„PDL este categoric împotriva anticipatelor. Aşa cum a ieşit decizia Curţii Constituţionale, se preconizează, în mod cert, alegeri locale în iunie şi parlamentare în noiembrie, cel puţin din punctul de vedere al PDL, dar şi al coaliţiei”, a spus Oltean.
Întrebat cu ce bani vor fi organizaţi alegerile fiindcă nu au fost prevăzuţi în bugetul de stat pe anul în curs, Oltean a spus că se va face o rectificare.
„Banii pentru alegeri sunt alocaţi întotdeauna de la Guvern. Nu e nicio problemă ca Guvernul să facă o rectificare şi să aloce banii pentru alegeri locale dacă vor fi în iunie. Aceasta nu e problemă ce nu poate fi rezolvată”, a declarat Ioan Oltean.
Întrebat cum comentează totuşi decizia Curţii Constituţionale, el a răspuns: „Nu comentez decizia Curţii. Nu am comentat-o chiar dacă a fost favorabilă PDL sau n-a fost. Curtea e suverană. Judecătorii au avut logica şi judecata lor”.
El a fost întrebat apoi dacă decizia CC afectează PDL.
„Declararea neconstituţională a unui act normativ pe care puterea l-a susţinut nu este un lucru care să nu te afecteze. E o chestiune care are consecinţe negative. Noi am analizat printr-o anumită prismă constituţionalitatea acestui act normativ, judecătorii care sunt suverani au avut alte unităţi de măsură. Ei sunt suverani, şi nu noi. Noi nu putem decât să le respectăm decizia”, a declarat Oltean.
El a spus că acum, că se ştie decizia CC, coaliţia se va întâlni luni, la ora 9.00, şi va stabili exact strategia coaliţiei şi apoi PDL îşi va stabili şi el strategia.
Oltean a menţionat că PDL are deja un sondaj de opinie finalizat şi va vedea dacă mai are timp de altele sau se va folosi de acesta.
Curtea Constituţională a publicat, vineri, motivarea deciziei luate în 25 ianuarie privind neconstituţionalitatea legii comasării alegerilor locale cu cele parlamentare.
USL sesizase Curtea Constituţională cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, după respingerea moţiunii de cenzură depuse după asumarea răspunderii Guvernului pe acest act normativ.
Comasarea alegerilor locale şi parlamentare ar putea crea dificultăţi privind exercitarea dreptului de vot, care în final duc la restrângerea acestui drept, complexitatea şi durata operaţiunilor putând afecta procesul de vot, afirmă CC în motivarea deciziei privind neconstituţionalitatea legii.
De asemenea, CC precizează că organizarea alegerilor locale şi parlamentare la aceeaşi dată determină încălcarea dreptului de a fi ales, prevăzut de articolul 37 din Constituţie.
Prelungirea mandatelor aleşilor locali cu aproximativ şase luni nu se încadrează în situaţiile strict şi limitativ prevăzute de Constituţie şi Legea 215/2001 şi încalcă principiul periodicităţii alegerilor, iar redimensionarea mandatelor încalcă principiul neretroactivităţii legii, a mai stabilit CC.