Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, că a evocat, în discuţia cu subsecretarul de stat Elle Tauscher, perspectiva ca acordul privind amplasarea elementelor unui sistem de apărare pe teritoriul României să fie semnat la cel mai înalt nivel sau în prezenţa celor doi şefi de stat.
„Am evocat în discuţia de ieri (miercuri – n.r.) cu doamna subsecretar de stat Ellen Tauscher perspectiva ca acordul să fie semnat la cel mai înalt nivel sau să fie semnat în prezenţa preşedinţilor”, a spus Baconschi.
Baconschi şi-a manifestat, pe de lată parte, speranţa ca acordul cu SUA privind amplasarea în României a scutului antirachetă să fie semnat de cele două părţi în toamna anului în curs.
„Întrucât la nivel de experţi negocierile sa-u încheiat, textul acordului trebuie validat de către decidenţii politici şi sper ca în această toamnă să putem semna”, a spus ministrul.
CSAT a aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu din judeţul Olt, şeful statului menţionând că baza ramâne sub comandă românească.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că sistemul antirachetă este unul defensiv, că nu este destinat ofensivei, el subliniind că elementele scutului antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse.
Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher au mers, marţi, în Olt, pentru a discuta cu autorităţile locale implicaţiile deciziei de amplasare a acestui sistem în fosta bază aeriană de la Deveselu.
Textul Acordului româno-american privind amplasarea unui sistem de apărare antirachetă al SUA în România a fost finalizat, miercuri, la nivelul delegaţiilor de negociatori şi experţi, cu ocazia celei de-a şaptea runde a negocierilor bilaterale.