Guvernul: Premierul nu are ce discuta cu preşedintele despre nominalizarea unui ministru

Publicat: 11 01. 2008, 18:08
Actualizat: 05 11. 2012, 16:20

"Există atribuţii ale preşedintelui şi atribuţii ale primului-ministru, iar nominalizarea unui ministru face parte din atribuţiile premierului", a arătat Camelia Spătaru.

Ea a arătat că, în mod normal, şeful statului trebuie să semneze decretul de numire a Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei.

Preşedintele Traian Băsescu l-a invitat din nou pe premierul Călin Popescu Tăriceanu pentru a discuta pe tema numirii unui ministru al Justiţiei, vineri, fie în cursul dimineţii, până la ora 11.30, fie după-amiază, după ora 15.00, la Palatul Cotroceni sau la Palatul Victoria.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, marţi, premierului Călin Popescu Tăriceanu, într-o scrisoare, să renunţe la propunerea de numire a Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei, deoarece percepţia publică negativă asupra faptelor acesteia nu duce la creşterea încrederii în justiţie.

Miercuri, premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare de răspuns în care susţine că şeful statului nu poate cere o altă persoană pentru funcţia de ministru din simplul motiv că nutreşte "o antipatie politică şi personală" faţă de cea nominalizată şi respinge cererea de a prezenta o altă propunere.

Miercuri seară, prin intermediul unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei, Traian Băsescu l-a invitat, joi, la ora 18.30, la o discuţie, pe premierul Călin Popescu Tăriceanu, pe tema nominalizării ministrului Justiţiei.

Într-o declaraţie făcută joi, la ora 19.00, premierul Tăriceanu i-a cerut preşedintelui Băsescu să o numească "neîntârziat" pe Norica Nicolai la conducerea Ministerului Justiţiei, atenţionându-l că va fi responsabil pentru un eventual raport negativ al Comisiei Europene în acest domeniu. Premierul i-a cerut preşedintelui să îşi îndeplinească obligaţiile constituţionale şi să semneze decretul de numire. Tăriceanu a amintit că preşedintele poate refuza numirea unui ministru doar în anumite condiţii, respectiv dacă persoana nominalizată a fost condamnată sau nu a îndeplinit vârsta legală pentru ocuparea unei astfel de funcţii.