„O afectare a capacităţii bugetare la nivel comunitar a Politicii Agricole Comune nu ar însemna economii pentru următorii ani, ci ar însemna o reducere a capacităţii de investiţie europeană într-un moment în care vorbim de mai multă Europă”, a sublinit comisarul european al Agriculturii.
Cioloş a subliniat că bugetul european se întoarce în proporţie de 95 la sută în statele-membre ala UE şi se regăseşte în investiţii.
„O reducere a acestei capacităţi bugetare ar însemna o reducere a capacităţii de investiţie în economiiile europene într-o perioadă în care vorbim (…) de o capacitate întărită a nivelului european de a sprijini economiile din statele membre, din regiuni, din mediul rural într-o perioadă economică dificilă„, a precizat comisarul european.
Potrivit afirmaţiilor sale, „o reducere a bugetului european ar însemna o reducere drastică a capacităţii de investiţie în economiei naţionale şi regiuni într-o perioadă când e nevoie de investiţii”.
Comisarul european a menţionat că Politica Agricolă Comună (PAC) este o parte importantă a bugetului european, iar exportul agro-alimentar european pe piaţa mondială este în valoare mai mare decât exportul de automobile, fiind în creştere.
În opinia sa, o reducere a capacităţii de finaţare a PAC ar determina diminuarea capacităţii de dezvoltare a industriei alimentare şi deci a capacităţii de export, într-o perioadă în care concurenţa este din ce în ce mai mare.
„De câţiva ani împărţim acceaşi alocare bugetară pentru un număr mai mare de agricultori„, a mai spus comisarul european al Agriculturii.