- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.10.2019, 08:21)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hotărâri de guvern, pe ultima sută de metri. Executivul demis a aprobat alocarea a 400 milioane de lei pentru facturile curente prin PNDL
Ministrul Dezvoltării demis Daniel Suciu a anunţat că Guvernul a aprobat, luni, alocarea sumei de 400 milioane de lei pentru facturile curente legate de Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).
Urmărește
2518 afișări
Şedinţă de guvern, pe ultima sută de metri. Viorica Dăncilă critică programul de guvernare al PNL: Este bazat pe austeritate. Lista miniştrilor denotă improvizaţie
UPDATE Daniel Suciu: Guvernul a aprobat alocarea a 400 milioane lei pentru facturile curente prin PNDL
„Credeam că va fi una dintre ultimele mele intervenţii de la sediul Guvernului, dar se pare că ceea ce s-a stabilit astăzi (luni - n.r.) în Parlament cu calendarul audierilor, posibil să ne mai reîntâlnim şi săptămâna viitoare. Întrucât în şedinţa de guvern de astăzi (luni - n.r.) s-a aprobat alocarea unei sume de 400 de milioane de lei pentru facturile curente vis-a-vis de derularea PNDL, daţi-mi voie să fac câteva precizări şi n-am să obosesc să fac aceste precizări vis-a-vis de ceea ce înseamnă PNDL”, a declarat Daniel Suciu, într-o declaraţie de presă susţinută luni la finalul şedinţei Executivului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Acesta a vorbit despre o alocare totală pentru PNDL, etapta întâi de peste 7 miliarde lei.
„Aşadar PNDL etapă 1 a avut o alocare totală de 17,4 miliarde de lei. Au fost cuprinse la finanţare un număr de 5.501 obiective, iar numărul de unităţi administraţi-teritoriale care beneficiază de PNDL 1 se cifrează la numărul de 2.559, aşadar 2.559 de comune, oraşe, municipii şi judeţe beneficiază de proiecte finanţate prin PNDL 1. Şi am finanţat următoarele categorii: 2.408 drumuri judeţene şi comunale, 1.628 de reţele de alimentare cu apă şi canalizare, 1.174 de unităţi şcolare, şi anume şcoli, grădiniţe şi creşe, 169 de poduri şi podeţe, 15 unităţi sanitare şi 107 alte obiective. Astăzi când discutăm PNDL 1, care a început în anul 2013, are un grad de finalizare de peste 80%, şi anume aproape 3.500 de obiective au fost deja închise, iar la restul discutăm de un grad de execuţie de peste 80%”, a explicat Suciu.
Referitor la etapa a doua a Programului, vicepremierul interimar a precizat că au fost alocate circa 30 de miliarde de lei.
„În ceea ce priveşte PNDL etapă a două, discutăm grosso modo de 30 de miliarde de lei şi am finanţat 7.261 de investiţii de obiective, 2.945 de unităţi administrativ-teritoriale, şi finanţăm următoarele categorii: 2.135 de drumuri judeţene şi comunale, 1.320 de reţele de alimentare cu apă şi canalizare, 2.259 de unităţi şcolare, din nou, şcoli, grădiniţe şi creşe, 458 de poduri şi podeţe, 596 de unităţi sanitare, 493 de alte obiective. Şi pentru că din motive pur de bătălie politică s-a spus de foarte multe ori că PNDL nu a cuprins nici un criteriu obiectiv de selecţie a investiţiilor, daţi-mi voie să va spun care au fost criteriile care au stat la baza alocării de fonduri”, a completat Daniel Suciu.
El a mai spus că ambele programe au avut prioritară la finanţare şcolile neautorizate, cea sanitară şi cea privind securitatea la incendii.
„Atât în cadrul PNDL 1 şi în PNDL 2 unităţile de învăţământ preuniversitar fără autorizaţie sanitară de funcţionare şi fără autorizaţie privind securitatea la incendii au avut prioritate la finanţare. Cu alte cuvinte solicitările unităţilor administrativ-teritoriale pentru unităţi şcolare, cum v-am menţionat, au primit finanţare indiferent de culoarea politică a primarilor. Aşadar modelul de alocare, şi asta cred că trebuie să o fi spus mai de demult, modelul de alocare al obiectivelor pentru PNDL a fost adaptat după unul dintre modelele propuse în cadrul unui raport al Băncii Mondiale”, a conchis ministrul Dezvoltării demis.
UPDATE Dăncilă: Programul de guvernare anunţat, bazat pe austeritate. Lista miniştrilor denotă improvizaţie
Viorica Dăncilă a criticat, luni, la începutul şedinţei Executivului, programul de guvernare anunţat de PNL, afirmând că că este bazat pe austeritate, iar despre lista de miniştri propuşi pentru a face parte din guvernul Orban a spus că ”denotă improvizaţie”.
”Programul de guvernare anunţat de premierul desemnat este unul bazat pe austeritate, fie că înseamnă îngheţarea pensiilor, concedieri în sistemul bugetar şi tăieri de salarii ori lipsă de soluţii în domenii prioritare”, a spus Viorica Dăncilă.
Ea a apreciat programul de guvernare propus de PNL ca fiind ”lipsit de viziune şi de coerenţă”.
”Totodată, lista miniştrilor nominalizaţi denotă improvizaţie, iar numărul mic de femei arată lipsa reprezentăţii de gen”, a adăugat Dăncilă.
Ştirea iniţială:
Executivul va adopta, în şedinţa de luni, un proiect de hotărâre privind alocarea fondurilor necesare pentru plata facturilor din programele PNDL 1 şi PNDL 2, a anunţat premierul demis Viorica Dăncilă.
„Mâine (luni - n.r.) vom avea Hotărâre de Guvern referitor la achitarea facturilor PNDL. Aşa cum ştiţi, noi am sprijinit de fiecare dată comunităţile locale, iar aceste programe au fost foarte importante, s-au aplicat fără a ţine cont de culoarea politică. Ministrul Finanţelor a făcut toate demersurile astfel încât mâine să putem să achităm facturile PNDL”, a anunţat, duminică, Viorica Dăncilă.
Proiectul de hotărâre nu se află însă pe ordinea de zi a şedinţei de luni, care urmează să înceapă la ora 11.00.
Un alt proiect improtant care ar putea fi pe ordinea de zi suplimentară a Guvernului este cel referitor la majorarea salariului minim brut pe ţară. Ministerul Muncii şi Protecţiei sociale a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre care majorează de la 1 ianuarie salariul minim brut pe ţară la 2.262 lei, de la 2080 de lei în prezent.
În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.080 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie pe lună în anul 2019, reprezentând 12,43 lei/oră, iar proiectul propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 2.262 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezintă o creştere de 8,7 % faţă de luna decembrie 2019.
Pe ordinea de zi a şedinţei Executivului de luni se află, însă, aprobarea documentaţiei de urbanism "Plan Urbanistic General al comunei Bârsana, judeţul Maramureş.
Un alt proiect de hotărâre discutat luni de Guvernul demis prevede aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Corp nou DS+P+5E în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Dr.Pompei Samarian Călăraşi".
Pe lista proiectelor care vor fi luate în discuţie se află, şi mai multe hotărâri privind închirierea unor imobile din domeniul public al statului:
„ -Proiect de hotărâre privind închirierea unor spaţii din domeniul public al statului şi administrarea Spitalului Clinic de Recuperare Medicală - Băile Felix, unitate sanitară din subordinea Ministerului Sănătătii
-Proiect de hotărâre privind închirierea unor spaţii din domeniul public al statului şi administrarea Institutului Oncologic "prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti, unitate sanitară din subordinea Ministerului Sănătăţii
-Proiect de hotărâre pentru aprobarea închirierii unei părţi din imobilul 2700 aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale”.
Executivul va adopta şi un Memorandum cu tema: Aprobarea, de către România, a modificării Programului Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020 şi madatarea ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice pentru realizarea demersurilor necesare în acest sens, precum şi pentru aprobarea oricăror modificări viitoare ale programului.
Cabinetul Dăncilă va adopta, de asemenea, Raportul privind activitatea Consiliului de Programare Economică în semestrul I al anului 2019.
Asociaţia Oraşelor din România (AOR) a transmis, marţi, că Guvernul şi-a încălcat promisiunea făcută primarilor şi nu a adoptat o hotărâre privind alocarea fondurilor necesare pentru plata facturilor din programele PNDL 1 şi PNDL 2, ceea ce va duce la blocarea proiectelor.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: O nouă rundă de negocieri pentru învestirea Guvernului. Ce partide şi-au anunţat susţinerea până în prezent
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe