Guvernul înăspreşte regulile de circulaţie a bunurilor de patrimoniu mobile spre state UE sau non-UE. Ce pedepse îi aşteaptă pe cei care le încalcă

Scoaterea şi restituirea unor bunuri de patrimoniu mobile din România către state membre UE se va face numai cu acordul statelor respective, iar scoaterea temporară sau definitivă se poate face în baza certificatului de liberă circulaţie, în UE, sau de export, în state non-UE, a decis Guvernul.

Urmărește
1054 afișări
Imaginea articolului Guvernul înăspreşte regulile de circulaţie a bunurilor de patrimoniu mobile spre state UE sau non-UE. Ce pedepse îi aşteaptă pe cei care le încalcă

Guvernul înăspreşte regulile de circulaţie a bunurilor de patrimoniu mobile spre state UE sau non-UE. Ce pedepse îi aşteaptă pe cei care le încalcă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

"Conform noilor reglementări, atât pentru scoaterea de pe teritoriul României, cât şi pentru restituirea unor bunuri de patrimoniu mobile către alte state membre ale Uniunii Europene, cooperarea şi consultarea cu autorităţile centrale ale statelor respective se va face inclusiv prin utilizarea modulului pentru bunuri culturale al Sistemului de informare al pieţei interne (I.M.I.), instituit prin Regulamentul (UE) nr. 1024/2012. Scoaterea definitivă sau temporară din ţară a bunurilor de patrimoniu în spaţiul Uniunii Europene se poate face în baza certificatului de liberă circulaţie, iar în afara spaţiului Uniunii Europene se poate face numai pe baza licenţei de export sau, după caz, a certificatului de export, în cazul bunurilor culturale mobile care nu fac obiectul legislaţiei europene în vigoare. Certificatul de export, licenţa de export sau, după caz, certificatul de circulaţie în interiorul UE vor fi emise de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Bunurile culturale mobile aflate în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale pot fi scoase din ţară doar temporar şi numai pentru organizarea unor expoziţii în străinătate, pentru investigaţii de laborator, restaurare sau expertizare.

Cele clasate în categoria tezaur aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi scoase din ţară "numai temporar, pentru maxim 12 luni", doar cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor şi cu aprobarea ministrului Culturii.

Nerespectarea acestor condiţii sau nerevenirea în ţară a bunurilor de patrimoniu în termenele prevăzute constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor intră în atribuţiile specialiştilor serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi/sau ale agenţilor şi ofiţerilor de poliţie din cadrul Poliţiei Române.

"Actul normativ se referă, de asemenea, la condiţiile de restituire de către statul român a bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene începând cu data de 1 ianuarie 1993. În acest sens, Guvernul României, prin ministerul Culturii, va prezenta Comisiei Europene, o dată la 5 ani, un raport privind acţiunile introduse cu privire la restituirea bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unu stat membru al Uniunii Europene. Primul raport va fi transmis Comisiei în maxim 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii", se mai arată în comunicatul Executivului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici