- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.08.2016, 11:30)
- Gabriel Pecheanu
Guvernul oferă 10 burse a câte 2.000 de euro/lună unor experţi IT care să inoveze în administraţie. Cioloş: Pe viitor să nu mai avem doar 3-4 firme de IT care câştigă toate licitaţiile
Premierul Dacian Cioloş a declarat joi, la lansarea platformei GovITHub, că Guvernul va oferi zece burse a câte 2000 de euro/lună unor specialişti IT care, fără să lase ''fagocitaţi de sistem'', să inoveze sectorul administraţiei publice, mult rămas în urmă din acest punct de vedere.
Urmărește
3027 afișări
Guvernul oferă 10 burse a câte 2.000 de euro/lună unor experţi IT care să inoveze în administraţie
''Astăzi se îndeplineşte un vis pe care l-am avut încă de la început, de când am venit în această poziţie şi când mi-am dat seama, sigur cu anumite reflexe pe care le aveam probabil şi din perioada petrecută la Bruxelles, când lucram foarte mult cu diferite sisteme IT care îmi facilitau activitatea, pregătirea, luarea deciziilor, comunicarea cu colaboratorii. Reflexele formate acolo m-au determinat să am aceleaşi pretenţii şi aici. Sincer să fiu, m-am cam lovit cu capul de pragul de sus când am văzut cum stau lucrurile în administraţie aici, apropos de facilităţile care ar fi trebuit să existe în modul de lucru al administraţiei din perspectiva a ceea ce poate să aducă IT-ul'', a afirmat Dacian Cioloş.
El a mai spus că a încercat, cu resursele pe care le avea la dispoziţie, să creeze o comunicare între miniştri, între decidenţii din guvern, mai ales având în vedere că sectorul IT a depăşit agricultura din punctul de vedere al aportului la Produsul Intern Brut.
''Pe măsură ce treceau zilele, săptămânile, ne-am dat seama că într-o ţară cum e România, cunoscută atât de bine nu numai în Europa, dar şi peste ocean în ceea ce priveşte competenţele pe acest domeniu, în administraţia naţională din România nu se vedeau aproape deloc reflectate aceste competenţe. Ne-am dat seama că avem nevoie de capacitate inovativă în administraţie, capacitate de inovaţie care să vină din sectorul care din punctul meu de vedere s-a dezvoltat cel mai rapid în economia românească, producţia de servicii IT. Este chiar impresionant (...) Vorbim de atâta vreme de potenţialul agriculturii româneşti şi de cât ar putea să facă pentru Produsul Intern Brut şi am avut surpriza plăcută( ...) din acest punct de vedere, al dezvoltării serviciilor IT, să văd că dacă nu mă înşel nu numai că a egalat aportul agriculturii în Produsul Intern Brut, dar chiar l-a depăşit, ceea ce arată capacitatea de a inova şi de a evolua a acestui domeniu în România'', a detaliat prim-ministrul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
El a subliniat că platforma GovITHub îşi propune să reunească oameni care au curajul de a inova în acest domeniu fără a se lăsa ''fagocitaţi de sistem''.
''Ne-am gândit la acest mecanism pe care îl declanşăm astăzi, pornind şi de la experienţe reuşite aş spune, individuale, cu câţiva oameni pe care i-am adus în sistem şi care nu numai că nu s-au lăsat fagocitaţi de sistem, dar au reuşit pe poziţiile pe care le ocupă să împingă lucrurile înainte. Ne dorim deci să lărgim această experienţă, să o formalizăm într-un anumit fel prin această platformă Gov IT Hub, care se doreşte a fi o platformă care să reunească oameni care au curajul şi care vor avea curajul să facă o pauză să spun aşa în activitatea lor profesională sau în businessul lor din sectorul privat şi să vină să dea o mână de ajutor în administraţie pentru a găsi soluţii inovatoare în a rezolva anumite probleme'', a explicat premierul.
Şeful Executivului a precizat că Guvernul îşi propune să atragă oameni din afara sistemului oferindu-le o bursă de 2000 de euro pe lună timp de şase luni.
''Avem nevoie de puncte de vedere din exterior care să vină să lucreze în administraţie. Asta e ideea: să găsim oameni care sunt dispuşi, făcând o pauză în activitatea lor profesională din sectorul privat, să vină să dea o mână de ajutor sau cu o bursă pe care o oferim pentru 6 luni, de 2000 de euro pe lună – sigur, nu e miraculos 2000 de euro pe lună, dar e suficient de stimulativ pentru oameni, mă gândesc la tineri dar nu numai. Mă gândesc că pentru un tânăr o experienţă în administraţie din această perspectivă ar putea fi foarte utilă indiferent ce va face în viitor în sectorul privat. Să vină să creeze în administraţie, fără să fie obligat sau fără să fie închistat, încorsetat în toate procedurile administrativ-birocratice. Deci va avea şase luni, cu această bursă de 2000 de euro pe lună, pentru a crea, pronind de la identificarea unor probleme şi de a-şi lăsa urmele trecerii prin administraţie prin aceste produse pe care le va oferi nu doar administraţiei, ci şi cetăţenilor. Deci va exista această posibilitate prin intermediul burselor sau prin voluntariat'', a precizat prim-ministrul.
El şi-a exprimat convingerea că programul, dacă va fi un succes în următoarele luni, va continua ''indiferent cine va veni la guvernare în perioada următoare''.
Cioloş: Pe viitor să nu mai avem doar 3-4 firme de IT care câştigă toate licitaţiile din administraţie
Premierul Dacian Cioloş a declarat joi că Guvernul pe care îl conduce îşi propune ca ''pe viitor să nu mai avem doar trei, patru firme de IT care să câştige toate licitaţiile din administraţia publică'', primul pas în acest sens fiind lansarea platformei GovITHub.
''Însă ceea ce (...) puteţi face dumneavoastră care sunteţi în sală, dacă ne daţi o mână de ajutor, este să desţelenim terenul şi să putem pune în momentul respectiv altceva în loc, un altfel de legislaţie, un altfel de concept al administraţiei (...) mai puţin birocratic, mult mai transparent, mult mai deschis, în aşa fel încât pe viitor să nu mai avem doar trei patru firme de IT care să câştige toate licitaţiile din administraţia publică şi care mai mult să vină şi să construiască software care nu sunt compatibile între ele'', a spus Cioloş la lansarea platformei GovITHub.
El a arătat că în acest moment au fost create ''felii şi insule în administraţie care nu comunică între ele''.
''Trebuie început de undeva şi cum probabil timpul pe care-l aveam la dispoziţie era prea scurt ca să urcăm muntele şi să-l coborâm, am încercat să-l ocolim un pic... Chiar am avut zilele trecute o discuţie pe păduri, pe această idee ce putem face ca să ţinem sub control şi să reducem acest fenomen al tăierilor ilegale şi al lipsei de transparenţă ... în modul în care este utilizat lemnul în România, în urma a ceea ce se întâmplă şi ce se lucrează pe partea asta de IT o să venim şi cu modificări de legislaţie, să adaptăm legislaţia la acest nou sistem de a funcţiona în administraţie. Dar avem nevoie să avem baza asta, infrastructura asta, ca să putem schimba şi legislaţia. Altfel degeaba schimbăm legislaţia, dacă nu avem un alt mecanism cu care să funcţionăm (...) Asta e cumva şi înlănţuirea lucrurilor, a evenimentelor. Cred că putem în aceste câteva luni pe care le avem la dispoziţie, cu ceea ce am făcut în lunile precedente, cred că putem schimba câteva lucruri...'', a conchis şeful Executivului.
Corpul de Control al premierului a iniţiat în luna iulie acţiuni de control în toate instituţiile publice, fiind verificate achiziţiile de programe informatice efectuate în ultimii trei ani.
Demersul vine după ce Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a cerut Corpului de Control al ministerului să verifice contractele firmelor controlate de deputatul Sebastian Ghiţă, afirmând că a dat ordin pentru recuperarea sumelor. Potrivit raportului depus de ministrul Ghinea în Parlament, printre contractori se află firmele: 2K Telecom, 360 Revolution SRL, Asesoft Distribution, Expert One Research sau Teamnet International S.A. Firmele au avut mai multe contracte cu instituţii publice, pe listă fiind: unităţi militare, spitale, ministere, Consilii Judeţene şi locale, fundaţii, institute şi agenţii naţionale.
Citeşte şi: Cioloş: Vom crea direcţia tehnologiei informaţiei pentru dezvoltarea zonei IT în administraţie
Citeşte şi: Absolvenţii de IT şi limbi străine au cele mai mari şanse de a-şi găsi un loc de muncă bine plătit
Citeşte şi: Cioloş a prezentat în SUA oportunităţile de investiţii în industria auto, IT, agricultură, energie
Citeşte şi: 23 de copii au participat, la Palatul Cotroceni, la Hour of Code, eveniment dedicat educaţiei IT - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Cioloş: Vom crea direcţia tehnologiei informaţiei pentru dezvoltarea zonei IT în administraţie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe