecut în Parlament, că astăzi s-a încheiat „o perioadă de distrugere, de ură şi de divizare” şi urmează o perioadă de modernizare. Liderul PNL a adăugat că guvernarea României este „un lucru mult prea grav”, ca să se poată bucura.

„Coşmarul pe care îl trăieste România de trei ani a încetat. Astăzi Parlamentul României a demis Guvernul PSD, care şi-a bătut joc de România, aşa cum nimeni nu şi-a bătut joc în 30 de ani. Nu ne bucurăm astăzi. Guvernarea României este un lucru mult prea grav pentru ca noi astăzi, chiar dacă am reuşit acest demers, să ne creeze starea de bucurie şi de satisfacţie. Se încheie o perioadă de distrugere, de ură şi divizare. Începe o perioadă de reconstrucţie, modernizare, în care Guvernul va fi readus în serviciul cetăţeanului”, a declarat Ludovic Orban, după ce moţiunea de cenzură a trecut în Parlament.

Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă a fost adoptată, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Au fost 238 de voturi pentru.

Au fost cinci voturi împotrivă.

Moţiunea de cenzură a fost dezbătută în plenul reunit al Parlamentului, joi. Votul a fost unul secret cu bile.

Prin urmare, dacă moţiunea de cenzură a fost adoptată de către Legislativ, atunci este retras votul de încredere al Parlamentului pentru Guvern.

Potrivit Legii 90/2001 privind funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, principala consecinţă este aceea că Executivul nu mai poate emite ordonanţe de urgenţă sau propuneri legislative către Parlament, dacă este retras votul de încredere în Parlament prin moţiune de cenzură.

„În cazul încetării mandatului sau, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege. În situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Guvernul poate iniţia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internaţionale, proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, precum şi proiectul de lege privind responsabilitatea fiscală”, conform legii menţionate.

Şi articolul 110, alineatul 2, din Constituţie spune că „Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile”.

În astfel de situaţie sunt aplicabile prevederile articolului 103, în care şeful statului „desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

„Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului”, mai arată acelaşi articol din Legea fundamentală.

Totodată, „programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, conform articolului 103 din Constituţie.

„Guvernul al cărui mandat a încetat (...) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”, mai prevede Legea fundamentală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici