- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.09.2013, 14:20)
- Emma Toader
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Hrebenciuc: Tot ce facem ca parlamentari e trafic de influenţă. Legea 78/2000 ne creează dificultăţi
Vicepreşedintele Camerei Viorel Hrebenciuc le-a spus deputaţilor, în şedinţa Biroului Permanent, că orice telefon pe care îl dau ca să ajute o primărie din colegiul lor este trafic de influenţă, iar Legea 78/2000 privind prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie le creează dificultăţi.
Urmărește
653 afișări
Viorel Hrebenciuc (Imagine: Sebastian Sascau/Mediafax Foto)
Hrebenciuc a făcut aceste afirmaţii, săptămâna trecută, în şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, conform stenogramei reuniunii.
Discuţia a pornit de la democrat-liberalului Ioan Oltean, care a cerut acordul conducerii Camerei pentru a solicita Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor să dezbată proiectul de lege privind reglementarea activităţii de lobby în România, care apoi să fie analizat de plenul acestui for legislativ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu este susţinut de PNL pentru a fi candidatul coaliţiei de guvernare la Preşedinţie
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
"Da, sunt de acord. Domnule Ciucă (preşedintele Comisiei juridice - n.r.), vă rog să luaţi notă de treaba aceasta pentru că acum tot ce facem ca parlamentari este trafic de influenţă. Cu ocazia aceasta să ne uităm atent şi la Legea 78/2000 (Legea privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie - n.r.), pentru că aceasta este chestiunea care ne creează dificultăţi în activitatea noastră de parlamentari - orice telefon pe care îl daţi ca să ajutaţi o primărie din colegiul dumneavoastră este trafic de influenţă. Ţin să vă învederez acest lucru", a avertizat Viorel Hrebenciuc, care a condus şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor din 18 septembrie.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a arătat că traficul de influenţă este legat de "voturi".
"Motivul este: câştigi traficul de influenţă că aduci voturi. Acesta este şi mai periculos", a spus Toader.
Preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a susţinut că, la sfârşitul vacanţei parlamenatre, Comisia juridică a avut o dezbatere pe subiectul reglementării activităţii de lobby, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, iar activitatea de lobby "nu are nimic de-a face cu traficul de influenţă".
"Concluzia a fost că se cere reglementarea acestei activităţi de lobby tocmai din perspectivele pe care şi dumneavoastră aici în mare parte le-aţi prezentat. Activitatea de lobby nu are nimic de-a face cu traficul de influenţă, nu este o exceptare de la Legea privind traficul de influenţă", a precizat Ciucă.
El le-a explicat colegilor săi că activitatea de lobby este "o activitate de reprezentare profesionistă a unei persoane, a unui individ sau a unei societăţi în procesul de reprezentare a intereselor".
Ciucă i-a invitat pe deputaţii prezenţi, la un exerciţiu de imaginaţie, dând ca exemplu "o fabrică de şuruburi".
"Imaginaţi-vă că există o asociaţie a celor care fabrică şuruburi - sunt foarte buni în a fabrica şuruburi, dar nu ştiu cum, nu au cuvintele, nu au vocabularul, nu au exerciţiul gesturilor legale pe care trebuie să le facă în faţa autorităţilor pentru a-şi reprezenta interesele şi, atunci, apelează la cineva care poate să facă asta într-o manieră profesionistă. Cam acestea au fost concluziile unei conferinţe la care au participat şi reprezentanţi din partea Bruxelles-ului şi se cere o reglementare moderată, este adevărat, înţeleaptă şi cu o delimitare clară a acestei activităţi de lobby faţă de traficul de influenţă", a spus Bogdan Ciucă.
După aceste intervenţii, Viorel Hrebenciuc a cerut să se facă "o notă" pe acest subiect, arătând că el urma să fie invitat la un seminar la Ambasada Statelor Unite ale Americii, la care participau reprezentanţi ai Asociaţiei oamenilor de afaceri româno-americani.
"Tema seminarului este «Transparenţa în consultări». Dânşii discută de consultările pe care le fac parlamentarii cu grupurile industriale, cu societăţile comerciale şi aşa mai departe. Eu nici nu vreau să mă duc cu gândul ce ar însemna la noi să facem aşa ceva în condiţiile prezentei legislaţii. În alte părţi este o chestiune normală", a adăugat Hrebenciuc.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare a focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe