Hotărârea irevocabilă de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu, comunicată de ICCJ tuturor părţilor

Hotărârea rămasă irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a constatat faptul că senatorul PNL Mircea Diaconu este incompatibil, a fost comunicată de către ICCJ tuturor părţilor procesuale, au declarat surse judiciare.

Urmărește
547 afișări
Imaginea articolului Hotărârea irevocabilă de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu, comunicată de ICCJ tuturor părţilor

Hotărârea irevocabilă de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu, comunicată de ICCJ tuturor părţilor (Imagine: Bogdan Stamatin / MediafaxFoto)

Vicepreşedintele Senatului Laurenţiu Chirvăsuţă a anunţat, luni, că Biroul Permanent a decis amânarea discuţiei privind încetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu, la solicitarea liderului de grup al PNL, pentru lămuriri suplimentare din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Chirvăsuţă a precizat că solicitarea de amânare a fost formulată de liderul de grup al PNL, Mario Oprea, fiind invocat faptul că ar fi necesare documente suplimentare din partea Înaltei Curţii.

"S-a amânat în ideea de a mai primi încă o hotărâre definitivă, deci dumnealui mai aşteaptă încă o hotărâre definitivă din partea instanţei (...) Pentru suspendarea dumnealui am luat la cunoştinţă cu data de 16 iunie şi pentru a se vota în plen s-a decis pentru săptămâna viitoare", a explicat Chirvăsuţă, precizând că subiectul va mai fi discutat din nou luni în şedinţa Biroului Permanent.

În 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională din Integritate (ANI) a constatat că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

Decizia a fost contestată de Mircea Diaconu la Curtea de Apel Bucureşti, care în 16 septembrie 2011 a stabilit că acesta s-a aflat în incompatibilitate. Mircea Diaconu a contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care în 19 iunie 2012, a respins recursul parlamentarului, hotărârea fiind irevocabilă.

Pe de altă parte, în 2011, inspectorii ANI au sesizat Parchetul ICCJ în legătură cu incompatibilitatea în care s-ar fi aflat senatorul Mircea Diaconu, care ocupa simultan şi funcţia de director al Teatrului Nottara din Bucureşti. ANI a reclamat totodată şi un posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat Diaconu, care, din poziţia de director al teatrului, ar fi promovat-o pe soţia sa în funcţia de regizor artistic al instituţiei, realizând, potrivit procurorilor, "în mod direct un folos material pentru soţia sa".

Pentru aceste fapte procurorii au început, în 4 ianuarie 2012, urmărirea penală împotriva lui Diaconu.

În cazul lui Mircea Diaconu, fostul ministru al Culturii, procurorii au constatat cinci infracţiuni de conflict de interes, comise de actor în calitate de director de teatru pentru a-şi favoriza soţia, Diana Lupescu, actriţă, regizoare şi scenografă la Teatrului "C. I. Nottara" din Bucureşti.

Conflictul de interese este fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă.

În 18 iunie, Diaconu a luat la cunoştinţă de extinderea cercetărilor în cazul său, iar a doua zi şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Cuturii.

Demisia a survenit hotărârii irevocabile din 19 iunie a instanţei supreme, potrivit căreia Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil.

Conform legii, cei declaraţi în incompatibilitate trebuie să renunţe la funcţia pe care o ocupă şi nu mai pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie publică timp de trei ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici