Hrebenciuc: Năstase a demisionat o zi în perioada campaniei din 2004, provocând o criză în PSD

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost audiat marţi la instanţa supremă în calitate de martor în dosarul "Trofeul calităţii", el declarând că Adrian Năstase a demisionat pentru o zi de la conducerea partidului, provocând o criză în PSD.

Urmărește
318 afișări
Imaginea articolului Hrebenciuc: Năstase a demisionat o zi în perioada campaniei din 2004, provocând o criză în PSD

Viorel Hrebenciuc (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Instanţa supremă a reluat marţi dezbaterile în dosarul "Trofeul calităţii", în care fostul premier Adrian Năstase este judecat pentru fapte de corupţie, în legătură cu modul de organizare a campaniei prezidenţiale din 2004.

Printre martorii chemaţi pentru a fi audiaţi a fost şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, care a oferit detalii judecătorilor despre o situaţie delicată apărută la nivelul Partidului Social Democrat în timpul campaniei prezidenţiale din 2004, când fostul premier Adrian Năstase, unul dintre candidaţii la Preşedinţie, a demisionat pentru o zi din funcţia de preşedinte al PSD.

Hrebenciuc a spus că Adrian Năstase a fost confirmat candidat pentru alegerile prezidenţiale în urma unui congres al PSD. "Ulterior a mai fost un congres al PSD şi PUR, când s-a confirmat din nou poziţia sa de candidat. Eu eram pe acea vreme şeful campaniei electorale pentru locale", a mai spus deputatul.

Acesta a făcut şi o scurtă caracterizare a omului şi a politicianului Adrian Năstase, la cererea unuia dintre avocaţi, confirmată de instanţa de judecată.

"Ca om, Adrian Năstase este deosebit de cultivat şi tocmai această caracteristică i-a servit şi în funcţia de prim-ministru. Guvernul Năstase a fost cel mai performant în toţi aceşti ani. Nu pot spune cu mâna pe inimă că Adrian Năstase era sever sau exigent şi nici nu-l pot compara cu alţi preşedinţi ai partidului. Pretindea să fii corect şi să fii la timp, şi a lucrat tot timpul în echipă", le-a spus Hrebenciuc celor trei judecători.

Rugat să menţioneze momentul precis la care Năstase a acceptat nominalizarea sa în calitate de candidat pentru alegerile prezidenţiale, Viorel Hrebenciuc a precizat că aceasta s-a întâmplat după alegerile locale.

"Candidatura a fost acceptată de Adrian Năstase după discuţiile ce au avut loc la nivelul partidului după alegerile locale şi când el vroia să se retragă din funcţia de prim-ministru. El chiar a demisionat o zi. S-a creat o criză la nivelul partidului la acel moment şi a avut loc această discuţie amplă, după care problemele s-au rezolvat", le-a mai precizat Hrebenciuc magistraţilor.

Deputatul PSD a mai spus că în timpul guvernării Năstase au fost aprobate "aproape patru mii de legi". "În perioada 2001-2004, noi am aprobat aproape patru mii de legi. Tot ce însemană legislaţia pentru integrarea europeană. Am tradus în acest scop peste 60.000 de pagini", a adăugat Hrebenciuc.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

În acest dosar mai sunt inculpaţi Irina Jianu, fost inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct în cadrul Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»".

"În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase", potrivit DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici