- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (07.03.2017, 14:09)
- Departamentul Politic
Guvernul NU susţine amendamentul privind graţierea unor fapte de corupţie propus de preşedintele Comisiei Juridice din Senat/ Care este poziţia DNA
Premierul Sorin Grindeanu a declarat marţi că Executivul nu susţine amendamentul depus de parlamentarul PSD, Şerban Nicolae, prin care ar urma să fie graţiate fapte de corupţie.
Urmărește
1455 afișări
Guvernul nu susţine amendamentul privind graţierea unor fapte de corupţie (Imagine: ANDREEA ALEXANDRU/ MEDIAFAX FOTO)
"De dimineaţă, ministrul Justiţiei cred că a clarificat şi subliniez şi eu: Guvernul nu susţine amendamentul de care vorbeaţi (n.r: amendamentul depus de Şerban Nicolae). Am trimis un proiect de lege care nu avea prevăzut aceste lucruri, nu e prevăzut de guvern", a declarat premierul Sorin Grindeanu, într-un interviu la Radio România Actualităţi.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, întrebat de amendamentul senatorului Şerban Nicolae, că personal, nu crede că graţierea ar trebui să se aplice şi faptelor de corupţie, precizând însă că va citi propunerea şi va face un punct de vedere al Ministerului Justiţiei.
"Citesc şi eu propunerea şi facem un punct de vedere al Ministerului Justiţiei. Mai curând cred că este o opţiune personală, o iniţiativă a senatorului Şerban Nicolae", a declarat Tudorel Toader, la intrarea în sediul Institutului Naţional de Statistică (INS), acolo unde are loc marţi bilanţul Ministerului Public.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
Întrebat dacă, personal, i se pare în regulă ca graţierea să se aplice şi faptelor de corupţie, ministrul Justiţiei a replicat: "Personal, nu".
Senatorul PSD a depus, luni, un amendament la Legea graţierii, aflată în dezbatere în Comisia juridică a Senatului, prin care se graţiază şi fapte de corupţie precum luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.
”E un punct de vedere. Unii, spre exempu, vor ca unii să facă puşcărie doar în weekend. E părerea lor că închisoarea ar trebui făcută doar în weekend. Raţiunea o vom discuta în comisie, nu am de ce să dau răspunsuri celor de la PNL sau de la PCR sau alte partide (...) Opiniei publice îi voi da mâine, facem dezbatere cu toate instituţiile implicate. Nu e niciun secret”, a declarat senatorul PSD Şerban Nicolae.
De asemenea, Şerban Nicolae a depus un amendament care prevede graţierea persoanelor cu condamnări de până la 3 ani.
”Mie mi s-a părut că 5 ani este o pedeapsă mult prea mare şi atunci am spus că se graţiază integral doar pedepsele de până la 3 ani. E adevărat că nu m-am gândit cine iese”, a mai spus senatorul PSD.
Şerban Nicolae a adus din nou în discuţie condiţiile din penitenciare şi sancţiunile aplicate de CEDO României. ”Eu am făcut propuneri în mod formal. Ele sunt la Comisie, le discut cu Comisia. Dacă le-aş discuta înainte cu presa e ca şi cum aş jongla cu opinia publică înainte să le explic colegilor din Comisie. (...) Din punctul meu de vedere supraaglomerarea nu afectează închisorile din România sau persoanele care sunt în detenţie în raport de faptele pe care le-au săvârşit. Spre exemplu, eu nu cred că cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat în condiţii de igrasie, de igienă precară, în timp ce alte categorii de infractori ar trebui să stea în condiţii. Din punctul meu de vedere se gândeşte raţional şi lucrurile astea vreau să le prezint mâine ca argumente. Faptul că dumneavoastră vreţi să faceţi speculaţii în funcţie de ce spun alte partide, este, din punctul meu de vedere, contraproductiv. (...) Dacă România va fi obligată să plătească despăgubiri va plăti şi pentru corupţi şi pentru evazionişti, pentru toate categoriile de infractori”, a mai spus senatorul PSD.
Întrebat dacă a discutat la nivel de partid despre oportunitatea depunerii unui astfel de amendament, Şerban Nicolae a spus că nu a fost abordat acest subiect, însă a replicat jurnaliştilor: ”Câinele moare de drum lung şi unii de grija altora”.
”Undeva la 2.700 de persoane ar beneficia efectele acestei graţieri, deci o cifră de sub 10 la sută din totalul persoanelor aflate în detenţie în România. (...) faţă de cele peste opt mii de persoane aflate în plus faţă de disponibilul din penitenciare, chiar şi aşa în condiţii precare , eu cred că nu este o cifră foarte mare. La ultima graţiere colectivă în România au ieşit trei mii de persoane”, a mai declarat Şerban Nicolae.
Kovesi: Graţierea nu ar trebui să se aplice celor care au comis fapte de corupţie
Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, referitor la amendamentul depus de Şerban Nicolae, că pe graţiere DNA a trimis un punct de vedere la CSM şi că, în subsidiar, opinia procurorilor este că graţierea nu ar trebui să se aplice celor care au comis fapte de corupţie.
"Nu aş vrea să comentez amendamentul vreunui parlamentar, pot doar să spun că pe ceea ce priveşte proiectul privind graţierea, noi am trimis punct de vedere la CSM şi ne însuşim în totalitate toate observaţiile tehnice făcute la acel moment. În subsidiar, pot să vă spun că, în opinia noastră, graţierea nu ar trebui să se aplice celor care au comis fapte de corupţie şi totodată nu ar trebui să se aplice atunci când prejudiciile care au fost cauzate statului nu au fost recuperate", a declarat, marţi, procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Ministrul Justiţiei a precizat că nu "se graţiază corupţii, ci se graţiază pedepsele pentru fapte de corupţie".
"Dacă vreţi să vorbim riguros, nu se graţiază corupţii, se graţiază pedepsele pentru fapte de corupţie. Am aflat din presă de această iniţiativă. Ministerul Justiţiei a dat aviz pe proiectul iniţial şi ne menţinem avizul dat la momentul respectiv. Înţeleg că e iniţiativa domnului senator Şerban Nicolae şi dânsul o va susţine. (...) Nu există acţiune penală producătoare de prejudiciu fără acţiune civilă în recuperarea prejudiciului. E exclus. E o iniţiativă personală. Nu e a Ministerului Justiţiei. Să o susţină dânsul", a declarat, la ieşirea de la bilanţul Ministerului Public, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat, la ieşirea de la bilanţul Ministerului Public, că nu a citit amendamentul lui Şerban Nicolae.
"Nu pot să am un punct de vedere pentru că nu am citit acele amendamente. Trebuie văzut exact care este textul de lege, poate este o înţelegere greşită că trebuie graţiate. După cum ştiţi, nu a existat de mult timp o lege de graţiere şi amnistie şi, dacă mă iau la tradiţia legilor de graţiere de până acum, erau destul de indulgenţi cu faptele care intrau sub incidenţa legilor de graţiere, erau fapte cu un pericol social redus", a declarat preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, la ieşirea de la bilanţul Ministerului Public.
"Ideea este că noi am discutat în şedinţa ultimului plen al CSM acele propuneri asupra cărora ni s-a solicitat un aviz, un punct de vedere. Evident că noi am propus amendamente şi în forma aceea am trimis Comisiei Juridice. Trebuie să vedeţi hotărârea plenului CSM şi noi, articol cu articol, am discutat şi am prezentat amendamentele noastre doar cu privire la propunerile legislative care ne-au fost înaintate", a declarat şi preşedintele CSM, Mariana Ghena.
Citeşte şi: Sorin Grindeanu susţine că indemnizaţiile de conducere trebuie să ţină cont de performanţa economică a ţării
Citeşte şi: Klaus Iohannis, despre solicitarea puterii de a organiza consultări pe viitorul UE: "Au înţeles greşit"
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:41
Suferinţa continuă în Gaza: familiile îşi caută morţii sub ruine
-
astăzi, 17:12
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace