- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.09.2019, 07:11)
- Departamentul Politic
Guvernul va adopta, joi, OUG de extindere a înregistrării la votul în diaspora. Alte proiecte pe ordinea de zi
Guvernul va adopta, joi, o OUG de extindere a termenului de înregistrare pentru votul în străinătate. Executivul va mai emite o OUG de modificare a Codului administrativ, prin care secretarii generali din ministere să poată semna state de plată şi facturi au declarat surse oficiale, pentru MEDIAFAX.
Urmărește
618 afișări
OUG de extindere a înregistrării la votul în diaspora, adoptată joi.Alte proiecte pe masa Guvernului
Reuniunea Executivului are loc joi, începând cu ora 10.00.
Referitor la ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului administrativ, secretarii generali vor avea acest drept de semnătură, ca ordonatori de credite, au explicat sursele citate.
Actul normativ vine în contextul în care aproape 4.200 de angajaţi din Ministerul Mediului şi agenţiile care ţin de această instituţie, precum şi aproximativ 200 de angajaţi de la Energie nu şi-au primit, marţi, salariile. Potrivit surselor MEDIAFAX, situaţia a apărut în urma demisiei celor doi miniştri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
La finalul lunii august, miniştrii Mediului şi ai Energiei, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton, au demisionat din funcţii după ce partidul din care fac parte, ALDE, a decis să se retragă din coalişie de guvernare.
Cât despre ordonanţa de urgenţă care vizează diaspora, aceasta prevede extinderea termenului de înscriere la vot al românilor din străinătate, de la 11 la 15 septembrie.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că AEP a decis să menţină aplicaţia de înregistrare deschisă.
Potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX, legislaţia electorală se modifică astfel încât „la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019 (...) termenul de înregistrare ca alegător în străinătate se împlineşte la data de 15 septembrie 2019”.
Tot până pe 15 septembrie se va prelungi şi termenul de înregistrare ca alegător prin corespondenţă.
Miercuri a fost ultima zi de înscriere a românilor din străinătate la votul pentru alegerile prezidenţiale.
OUG prevede totodată că „partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri beneficiază de timpi de antenă, la serviciile private de radio şi televiziune, contra cost”, potrivit completării legislaţiei.
STS şi AEP vor avea la alegerile prezidenţiale obligaţia de a asigura asistenţa şi suportul tehnic pentru funcţionarea echipamentelor şi aplicaţiilor informatice.
Formaţiunile politice care participă la alegeri, precum şi candidaţii independenţi pot desemna experţi în tehnologia informaţiei cu drept de acces la infrastructura informatică în condiţiile stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central.
Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.
Alte proiecte aflate pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Guvernului ar fi proiect de hotărâre pentru aprobarea unui număr de 198 de autoturisme necesare desfăşurării activităţilor specifice Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti S.A. sau proiectul de lege privind incubatoarele şi acceleratoarele de afaceri.
Un alt proiect de hotărâre vizează repartizarea unor sume de la bugetul de stat către bugete locale pentru finanţarea în 2019 a unor cheltuieli de capital ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.
Acest act normativ prevede repartizarea sumei de 462.000 lei din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale pe anul în curs pentru finanţarea unor lucrări de amenajare a unor grupuri sanitare şi asigurarea cu utilităţi a acestora la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.
Transferul se face către bugetele locale, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene, la finalul anului sumele neutilizate fiind virate în bugetul de stat.
Pe ordinea de zi se mai află şi proiectul de hotărâre privind trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului, în vederea scoaterii din funcţiune şi valorificării prin casare a unor mijloace fixe concesionate Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice - „Transelectrica” - S.A., Sucursala de Transport Bacău, Sucursala de Transport Bucureşti, Sucursala de Transport Cluj, Sucursala de Transport Constanţa, Sucursala de Transport Piteşti, Sucursala de Transport Sibiu şi Sucursala de Transport Timişoara.
„Ministerul Economiei prin CNTEE „Transelectrica” S.A. asigură administrarea bunurilor având datele de identificare din anexă până la finalizarea procesului de scoatere din funcţiune, valorificare şi, după caz, casare, în condiţile legii”, potrivit proiectului de act normativ.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Băişanu va ataca decizia excluderii din ALDE în instanţă: Vom cere Congres. Oamenii din jurul lui Tăriceanu au dus partidul în gard
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 14:20