Guvernul vrea să elaboreze Codul Administrativ al României

Guvernul vrea să finalizeze, în toamna acestui an, Codul Administrativ al României care să simplifice legislaţia administraţiei publice, astfel încât aceasta să fie mai uşor de parcurs şi de înţeles de către funcţionari şi cetăţeni.

Urmărește
648 afișări
Imaginea articolului Guvernul vrea să elaboreze Codul Administrativ al României

Guvernul vrea să elaboreze Codul Administrativ al României

"Tezele prealabile indică aspectele care trebuie soluţionate în viitorul Cod Administrativ, legate de prevederi incomplete, neunitare şi, uneori, contradictorii, conţinute de cele 18 acte normative care reglementează, în prezent, administraţia centrală şi locală. Astfel, noul Cod Administrativ va unifica legislaţia actuală în domeniul administraţiei prin asigurarea unei terminologii unitare pentru aceleaşi realităţi juridice, prin completarea, corelarea şi clarificarea aspectelor legate, în principal, de ocuparea funcţiilor publice, incompatibilitatea între funcţia de viceprimar şi funcţia de consilier local şi regimul juridic al proprietăţii publice şi private a statului în unităţile administrativ-teritoriale", se arată într-un comunicat de presă al Executivului. Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, printr-o Hotărâre, Tezele prealabile ale viitorului Cod Administrativ al României, pe care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) intenţionează să îl finalizeze în toamna acestui an.

Potrivit documentului, prin elaborarea unui astfel de Cod Administrativ, legislaţia administraţiei publice va fi mai uşor de parcurs şi de înţeles de către funcţionari şi cetăţeni. Domeniile care vor face obiectul de reglementare al noului Codului Administrativ sunt administraţia publică centrală, prefectul, instituţia prefectului şi serviciile publice deconcentrate, administraţia publică locală, statutul funcţionarilor publici şi statutul juridic aplicabil personalului contractual din administraţia publică, exercitarea dreptului de proprietate publică şi privată a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale, răspunderea administrativă şi serviciile publice.

Intenţia Guvernului României de a unifica în coduri cadrul legal din domeniul administraţiei publice, prin intermediul unui Cod administrativ şi a unui Cod de procedură administrativă, a fost statutată încă din anul 2001, în cadrul programelor de guvernare şi programelor legislative.

În prezent, prioritatea Guvernului privind elaborarea codurilor, privite ca instrument principal de simplificare a legislaţiei, este reiterată în Strategia pentru consolidarea administraţiei publice 2014-20120, aprobată prin HG nr. 909/2014, şi în Strategia privind mai buna reglementare 2014-2020, aprobată prin HG nr. 1076/2014.

În anul 2011, a fost finalizat un prim proiect de Cod administrativ, care, începând cu 2014, a fost actualizat din perspectiva modificărilor legislative survenite, cât şi a noilor propuneri de modificare a unor acte normative aflate în diferite stadii de elaborare la nivelul MDRAP. Legislaţia Uniunii Europene nu conţine prevederi privind codificarea actelor normative din administraţia publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici