Huiduieli şi aplauze la dezbaterea moţiunii de cenzură, ca la un meci de liga a doua

Şedinţa de miercuri a Parlamentului a fost aidoma unui meci de fotbal din liga a doua, cu aplauze pentru reuşitele favoriţilor şi cu huiduieli pentru prestaţia adversarilor. Ore în şir s-au adus acuzaţii reciproce, iar la un moment dat cele două echipe au fost aproape de a se încăiera.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Huiduieli şi aplauze la dezbaterea moţiunii de cenzură, ca la un meci de liga a doua

Huiduieli şi aplauze la dezbaterea moţiunii de cenzură, ca la un meci de liga a doua (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Organizatorii au avut grijă ca galeria PDL-UDMR-UNPR-Minorităţi să beneficieze, totuşi, de un număr mai mare de locuri în lojele sălii de plen, invocând principiul "primul venit, primul servit", astfel încât şi din acest punct de vedere vociferările sau aplauzele primite de putere au dominat.

Din cele 310 locuri disponibile, aproximativ 200 au fost rezervate contestatarilor moţiunii de cenzură, în timp ce în jur de 50-60 de locuri au fost pentru cei care doreau ca Guvernul Boc să fie demis.

Din balconul membrilor sau simpatizanţilor PSD atârna un banner mare, negru, pe care scria cu alb: "Anastase egal fraudă, 80 nu este egal cu 170", aluzie la votul dat în Camera Deputaţilor la Legea pensiilor.

Când un parlamentar vorbea de la microfonul Parlamentului era huiduit de contestatari şi, în acelaşi timp, aplaudat de membrii sau simpatizanţii partidului din care provenea.

Ore în şir parlamentarii şi-au adus acuzaţii reciproce, fiecare invocând fărădelegile făptuite de ceilalţi cât au fost la guvernare.

"Oamenii nu au uitat că nu au curs râuri cu lapte şi munţi de mămăligă în curţile oamenilor cât aţi fost la guvernare", le-a spus deputatul PDL Ioan Oltean celor din opoziţie.

La rândul său, fostul ministru liberal de Finanţe Varujan Vosganian a acuzat Guvernul Boc că se ascunde de popor şi a ajuns chiar să urască poporul român: "Sunteţi un guvern care se ascunde de popor. Sunteţi un guvern care, din cauza lipsei totale de încredere, aţi ajuns să urâţi poporul român. Tot ceea ce faceţi dovedeşte că nu vă pasă de acest popor, dovedeşte că dumneavoastră doriţi ca românii să asude şi să cruţaţi sudoarea dumneavoastră".

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a fost tratat de mare parte din galeria pro-Guvern cu ignoranţă, aceştia preferând să se întoarcă cu spatele la liderul social-democrat. El a fost îndelung huiduit în momentul în care a afirmat că în Piaţa Constituţiei sunt 100.000 de oameni nemulţumiţi.

Un alt moment inedit a constat în faptul că premierul Emil Boc a fost nevoit să-şi întrerupă discursul de final pe tema moţiunii de cenzură din cauză că parlamentarii PSD au încercat să acopere pupitrul unde se afla şeful Guvernului cu bibliorafturile conţinând semnăturile în sprijinul demersului opoziţiei. La tentativa unor deputaţi PDL de a arunca cât mai departe de pupitru dosarele, deputatul PSD Nicolae Bănicioiu a început să strige cu putere: "Asta-i România, băi!".

Incidentul a fost pe punctul de a se transforma într-o îmbrânceală generală între parlamentarii PDL şi cei ai PSD, iar premierul s-a simţit dator să intervină pe lângă democrat-liberali, îndemnându-i să stea "cuminţi".

Rezultatul votului, 219 voturi "pentru" şi o abţinere, faţă de 236 de voturi necesare pentru adoptarea moţiunii, era prefigurat încă de la debutul dezbaterilor generale, social-democraţii făcând apel în nenumărate rânduri la conştiinţa parlamentarilor arcului guvernamental.

La final, fiecare parte a avut concluzia sa: premierul Emil Boc a clamat: "Raţiunea a câştigat în faţa demagogiei", în timp ce preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus că a început "sfârşitul regimului Băsescu-Boc".

Material de Gabriel Pecheanu, gabriel.pecheanu@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici