Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament doar după ce legile sunt avizate de CES

Guvernul se va reuni în şedinţă pentru a demara procedura de angajare a răspunderii asupra celor două proiecte de legi privind reducerea cheltuielilor şi reglementarea pensiilor doar după ce documentele vor fi discutate şi avizate în Consiliul Economic şi Social (CES), a anunţat premierul Emil Boc.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament doar după ce legile sunt avizate de CES

Guvernul îşi asumă răspunderea pentru două legi privind reducerea cheltuielilor şi pensiile (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

"Noi vom trimite proiectele la CES - vineri este o şedinţă a Consiliului, dacă am înţeles bine - şi după ce vom primi avizul CES, Guvernul se va întruni în şedinţă, îşi va declara angajarea răspunderii şi va trimite proiectele de lege la Parlament", a spus Boc.

Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul va conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivităţii şi reevaluarea pensiilor de invaliditate.

Proiectele de lege vor fi transmise Parlamentului după avizul CES.

Decizia a fost anunţată de premierul Emil Boc, la finalul reuniunii liderilor Coaliţiei.

El a precizat că salariile şi pensiile vor fi diminuate de Guvern, fără a scădea sub nivelul salariului minim pe economie de 600 lei, respectiv sub pensia socială minimă garantată de 350 lei, în timp ce venitul minim garantat va fi restrâns şi destinat doar persoanelor aflate în situaţii financiare dificile.

Scrisoarea de intenţie convenită cu FMI va fi aprobată de Guvern în şedinţa de miercuri.

"Coaliţia îşi menţine punctul de vedere că acum nu majorările de impozite şi taxe reprezintă soluţia pentru încadrarea în deficit, ci reducerea cheltuielilor bugetare", a spus Boc.

El a asigurat că Executivul va adopta în continuare măsuri de reducere a aparatului administrativ, precum diminuarea numărului de agenţii guvernamentale.

Liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, a afirmat că Uniunea acceptă măsurile de austeritate, apreciind că pensia socială minimă garantată va rămâne la 350 lei şi nu va fi redusă la 300 lei.

"UDMR acceptă măsurile de austeritate şi vom acţiona solidar cu Guvernul şi majoritatea parlamentară. Nu sperăm la popularitate imediată, dar putem spera la stabilitate şi o evoluţie pozitivă în viitor", a spus Marko.

El a arătat însă că simultan şi foarte repede trebuie adoptate măsuri de reducere a aparatului administrativ, de transparentizare a administraţiei şi de descentralizare "profundă", inclusiv prin comasarea sau desfiinţarea unor agenţii şi direcţii deconcentrate pe baza unui inventar al atribuţiilor.

Preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a declarat la rândul său că formaţiunea politică pe care o reprezintă sprijină "total" Guvernul şi primul-ministru, considerând că prin aceste măsuri de austeritate poate fi depăşită criza.

"Este momentul să fim bărbaţi de stat şi să ne unim toţi românii, fiindcă interesul naţional este să depăşim criza economică", a spus Oprea.

Liderii Coaliţiei s-au reunit miercuri la Palatul Victoria pentru a discuta despre scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional înainte ca documentul să fie aprobat în şedinţa de guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici