- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Haşotti: Discuţia despre Constituţie e o diversiune, Băsescu ar trebui să renunţe la 2 ani de mandat
Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat, marţi, la RFI, că discuţia despre modificarea Constituţiei este o "diversiune" a preşedintelui Traian Băsescu, întrucât pentru cuplarea prezidenţialelor cu parlamentarele şeful statului ar trebui să renunţe la doi ani de mandat, nu la unul.
"Discuţia despre Constituţie este o diversiune, în opinia mea. Toată lumea ştie că nu se va revizui Constituţia cel puţin în termenii pe care şi-i doreşte preşedintele Traian Băsescu. Şi oricum, nu cred că se va revizui până la alegerile parlamentare", a declarat liderul senatorilor liberali.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni seară, la TVR 1, în contextul discuţiilor despre o eventuală modificare a Constituţiei, că ar fi dispus să-i fie scurtat mandatul prezidenţial chiar şi cu un an dacă rezultatul ar fi scăderea numărului de alegeri, prea mare în acest moment, în opinia sa. "Am considerat că mai sunt lucruri care trebuie adaptate în Constituţie. Acest subiect - revenirea la un mandat prezidenţial de patru ani - este generat de realităţile politice din România", a spus preşedintele Băsescu, arătând că în România au loc "într-un an alegeri locale, într-un alt an alegeri europarlamentare, într-un alt an alegeri parlamentare şi într-un alt an alegeri prezidenţiale".
Puiu Haşotti a declarat însă că Băsescu ar trebui să renunţe la doi ani, nu unul. "Nicidecum nu poate fi vorba ca preşedintele Traian Băsescu să renunţe la un an de preşedinţie. Dacă faceţi o simplă socoteală, trebuie să renunţe la doi ani şi această chestiune nu se va întâmpla, pentru că mandatul actual se termină în 2014, iar alegeri parlamentare sunt în 2012. Dacă ar fi să judecăm, cuplate alegeri parlamentare cu alegeri prezidenţiale s-ar desfăşura în anul 2024, asta pentru a fi cinstiţi", explică senatorul PNL.
Haşotti spune pe de altă parte că modificarea legii fundamentale ar trebui să prevadă desfiinţarea Curţii Constituţionale, pentru că Parlamentul României a devenit "tricameral", în opinia sa: "Dacă ar fi să desfiinţăm ceva, n-ar trebui să desfiinţăm o Cameră a Parlamentului, ci chiar Curtea Constituţională şi să ne imaginăm cum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie există o instanţă, care să judece constituţionalitatea unor legi, să-şi dea cu părerea, aşa cum era până în 2002. Nu sunt ironic, vorbesc foarte serios, cred că viitoarea Constituţie trebuie să prevadă desfiinţarea Curţii Constituţionale şi înfiinţarea unei instanţe superioare la ICCJ. Curtea Constituţională a devenit în ultimii principala Cameră legiuitoare. Parlamentul României este un Parlament tricameral, în care CC, în mod aberant uneori este chemată să judece constituţionalitatea unor acte normative".
Liderul senatorilor liberali propune de asemenea întărirea rolului Parlamentului. "Eu văd modificarea Constituţiei cu un Parlament mult mai puternic, cu diferenţierea mult mai accentuată a atribuţiilor celor două Camere. De exemplu, mă gândesc la un Senat, care să fie responsabil cu politica externă şi să fie reprezentantul comunităţilor locale şi o Cameră a Deputaţilor, care să fie for legiuitor pentru celelalte domenii. Dar aici, sigur că se poate negocia", conchide Puiu Haşotti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Avem o misiune. Să apărăm Democrația în România
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.