- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul discută cu CEDO amânarea cu minimum 6 luni a noii legi privind proprietăţile naţionalizate
Guvernul discută cu CEDO o amânare cu minimum şase luni a termenului în care trebuie să modifice legea proprietăţilor naţionalizate, care expiră în luna iulie a acestui an, interval în care să analizeze toate soluţiile posibile de rezolvare a problemei, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Guvernul discută cu CEDO amânarea cu minimum 6 luni a noii legi privind proprietăţile naţionalizate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Transmiterea către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a unei astfel de solicitări de derogare de la termen a fost avansată în şedinţa de săptămâna trecută a Guvernului, miniştrii Justiţiei şi Afacerilor Externe fiind responsabili pentru analizarea acestei probleme, au arătat sursele.
"Vor avea loc discuţii cu CEDO şi este posibilă o amânare cu mai mult de şase luni a termenului în care autorităţile trebuie să modifice legea proprietăţilor naţionalizate", declarat sursele citate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Termenul impus de CEDO în care România trebuie să modifice legea proprietăţilor naţionalizate expiră la 12 iulie.
Printr-o astfel de amânare de cel puţin şase luni va fi depăşită întreaga perioadă electorală, cu alegeri locale şi parlamentare, iar decizia ar reveni viitorului Cabinet.
Guvernul a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata se va face eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat însă că Uniunea nu va vota în Parlament un proiect de lege al Guvernului privind retrocedările imobilelor dacă acesta nu va prevede restituirea în natură. El a arătat că nu este de acord cu eliminarea din legislaţie a restituirii în natură a imobilelor acolo unde dosarele sunt complete şi imobilele pot fi restituite.
Surse guvernamentale declarau că Executivul analizează varianta ca viitorul proiect de lege privind despăgubirile pentru proprietăţile naţionalizate să prevadă restituirea în natură pentru dosarele deja depuse, cu stabilirea unui termen până la care mai pot fi depuse dosare care să fie soluţionate tot cu retrocedări în natură.
Ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că plata integrală exclusiv prin bani pentru proprietăţile naţionalizate de comunişti ar însemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.
La rândul său, premierul Mihai Răzvan Ungureanu afirma că plafonarea despăgubirilor este singura soluţie de a evita plata a cel puţin 70 miliarde lei pentru dosarele aflate la CEDO, care vor antrena însă, pe seama precedentului creat, 91% din 170.000 dosare pendinte de rezolvare pe aceeaşi temă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO