Guvernul împrumută 600 de milioane de euro de la Banca Mondială pentru a sprijini tranziţia către o economie verde

Banca Mondială şi Ministerul Finanţelor au semnat marţi un împrumut de 600 milioane de euro pentru a sprijini tranziţia spre o economică incluzivă şi verde.

Urmărește
553 afișări
Imaginea articolului Guvernul împrumută 600 de milioane de euro de la Banca Mondială pentru a sprijini tranziţia către o economie verde

Banca Mondială şi Ministerul Finanţelor au semnat marţi un împrumut de 600 milioane de euro pentru a sprijini tranziţia spre o economică incluzivă şi verde.

Acest împrumut este primul dintr-o serie programatică de două operaţiuni de finanţare şi este complementat de o asistenţă financiară nerambursabilă de 24,2 milioane de dolari acordată din Fondul BIRD pentru Soluţii Inovatoare privind Bunuri Publice Globale, semnată tot marţi, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.

Împrumutul şi asistenţa financiară nerambursabilă sprijină autorităţile române în realizarea unor reforme pentru a avansa incluziunea socială, inclusiv măsurile de răspuns la criza umanitară, pentru consolidarea managementului fiscal, încurajarea decarbonizării şi pentru îmbunătăţirea rezilienţei în faţa schimbărilor climatice.

„Recenta trecere a României în categoria ţărilor cu venituri mari este încurajatoare, dar populaţia încă are unul dintre cele mai ridicate nivele de săracie şi inechitate din Uniunea Europeană, ceea ce necesită eforturi adiţionale. Acest parteneriat va sprijini eforturile Guvernului pentru a stimula incluziunea socială şi pentru a răspunde constrângerilor ce împiedică o creştere economică sustenabilă şi cu impact pozitiv asupra mediului, în România”, a declarat Anna Akhalkatsi, Country Manager pentru România, Banca Mondială.

Ministerul Finanţelor arată că, în ultimele două decenii, România a progresat în ceea ce priveşte reducerea sărăciei şi creşterea performanţei economice, dar că diferenţele regionale, în ceea ce priveşte veniturile şi furnizarea de servicii, rămân mari. Conform Raportului Economic Periodic al Uniunii Europene, publicat luni de Banca Mondială, pandemia şi războiul din Ucraina au deteriorat şi mai mult mediul de dezvoltare şi au încetinit convergenţa României cu Uniunea Europeană.

„Acordarea acestui împrumut şi, respectiv, a asistenţei financiare nerambursabile, semnate astăzi, confirmă recunoaşterea de către Banca Mondială a stabilităţii cadrului macro-economic al ţării noastre şi, totodată, a progreselor înregistrate în ceea ce priveşte acţiunile de răspuns la actuala criză umanitară şi reformele structurale privind eficientizarea cheltuielilor, reforma fiscală, energia regenerabilă şi creşterea eficienţei energetice a clădirilor. Pe de altă parte, prin această operaţiune se reconfirmă rolul activ al Băncii Mondiale în a răspunde prompt, prin finanţare şi expertiză tehnică, nevoilor specifice şi eforturilor autorităţilor române de a spori potenţialul de creştere al ţării noastre”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Împrumutul este însoţit de servicii de asistenţă tehnică oferite pentru a sprijini eforturile Guvernului de a consolida instituţiile din sectorul public şi de a susţine o abordare integrată a implementării reformelor necesare. Pachetul de finanţare şi asistenţă tehnică vizează domenii cheie de dezvoltare, cum ar fi asistenţa socială, reforma pensiilor şi salariilor din sectorul public, politica şi administrarea fiscală, acestea fiind esenţiale pentru consolidarea managementului fiscal şi încurajarea sustenabilităţii fiscale pe termen mediu. De asemenea, împrumutul susţine mobilizarea finanţării şi investiţiile private în primul rând în energia regenerabilă, eficienţa energetică şi silvicultură, sprijinind, în acelaşi timp, dezvoltarea infrastructurii şi mediul de afaceri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici