1 APRILIE   Hârtia igienică va fi interzisă în UE până din 2025, iar toaletele japoneze devin obligatorii. Amenzi mari pentru cei care cumpără hârtie igienică de pe piaţa neagră

UE vrea să interzică toaletele clasice şi hârtia igienică pentru a reduce emisiile de carbon. Toaletele japoneze pot spăla cu apă caldă şi usca cu aer cald zona intimă.

Urmărește
265828 afișări
Imaginea articolului Hârtia igienică va fi interzisă în UE până din 2025, iar toaletele japoneze devin obligatorii. Amenzi mari pentru cei care cumpără hârtie igienică de pe piaţa neagră

Sursa Foto- Amazon

După interzicerea automobilelor cu benzină şi limitarea producţiei de carne animală până în 2040, Uniunea Europeană a anunţat o nouă măsură controversată pentru a respecta acordul de la Paris privind schimbările climatice: interzicerea toaletelor clasice şi a hârtiei igienice în toate statele membre.

Potrivit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, această decizie are ca scop să reducă consumul de apă şi de lemn, precum şi emisiile de carbon generate de producerea şi transportul acestor produse.

“Este o măsură curajoasă şi necesară pentru a proteja planeta noastră şi sănătatea cetăţenilor noştri. Toaletele clasice şi hârtia igienică sunt relicve ale trecutului, care nu mai au loc într-o Europă verde şi digitală. Vom sprijini tranziţia către toaletele japoneze, care sunt mult mai eficiente, igienice şi confortabile”, a declarat von der Layen într-o conferinţă de presă.

Măsura a fost primită cu entuziasm de către Klaus Schwab, fondatorul şi preşedintele Forumului Economic Mondial, care a lăudat UE pentru “viziunea sa progresistă şi inovatoare”.

“Toaletele japoneze sunt un exemplu de tehnologie disruptivă, care poate transforma radical modul în care trăim şi ne îngrijim de corpul nostru. Sunt convins că această iniţiativă va contribui la crearea unei noi ordini mondiale mai sustenabile şi mai incluzive”, a spus Schwab.

Nu toţi au fost însă de acord cu această măsură. Unul dintre cei mai vocali critici a fost Elon Musk, miliardarul fondator al Tesla şi SpaceX, care a postat pe Twitter un mesaj ironic: “UE vrea să interzică toaletele clasice şi hârtia igienică? Sper că nu vor interzice şi rachetele mele. Sau poate ar trebui să le fac să funcţioneze cu apă reciclată de la toaletele japoneze”.

Reacţiile cetăţenilor europeni au fost împărţite. Unii au salutat măsura ca fiind benefică pentru mediul înconjurător şi pentru calitatea vieţii.

Eu am deja o toaletă japoneză acasă şi pot să vă spun că este o minunăţie. Nu mai folosesc hârtie igienică de ani de zile şi mă simt mult mai curată şi mai fericită. Cred că este o decizie bună pentru UE să promoveze aceste toalete”, a spus Maria Popescu, o profesoară din Bucureşti.

Alţii au criticat măsura ca fiind absurdă şi costisitoare.

“Eu nu vreau să renunţ la toaleta mea clasică şi la hârtia igienică. Mi se pare o nebunie să îmi impună UE ce să fac în baia mea. Plus că toaletele japoneze sunt foarte scumpe, costă peste 1000 de euro bucata. Chiar dacă guvernele din UE vor asigura reduceri, tot nu îmi permit să îmi cumpăr una”, a spus Jean Dupont, un fermier din Franţa.

Sunt mulţi europeni conservatori care acuză Uniunea Europeană că ia măsuri absurde, precum interzicerea cărnii animale şi obligarea cetăţenilor de a consuma lăcuste şi greieri. 

Mai multe detalii despre această măsură vor fi anunţate în curând de către Comisia Europeană. 

Unii parlamentari europeni au propus amenzi drastice pentru persoanele care folosesc şi cumpără hârtie igienică pe piaţa neagră.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, amenzile pot ajunge până la 10.000 de euro pentru fiecare rolă de hârtie igienică găsită în posesia sau în locuinţa celor vinovaţi.

“Nu tolerăm niciun fel de evaziune fiscală sau de contrabandă cu hârtie igienică. Aceste practici ilegale afectează bugetul UE şi pun în pericol mediul înconjurător şi sănătatea publică. Cei care nu respectă legea vor fi sancţionaţi exemplar”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinta executivă a Comisiei Europene.

Pentru a depista şi a combate aceste infracţiuni, UE a creat o forţă specială de poliţie, numită “Toilet Paper Squad”, care va efectua controale şi percheziţii în toate statele membre. De asemenea, UE a lansat o linie telefonică gratuită, la care cetăţenii pot denunţa orice suspiciune de folosire sau de vânzare de hârtie igienică pe piaţa neagră.

Multe persoane au acuzat UE de abuz de putere şi de încălcare a drepturilor omului. Alţii au spus că vor continua să folosească hârtia igienică în secret, indiferent de riscuri.  

“Îmi ascund hârtia igienică  în frigider, sub legume. Aşa nu o găseşte nimeni”, a spus Mario Rossi, un pensionar din Italia.

“Eu îmi fac singur hârtia igienică din ziare vechi, în special cu ziarele pro-europene. Nu e cea mai moale, dar e mai bună decât nimic”, a spus Pierre Dubois, un şomer conservator de extrema dreaptă din Franţa.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici