Hoyt Yee: Suntem hotărâţi să punem presiune asupra Rusiei pentru a-i arăta că avem intenţii serioase

Asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia, Hoyt Yee, a declarat într-un interviu acordat MEDIAFAX că SUA şi UE sunt hotărâte să pună presiune asupra Rusiei pentru ca Moscova să-şi respectele angajamentele luate la nivel internaţional privind Ucraina.

Urmărește
480 afișări
Imaginea articolului Hoyt Yee: Suntem hotărâţi să punem presiune asupra Rusiei pentru a-i arăta că avem intenţii serioase

Hoyt Yee (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat dacă cel de-al treilea set de sancţiuni impuse de SUA împotriva Rusiei va avea un impact mai mare decât precedentele, Hoyt Yee şi-a exprimat speranţa că diplomaţia va găsi o soluţie la acţiunile agresive ale Moscovei care au destabilizat Ucraina.

"Cu siguranţă sperăm că diplomaţia va putea găsi o soluţie la acţiunile agresive ale Rusiei care au destabilizat Ucraina şi au creat tensiuni în Ucraina, şi că acţiunile întreprinse împreună cu partenerii europeni vor avea succes în dezescaladarea tensiunilor. Am încercat cu sancţiuni, cu îngheţarea bunurilor persoanelor apropiate de Guvernul rus, care sunt asociaţi cu măsurile pe care Moscova le-a întreprins în Ucraina, iar acum împotriva unor companii ruse deţinute de persoane apropiate de Guvernul rus şi care au legătură cu acţiunile Rusiei în Ucraina. Sperăm foarte mult că aceste sancţiuni vor convinge Rusia să schimbe macazul, să-şi respecte angajamentele asumate la Geneva, în urmă cu 10-11 zile, pentru a convinge fracţiunile proruse din Ucraina să părăsească clădirile pe care le ocupă în prezent, să elibereze ostaticii OSCE şi să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a declarat asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia, Hoyt Yee, aflat într-o scurtă vizită la Bucureşti.

"Suntem hotărâţi să punem presiune asupra Rusiei pentru a-i arăta că avem intenţii serioase în a ne asigura că îşi va respecta angajamentele potrivit legislaţiei internaţionale, obligaţiile pe care şi le-a luat la Geneva şi înainte", a spus Hoyt Yee.

Totodată, oficialul american a mai spus că este important să i se arate Rusiei faptul că întreaga comunitate internaţională este "unită".

"Credem că este important că întreaga comunitate internaţională şi în special UE, împreună cu SUA, cu alte ţări sunt determinate în acţiunile lor şi sunt decise să ia măsuri pentru a pune presiune asupra Rusiei să-şi respecte obligaţiile internaţionale în Ucraina şi să nu-şi continue acţiunile care au un efect destabilizator asupra Ucrainei. Credem că este important să facem asta nu numai pentru Ucraina, ci pentru întreaga regiune. Credem că este important să arătăm Rusiei că întreaga comunitatea internaţională este unită, că suntem împreună, SUA şi UE în primul rând, pentru a rezista la acest tip de acţiuni", a mai spus asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia.

Statele Unite au decis, luni, să impună sancţiuni unui număr de şapte oficiali ruşi şi 17 firme apropiate preşedintelui rus, Vladimir Putin, ca represalii faţă de ceea ce Washingtonul a catalogat drept "acţiuni de provocare" în Ucraina, relatează AFP.

Washingtonul va revizui, de asemenea, condiţiile autorizării exporturilor în Rusia a anumitor echipamente high-tech care ar putea să aibă o utilizare militară, a anunţat Casa Albă într-un comunicat publicat la Manila, unde preşedintele Barack Obama se află într-o vizită de stat.

"Statele Unite au decis noi acţiuni, astăzi (luni), ca răspuns la continuarea intervenţiei ilegale a Rusiei în Ucraina şi la acţiunile sale de provocare care subminează democraţia" în ţară şi "ameninţă pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială" a Ucrainei, a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat într-un comunicat.

Carney a declarat că Rusia nu a făcut nimic pentru a respecta prevederile Acordului privind Ucraina încheiat la Geneva cu Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, un compromis menit să oprească acţiunile întreprinse de separatişti proruşi în estul ucrainean.

"Implicarea Rusiei, în ultima perioadă, în violenţele din estul Ucrainei, este incontestabilă", a adăugat el.

Sancţiunile, care-l vizează pe directorul gigantului petrolier Rosneft, Igor Secin, intervin în urma unor măsuri adoptate recent împotriva altor oficiali din anturajul politic şi financiar al lui Vladimir Putin. Ele nu vizează, însă, în mod specific, sectoarele minier şi energetic.

Casa Albă a anunţat că asemenea sancţiuni sunt posibile, în continuare, dar că vor fi declanşate doar dacă Rusia invadează efectiv Ucraina.

Un oficial de rang înalt din cadrul Administraţiei americane a subliniat, sub protecţia anonimatului, că noile sancţiuni vor fi mobilizate în coordonare cu măsurile de aceeaşi natură ale Uniunii Europene. El a dat asigurări că sancţiunile deja impuse au "efecte" asupra economiei ruse.

Secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew, a afirmat, în acelaşi sens, că previziunile cu privire la creşterea economică a Rusiei au "scăzut clar, scurgerea de capitaluri s-a accelerat, iar creşterea costurilor împrumuturilor arată diminuarea încrederii în perspectivele pieţei" ruse.

Lew a avertizat, citat într-un comunicat, că "măsurile periculoase şi incendiare împotriva Ucrainei sunt ilegale şi ilegitime".

Între firmele sancţionate se află Avia Group Limited, băncile Severny Morsoy, InvestCapital, SMP şi Sobin, dar şi Transoil, Volga Resources Group şi Zest Leasing.

În afară de Secin, un colaborator foarte apropiat al preşedintelui rus, Vladimir Putin, între persoanele sancţionate de către Statele Unite se află şi Serghei Şemezov, conducătorul holdingului public Rostec, care întreţine relaţii cu preşedintele rus încă din anii '80.

Sunt vizaţi, de asemenea, Viaceslav Volodin, adjunctul şefului Administraşiei prezidenţiale ruse, Aleksei Puşkov, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) şi vicepremierul Dmitri Kozak.

La rândul său, Departamentul american al Comerţului a anunţat o înăsprire a resctricţiilor impuse exportului de echipamente de înaltă tehnologie către Rusia, care contribuie sau pot contribui la capacităţile militare ale Moscovei. În această perspectivă, 13 firme au fost plasate sub supraveghere, între care Stroytransgaz Holding, cu sediul în Cipru, şi Volga Group, cu sediul în Luxemburg şi în Rusia.

(Interviul integral cu Hoyt Yee va fi difuzat la ora 21.00)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici