Guvernul: Meleşcanu a fost propus la Justiţie după o analiză atentă, într-un caz generat de preşedinte

Decizia privind propunerea lui Teodor Meleşcanu ca viitor ministru al Justiţiei nu este o hotărâre de circumstanţă, ci reprezintă rezultatul unei analize atente şi responsabile, în urma unei situaţii la care s-a ajuns ca urmare a refuzului preşedintelui de a o numi pe Norica Nicolai, arată Guvernul.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Guvernul: Meleşcanu a fost propus la Justiţie după o analiză atentă, într-un caz generat de preşedinte

Guvernul: Meleşcanu a fost propus la Justiţie după o analiză atentă, într-un caz generat de preşedinte

Executivul aminteşte că, potrivit deciziei Curţii Constituţionale din data de 7 februarie, primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu a propus PNL nominalizarea unui nou ministru al Justiţiei, cea mai potrivită propunere fiind considerată ministrul interimar actual Teodor Meleşcanu.

Sursa citată arată totodată că priorităţile României privind domeniul justiţiei, incluzând exigenţele exprimate în recentul raport interimar al Comisiei Europene, impun continuarea cu rigoare şi angajare a eforturilor pe acest domeniu, iar primul-ministru a apreciat că, date fiind exigenţele imediate privind reformele din acest domeniu, Teodor Meleşcanu este persoana ale cărei calităţi profesionale şi politice îl indică drept propunerea cea mai potrivită.

"Decizia privind propunerea actualului ministru al Apărării şi ministru interimar al Justiţiei ca viitor ministru al Justiţiei nu este o hotărâre de circumstanţă, ea fiind rezultatul unei analize atente şi responsabile. Totuşi, trebuie reamintit faptul că la această situaţie s-a ajuns ca urmare a refuzului preşedintelui României de a numi în funcţia de ministru al Justiţiei pe Norica Nicolai", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Propunerea pentru nominalizarea celor doi miniştri (Teodor Meleşcanu şi Radu Stroe - n.r.) are la bază, potrivit Executivului, analiza atentă şi responsabilă a capacităţii fiecăruia de a conduce domeniile justiţiei, respectiv apărării, ţinând seama şi de priorităţile de etapă pe cele două domenii.

Guvernul mai arată că prin plecarea lui Teodor Meleşcanu de la conducerea Ministerului Apărării nu vor fi afectate în niciun fel obiectivele şi desfăşurarea activităţii ministerului, Radu Stroe având capacitatea şi pregătirea pentru a asigura continuitatea pe domeniul apărării.

"În ceea ce priveşte participarea Ministerului Apărării la organizarea summit-ului NATO ce se va desfăşura la Bucureşti la începutul lunii aprilie, trebuie precizat că înlocuirea ministrului nu va afecta pregătirile pentru acest eveniment, care au fost deja convenite cu mult timp dinainte, sub niciun aspect, logistic, conceptual, ca agendă sau format de participare. Pregătirile pentru summit sunt coordonate de Departamentul pentru organizarea Summitului NATO, încadrat în structura Ministerului Afacerilor Externe şi condus de un secretar de stat. Acest departament are în coordonare o reţea de echipe specializate (task-force) care funcţionează în cadrul mai multor instituţii implicate în pregătirea evenimentului.Activităţile care implică participarea Ministerului Apărării la pregătiri sunt în grafic şi există toate motivele pentru a considera că noul ministru va asigura continuarea în acelaşi ritm a activităţilor respective", arată Guvernul.

În comunicat se aminteşte că premierul Tăriceanu urmează să transmită preşedintelui României propunerile pentru nominalizarea în funcţia de ministru al Justiţiei a lui Teodor Meleşcanu şi în funcţia de ministru al Apărării a lui Radu Stroe după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale cu privire la conflictul de natură constituţională dintre Guvern şi Preşedintele României în legătură cu numirea Noricăi Nicolai ca ministru al Justiţiei.

"În acest mod se va respecta încheierea parcursului procedural legat de acest subiect", precizează Guvernul.

Preşedintele Traian Băsescu consideră că declaraţiile privind declanşarea de alegeri anticipate şi schimbarea ministrului Apărării creează confuzie pe plan intern şi extern şi aduc prejudicii credibilităţii României în contextul pregătirilor pentru summit-ul NATO din aprilie, de la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici