Iaşi:14 din cei 17 parlamentari vor un nou mandat; Baconschi, în Copou cu Mihaela Popa

La Iaşi, 14 din cei 17 actuali parlamentari, între care Relu Fenechiu şi Varujan Vosganian, candidează din nou. În acelaşi oraş vrea să fie senator şi fostul ministru Teodor Baconschi, care recent scria românilor din Diaspora să-l aleagă senator. El se va confrunta cu fosta colegă din PDL Mihaela Popa.

Urmărește
1200 afișări
Imaginea articolului Iaşi:14 din cei 17 parlamentari vor un nou mandat; Baconschi, în Copou cu Mihaela Popa

Iaşi:14 din cei 17 parlamentari vor un nou mandat; Baconschi, în Copou cu Mihaela Popa (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

În judeţul Iaşi, ARD şi-a finalizat listele pentru alegerile din 9 decembrie, în timp ce USL mai are de desemnat candidaţii în câteva colegii.

Pe listele USL vor candida actualii parlamentari Sorin Lazăr (PSD), Florin Constantinescu (PSD), Neculai Răţoi (PSD), Vasile Mocanu (PSD), Anghel Stanciu (PSD), Mihaela Popa (PNL), Relu Fenechiu (PNL) şi Varujan Vosganian (PNL).

În celelalte colegii, de la USL vor candida secretarul de stat de la Ministerul Mediului Mugur Cozmanciuc, fostul primar al Paşcaniului Grigore Crăciunescu, şeful Oficiului de Cadastru Costel Alexe, directorul Spitalului de Copii din Iaşi, Marin Burlea şi şeful Direcţiei de Finanţe, Anton Doboş, toţi fiind membri PNL.

PSD Iaşi nu a anunţat candidaţii în patru colegii care îi revin.

UNPR are la Iaşi doi deputaţi, Tudor Ciuhodaru şi Luminiţa Iordache, surse din PSD susţinând că niciunul nu va figura pe listele USL.

Liberalul Cristian Adomniţei, ales în 2008 deputat în colegiul Podu Iloaiei, a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean la alegerile locale, astfel că el nu va candida în alegerile parlamentare din 9 decembrie.

De la ARD vor candida, dintre actualii parlamentari, senatorul Dumitru Oprea, precum şi deputaţii Petru Movilă, Marius Spînu, Cristina Dobre şi Nicuşor Păduraru. De asemenea, vor mai intra în cursă, tot pe listele ARD, omul de afaceri Gabriel Surdu, lider al PDL Iaşi, fosta şefă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Liliana Romaniuc şi directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit din Iaşi, Liviu Bulgaru.

La Senat, în colegiul Copou-Centru-Dacia actualul senator Mihaela Popa (PNL), fost preşedinte a PDL Iaşi, se va confrunta cu fostul său coleg de partid Teodor Baconschi (ARD).

În colegiul Tătăraşi-Nicolina-CUG se vor înfrunta senatorul Dumitru Oprea (ARD) şi liberalul Marin Burlea (USL), directorul Spitalului de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi, în timp ce în colegiul senatorial Paşcani-Hârlău vor candida actualul senator PSD Florin Constantinescu şi omul de afaceri din Paşcani Leonard Rusu, iar în colegiul Răducăneni-Tomeşti-Ţibăneşti lupta se va da între vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian şi actualul lider al PDL Iaşi, omul de afaceri Gabriel Surdu. În colegiul Târgu Frumos-Podu Iloaiei vor cere votul oamenilor actualul senator PSD Sorin Lazăr şi avocata Maria Aldea (ARD).

La Camera Deputaţilor, în colegiul Tătăraşi va candida deputatul PDL Marius Spânu, în timp ce USL nu a anunţat oficial candidatul. În colegiul Nicolina se vor confrunta deputatul PDL Nicuşor Păduraru şi directorul Direcţiei de Finanţe Iaşi, Anton Doboş (USL), în timp ce în colegiul CUG va candida deputatul PDL Cristina Dobre, adversar fiindu-i fostul primar liberal al Paşcaniului Grigore Crăciunescu. În colegiul Dacia, deputatul Daniel Oajdea (PPDD) se va confrunta cu fostul subprefect al judeţului Iaşi Bogdan Şaramet (ARD). USL nu şi-a nominalizat aici candidatul, acesta urmând să provină din rândurile social-democraţilor.

În colegiul Copou va candida directorul medical al Spitalului "Sfântul Spiridon" Camelia Bogdănici (ARD). USL nu şi-a nominalizat candidatul în acest colegiu, unde deputat este medicul Tudor Ciuhodaru, membru UNPR. În colegiul Paşcani vor candida deputatul PSD Neculai Răţoi şi fosta şefă a ISJ Iaşi Liliana Romaniuc (ARD), în timp ce în colegiul Hârlău se vor confrunta deputatul PSD Anghel Stanciu şi democrat-liberalul Liviu Bulgaru, în prezent director al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit din Iaşi. La Ţibăneşti candidează deputatul PDL Petru Movilă, contracandidat fiind-i social-democratul Constantin Adăscăliţei, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.

Liberalul Mugur Cozmanciuc, secretar de stat în Ministerul Mediului, este candidatul USL în colegiul de deputat Răducăneni. Contracandidatul său de la ARD este Constantin Axinia, fost director al regionalei CFR Călători Iaşi. În colegiul Tomeşti vor candida actualul lider al PNL Iaşi Relu Fenechiu şi Adrian Acostoaie, membru al organizaţiei de tineret PDL. Costel Alexe (PNL), director al Oficiului de Cadastru Iaşi, este candidatul USL în colegiul Podu Iloaiei, el avându-l contracandidat pe Radu Ursanu, fost director al Regionalei de Poştă. Ţărănistul Constantin Fătu, de profesie medic, va candida din partea ARD în colegiul Târgu Frumos, el înfruntându-l pe actualul deputat PSD Vasile Mocanu.

USL şi ARD aruncă în luptă doi oameni de afaceri în colegiul senatorial Paşani

Toţi cei cinci actuali senatori de Iaşi vor candida pentru un nou mandat în alegerile din 9 decembrie. Patru dintre mandate sunt deţinute de reprezentanţi ai PSD şi PNL, iar unul a fost câştigat în 2008 de un democrat-liberal.

Omul de afaceri Florin Constantinescu, senator PSD, ales în colegiul Paşcani, se află la primul mandat, în cei patru ani el având 42 de iniţiative legislative. Acum, el va candida în acelaşi colegiu pe listele USL.

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, el are mai multe conturi la bănci, în valoare totală de aproximativ 26.000 de lei. Florin Constantinescu a luat în 2008 un credit de la BCR în valoare de 286.924 euro, plus alte trei împrumuturi în lei, în valoare totală de peste 600.000 de lei. În anul 2010, senatorul PSD a împrumutat de la un om de afaceri din Paşcani suma de 200.000 de lei.

El este acţionar la trei firme - ACK Fluid SRL, ACK Eolian SRL şi Morlux Florena SRL. ACK Fluid SRL produce în principal echipamente de analiză şi testare pentru industria chimică şi farmaceutică, dar şi contoare pentru apă şi gaz. Morlux Florena SRL are sediul în comuna Vânători, judeţul Iaşi, în aceeaşi locaţie cu spaţiul de producţie, o moară de grâu. Între anii 2006-2008, moara a fost modernizată din fonduri SAPARD, investiţia ridicându-se la două milioane de euro. ACK Eolian a fost înfiinţată în anul 2010, obiectul de activitate al firmei fiind producerea de energie eoliană.

Contracandidatul lui Constantinescu în colegiul Paşcani este Leonard Rusu, membru PDL.

Rusu a fost director la fosta fabrică de stat Siretul Paşcani, care produce perdele, apoi şi-a înfiinţat propria firmă, cu acelaşi obiect de activitate. Rusu, fost membru PRM, a candidat fără succes, în mai multe rânduri, pentru Primăria Paşcani.

"Eu am vrut să mă bat la deputaţi, cu Răţoi (Neculai Răţoi, fost primar al Paşcaniului – n.r.), dar cei din partid au considerat că am faţă de Senat", a declarat Leonard Rusu.

Senatorul Sorin Lazăr (PSD), în cazul căruia ANI s-a sesizat după ce şi-a angajat fiul la cabinetul său senatorial, vrea un nou mandat

Senatorul PSD Sorin Lazăr a fost ales în urmă cu patru ani în colegiul Strunga-Târgu Frumos, el câştigând mandatul la redistribuire. Lazăr, care în cei patru ani în Parlament a avut 61 de iniţiative legislative, candidează din nou în acelaşi colegiu.

Sorin Lazăr, fost primar al localităţii Strunga, deţine şapte terenuri, toate în localitatea Strunga, unde locuieşte. Unul dintre terenuri are suprafaţa de 75.000 de metri pătraţi, fiind deţinut, din anul 1991, în co-proprietate cu alte cinci persoane. Alte trei terenuri, având suprafaţa totală de peste 15.000 de metri pătraţi, le-a achiziţionat în anul 2009, iar celelalte trei le-a cumpărat în perioada 1999-2004, conform ultimei sale de avere. De asemenea, el are o casă în Strunga şi două autoturisme, achiziţionate înainte de a deveni senator. Are de returnat un credit bancar în valoare de 48.000 de lei, contractat în anul 2011. Venitul familiei senatorului PSD s-a ridicat, în anul 2011, la aproximativ 84.000 de lei.

În noiembrie 2011, ANI a sesizat Parchetul instanţei supreme pentru a-l cerceta pentru conflict de interese pe senatorul Sorin Constantin Lazăr, care şi-a angajat fiul la cabinetul său parlamentar, în perioada 1 septembrie 2010 - 1 octombrie 2011.

Sorin Lazăr va candida pe listele USL şi se va confrunta cu avocata Maria Aldea din Iaşi. Aceasta din urmă va candida pe listele ARD, la propunerea PDL. Aldea nu este o figură cunoscută în plan politic, ea intrând recent în PDL.

Liberalul Varujan Vosganian vrea al şaselea mandat de parlamentar, având contracandidat un fost pesedist ajuns lider de filială PDL

Senatorul PNL Varujan Vosganian va candida pentru un nou mandat de parlamentar, pe listele USL, în colegiul pe care îl reprezintă şi acum, Răducăneni-Ţibăneşti. Vosganian este la al cincilea mandat parlamentar - două în Bucureşti şi trei în Iaşi.

În mandatul actual, senatorul liberal a avut 15 iniţiative legislative, între care cele referitoare la modificarea şi completarea Legii parteneriatului public-privat, trimisă în prezent la Camera Deputaţilor pentru dezbatere, şi declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare legală, proiect care a fost respins.

Varujan Vosganian deţine un teren de 1.250 de metri pătraţi în localitatea Voluntari, dobândit în 2005. În ultima sa declaraţie de avere mai apar un apartament în Bucureşti şi două case în localităţile Coţofeneşti, respectiv Voluntari, imobilele fiind trecute pe numele soţiei sale. Are depozite în bănci în valoare totală de 167.000 de lei, deschise în perioada 2007-2011. În anul 2007, a contractat un împrumut de la Alpha Bank, în valoare de 130.000 de euro.

Varujan Vosganian candidează în cel mai mare colegiu de Senat din judeţul Iaşi. Colegiul numără 42 de comune, din care 36 sunt conduse de primari ai USL.

Vosganian îl va avea ca adversar în alegeri pe liderul PDL Iaşi, omul de afaceri Gabriel Surdu, acesta urmând să candideze pe listele ARD.

Surdu a venit la PDL în anul 2008, de la PSD, alături de alţi membri social-democraţi. Numirea sa în urmă cu câteva săptămâni la şefia PDL Iaşi a provocat nemulţumirea unor democrat-liberali ieşeni, unii dintre aceştia susţinând că "PDL a devenit la Iaşi USL2".

Surdu este acuzat că în perioada în care a fost consilier local PDL a votat în mai multe rânduri alături de majoritatea PSD-PNL şi a susţinut proiecte "discutabile" iniţiate de primarul PSD Gheorghe Nichita. Printre cei care l-au atacat pe Surdu se numără şi fostul prefect Dragomir Tomaşeschi.

Teodor Baconschi, trimis de Blaga să candideze în Copou, se va confrunta cu fosta colegă din PDL Mihaela Popa

Senatorul PNL Mihaela Popa va candida în acelaşi colegiu în care a câştigat alegerile în 2008, respectiv Copou-Centru-Dacia. În 2008, ea a candidat din partea democrat-liberalilor, ocupând funcţia de preşedinte al PDL Iaşi în perioada 2010-2011 şi vicepreşedinte al partidului.

În aprilie 2012, Popa a trecut la PNL, motivând că vrea "o democraţie fără instituţiii care să fie doar de control, intimidare şi zăngănit de cătuşe".

Popa deţine un teren în judeţul Vaslui, două apartamente în municipiul Iaşi, unul dintre acestea fiind achiziţionat în anul 2011. Senatorul liberal are o casă ţărănească în comuna ieşeană Dobrovăţ, cumpărată în anul 2010. Are deschise şase conturi şi depozite la două bănci, cel mai mare în valoare de 20.000 de euro. Toate au fost deschise în perioada 2006-2008.

Senatorul Mihaela Popa îl va avea ca adversar din partea ARD pe fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, care i-a fost coleg în PDL. La momentul trecerii de la PDL la PNL, Mihaela Popa a fost atacată de Baconschi, care scia pe blog: "Oricât de hilară i-ar fi argumentaţia, plecarea din PDL a doamnei Mihaela Popa provoacă noi melancolii cu privire la starea bunului simţ în societatea noastră. Cum adică, e bun partidul ca să te alegi senator (mai ales într-un judeţ din păcate roşu, precum Iaşi)? E bun şi când te desemnează vicepreşedinte? Şi nu mai e bun, dintr-o dată, taman în prag de alegeri locale?".

El mai spunea că "aterizarea" Mihaelei Popa în "curtea" USL reprezintă "încă o ilustrare a jenantului obicei de a roade principiile până la os".

Teodor Baconschi s-a trezit candidat ARD la Iaşi în urmă cu câteva zile, după ce solicitase conducerii PDL să îi aprobe candidatură în Diaspora pentru alegerile parlamentare. De altfel, el le-a şi adresat, recent, o scrisoare deschisă românilor din Diaspora, cerându-le să îi acorde sprijin pentru a candida din partea ARD în Colegiul 1 Diaspora pentru Senat.

Acum, ajuns candidat la Copu, el spune că se simte "foarte în regulă" deoarece are "rădăcini moldovene", iar cariera sa are "dimensiune academică".

"Am rădăcini moldovene şi o carieră care are o dimensiune academică. Mă simt foarte în regulă în acest colegiu, unde sper ca studenţimea ieşeană să privească fără ezitări spre viitor, mai ales că oraşul Iaşi merită cu mult mai mult decât a obţinut sub administraţia locală a PSD", a susţinut Baconschi.

Teodor Baconschi s-a născut la 14 februarie 1963, în Bucureşti, este căsătorit şi are doi copii. El este licenţiat în teologie ortodoxă, a făcut masteratul şi, ulterior, doctoratul în istorie comparată a religiilor la Universitatea Sorbona. A absolvit, de asemenea, ciclul post-doctoral din cadrul "New Europe College" (Bucureşti).

Teodor Baconschi a lucrat iniţial ca redactor la Editura Institutului Biblic (Bucureşti), după 1989, a ocupat poziţiile de consilier la Ministerul Culturii (1990), director al Editurii Anastasia (1995-1997), redactor-şef la TVR şi lector la Facultatea de filozofie a Universităţii Bucureşti, iar în 1997 a optat pentru cariera diplomatică, fiind desemnat ambasador al României pe lângă Sfîntul Scaun, Ordinul Militar Suveran de Malta şi Republica San Marino. După încheierea mandatului (în 2001), a fost numit director general în Centrala MAE. Între noiembrie 2002 şi ianuarie 2005, Teodor Baconschi a fost ambasador al României în Republica Portugheză. În ianuarie 2005, a fost numit secretar de stat pentru Afaceri Globale în MAE şi a deţinut această funcţie până la mijlocul lunii septembrie 2006. În octombrie 2006, a fost numit consilier prezidenţial pe probleme de politică internă, în locul lui Claudiu Săftoiu, numit la conducerea SIE. În august 2007, Teodor Baconschi a fost desemnat ambasador la Paris. Numele său a fost implicat, în iulie 2007, într-un scandal după ce presa din România a primit o serie de e-mail-uri trimise şi primite de ambasadorul României în Mexic, Manuela Vulpe, o parte din corespondenţa electronică fiind cu Baconschi şi conţinând şi referiri la o posibilă relaţie intimă.

Teodor Baconschi a fost învestit ministru al Afacerilor Externe în 23 decembrie 2009. La acea vreme, el nu era înregimentat politic, însă ulterior s-a înscris în PDL şi a fost ales prim-vicepreşedinte al formaţiunii la congresul din mai 2011, când a susţinut şi celebrul discurs în care le promitea democrat-liberalilor aducerea unui milion de voturi din Diaspora. El a pierdut această funcţie la Convenţia Naţională a PDL din 30 iunie.

Teodor Baconschi şi-a încheiat mandatul de ministru de Externe în 23 ianuarie, fiind revocat din funcţie de către premierul de atunci Emil Boc, după ce, la 11 zile de la declanşarea protestelor antiguvernamentale din stradă, el scria pe blog că un lucru devine clar pentru "toţi românii de bine", respectiv că a început "încleştarea pe viaţă şi pe moarte între forţele trecutului şi proiectul unei noi Românii", el susţinând că alegerea o va face "România care munceşte", nu "mahalaua violentă şi ineptă încolonată".

"Un lucru devine din ce în ce mai clar pentru toţi românii de bine. A început încleştarea pe viaţă şi pe moarte între forţele trecutului şi proiectul unei noi Românii. Opoziţia şi-a activat în sfârşit întreg arsenalul moştenit de la Ana Pauker, Teo, Luca şi Dej: derbedei înarmaţi, dezinformare, propaganda urii. Ne acuză că vom fura alegerile doar pentru că vrem ca românii să voteze, în diaspora şi acasă. Ce vor ei, în schimb, e ca o populaţie imbecilizată de televiziuni, înfricoşată de scenarii apocaliptice mereu dezminţite de realitate şi, mai nou, de bătăuşii scoşi pe străzi, să aleagă în locul reformei Statului retorica urii şi neputinţei ridicată la nivel de program politic", scria Baconschi pe blogul său.

Afirmaţiile lui Teodor Baconschi făceau parte dintr-o serie de declaraţii în aceeaşi notă.

Baconschi s-a mai aflat la un moment dat pe punctul de a fi demis de la conducerea Ministerului de Externe, tot din cauza unei declaraţii neinspirate. În 2010, el a fost găsit vinovat de fapte de discriminare şi sancţionat de CNCD cu transmiterea unei recomandări după o remarcă "rasistă". "Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă", a spus el în declaraţii cu omologul francez, în februarie 2010, referindu-se la comunitatea de romi.

Senatorul Dumitru Oprea, de la care ANI a cerut confiscarea a 90.000 de euro, intră în cursă cu acelaşi medic pe care l-a înfrânt în 2008

Senatorul PDL Dumitru Oprea, ales în 2008 în colegiul Tătăraşi-Nicolina-CUG, candidează acum cu acelaşi medic, Marin Burlea, care i-a fost contracanidat în urmă cu patru ani şi pe care l-a surclasat.

În luna mai 2009, Agenţia Naţională de Integritate a cerut confiscarea sumei de 90.000 euro din conturile senatorului PDL Dumitru Oprea, fost rector al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" timp de opt ani.

"În urma analizării datelor înscrise în declaraţiile de avere, depuse pentru anul fiscal 2007 la Biroul Electoral municipal Iaşi, respectiv, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, şi a comparării acestora cu informaţiile furnizate Agenţiei de către instituţiile competente s-a constatat că, între valoarea averii dobândite în perioada 2001 - 2008 de către domnul Oprea Dumitru, împreună cu familia sa, şi veniturile realizate rezultă o diferenţă vădită, în cuantum de 90.000 euro", preciza atunci ANI.

Totodată, ANI a sesizat Curtea de Apel Iaşi, instanţa urmând să se pronunţe în acest dosar.

Senatorul Dumitru Oprea a spus că totul este o neînţelegere, adăugând că se consideră nevinovat. El a cerut urgentarea procedurilor juridice, astfel încât situaţia sa să fie rapid clarificată.

Oprea a condus organizaţia judeţeană a PDL timp de doi ani, fiind înlocuit recent de către conducerea centrală a partidului.

Dumitru Oprea va candida pe listele ARD şi îl va avea ca adversar pe medicul Marin Burlea, directorul Spitalului de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi.
Acesta din urmă este membru PNL şi va candida pe listele USL. Burlea a candidat şi în 2008 împotriva lui Dumitru Oprea, fiind învins de reprezentantul democrat-liberalilor.

Marin Burlea, în vârstă de 61 de ani, a fost numit director al Spitalului de Copii "Sfânta Maria” din Iaşi în acest an, el ocupând aceeaşi funcţie şi în perioadele 1990-1997 şi 2000-2009.

Cea mai dură confruntare din judeţ: între deputatul Petru Movilă, suspectat de către DNA de trafic de influenţă, şi fostul preşedinte al CJ Constantin Adăscăliţei

Deputatul PDL Petru Movilă se află la cel de-al doilea mandat de parlamentar şi candidează din nou în colegiul Ţibăneşti, unde îl va avea ca adversar pe Constantin Adăscăliţei, membru PSD şi fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.

Petru Movilă s-a înscris în anul 1992 în fostul PD, în prezent fiind prim-vicepreşedinte al PDL Iaşi.

Movilă are şase terenuri, două dintre acestea fiind achiziţionate în actualul mandat parlamentar. Are trei autoturisme, ultimul fiind cumpărat în 2011, şi deţine bijuterii şi obiecte de artă în valoare totală de peste 20.000 de euro. De asemenea, el are şi 57.100 de euro în conturi. În ultima sa declaraţia de avere apare şi suma de 97.500 de euro, reprezentând cadourile primite la nunta de anul trecut.

În urmă cu două săptămâni, deputatul PDL Petru Movilă a fost audiat la DNA Iaşi, fiind acuzat că fi intervenit la fostul şef al Poliţiei Rutiere Iaşi, Mihai Pintilei, în favoarea unei cunoştinţe care ar fi comis o abatere în trafic. Surse din rândul anchetatorilor susţin că deputatul Petru Movilă l-ar fi sunat în anul 2009 pe fostul şef al Poliţiei Rutiere ieşene Mihai Pintilei, intervenind în favoarea unui cunoscut pentru a nu rămâne fără permis de conducere. Maşina condusă de către persoana respectivă ar fi fost surprinsă în trafic trecând pe culoarea roşie a semaforului. Deputatul PDL Petru Movilă se consideră nevinovat, susţinând că este suspect că timp de trei ani nu a fost întrebat nimic pe această temă.

În acelaşi timp, el nu crede că acest "episod" are legătură cu apropierea alegerilor parlamentare.

El susţine că a decis să candideze pentru un nou mandat de parlamentar pentru că a muncit "zi de zi" în colegiul pe care îl reprezintă.

"De ce candidez? Pentru că am muncit zi de zi în colegiul pe care îl reprezint. Am rezolvat multe probleme ale oamenilor. Numărul meu de telefon este public, tot timpul este deschis. Am realizat multe proiecte concrete, legate de infrastructură, sănătate şi educaţie", spune Petru Movilă.

El îl va avea ca adversar pe Constantin Adăscăliţei, membru PSD şi fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.

Presa locală susţine că aceasta este cea mai interesantă confruntare electorală din afara municipiului Iaşi, Movilă fiind singurul parlamentar PDL ales în mediul rural. În colegiul Ţibăneşti, 11 comune au primari USL şi doar trei sunt conduse de reprezentanţi ai democrat-liberalilor.

Constantin Adăscăliţei are 45 de ani. A fost membru în Partidul Moldovenilor, fondat de fostul primar al Iaşiului Constantin Simirad. Din anul 2000 a devenit membru PDSR, în urma fuziunii cu Partidul Moldovenilor. A fost consilier local, viceprimar al municipiului Iaşi în perioada 2004-2008, iar între anii 2008 şi 2012 a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.

În 1996, Adăscăliţei a fost campion european la karate, având centura neagră şi atestat de antrenor de arte marţiale.

Afacere politică în familia Stanciu: Tata candidat, fiul - şef de campanie

Deputatul PSD Anghel Stanciu este la al cincilea mandat. Fost membru PRM în perioada 1991-2005, Anghel Stanciu s-a înscris apoi în PSD. În anul 2008, a câştigat alegerile în colegiul de deputaţi Hârlău, el candidând pentru un nou mandat în 9 decembrie, pe listele USL.

În ultimul mandat, Stanciu a avut 17 iniţiative parlamentare.

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, Stanciu deţine un teren forestier în comuna Bârnova şi un apartament de 103 metri pătraţi la Iaşi. El are zece conturi şi depozite bancare, în valoare de aproximativ 500.000 de lei, fiind acţionar la trei firme.

În 2011, deputatul Anghel Stanciu a fost acuzat de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de conflict de interese. Potrivit inspectorilor de integritate, Anghel Stanciu şi-ar fi angajat fiul şi nora la biroul său parlamentar.

ANI îl acuză pe Anghel Stanciu că a propus angajarea şi a avizat contractele individuale de muncă pentru angajarea fiului şi norei sale, Anghel Cătălin Stanciu şi Eleonora Maria Stanciu, la biroul parlamentar din Iaşi, din decembrie 2008, aceştia câştigând aproximativ 12.500 de euro.

Anghel Stanciu a precizat că ANI a sesizat Parchetul ICCJ în cazul său, dar că în iulie 2012 procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale.

"ANI a crezut că a prins peştele cel mare la Iaşi, dar s-a înşelat. Ei au găsit doar conflict de interese, dar sunt bucuros că nu am fost acuzat de terorism. Voi deschide proces celor de la ANI”, afirma în urmă cu o săptămână Anghel Stanciu.

Deputatul PSD Anghel Stanciu a anunţat că şeful de campanie electorală va fi fiul său, Cristian Stanciu, totodată liderul consilierilor judeţeni PSD Iaşi.

Stanciu îl va avea ca adversar în colegiul Hârlău pe democrat-liberalul Liviu Bulgaru, care va candida pe listele ARD. Liviu Bulgaru este director la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit din Iaşi, fiind totodată şi consilier judeţean PDL.

PDL trimite un necunoscut politic în colegiul "greului" din PNL Relu Fenechiu

Liderul PNL Iaşi, deputatul Relu Fenechiu, aflat la cel de-al treilea mandat, va candida în colegiul rural Tomeşti, colegiu în care a fost ales şi în 2008 şi care numără 12 comune, din care 11 sunt conduse de primari USL.

Relu Fenechiu a avut în ultimii patru ani 31 de iniţiative legislative.

Conform ultimei sale declaraţii de avere, Fenechiu are şase terenuri, toate fiind achiţionate în perioada 1999-2002. Are o vilă de 343 de metri pătraţi la Iaşi, un apartament, precum şi alte patru case. Liberalul are, de asemenea, trei autoturisme BMW, Mercedes şi Hyundai. El mai deţine bijuterii în valoare totală de 80.000 de euro.

Are acţiuni la două firme - Fene Grup SRL şi la Rocca SRL. Începând cu anul 2008, firma Fene Grup SRL din Iaşi a câştigat opt licitaţii pentru execuţia unor lucrări de construcţie din bani publici.

Conform ultimei sale declaraţii de interese, în anul 2008 firma controlată de Relu Fenechiu a încheiat contracte cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Primăria Iaşi, Spitalul de Copii Iaşi şi Universitatea Agronomică. Valoarea contractelor a fost cuprinsă între 458.852 de lei şi 2.677.500 de lei, ultimul contract fiind pentru executarea unor lucrări la o grădiniţă din Iaşi.

În acest an, Fene Grup SA a câştigat o licitaţie derulată de Compania Naţională de Căi Ferate, valoarea contractului fiind de 266.912 de lei. Firma lui Fenechiu a mai avut contracte cu Consiliul Judeţean Iaşi şi Primăria Bălţaţi.

În iunie 2012, deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de DNA alături de trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova.

Fenechiu şi ceilalţi învinuiţi sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. DNA a trimis dosarul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii susţin că firmele lui Relu Fenechiu (SC La Rocca SRL şi Fene Grup SA) ar fi cumpărat cu 20 de miliarde de lei vechi zeci de transformatoare, pe care le-ar fi revândut societăţii Electrica Moldova la suprapreţ. DNA afirmă că prejudiciul total se ridică la 6.406.976 de lei fără TVA. Acest dosar a fost denumit de presă "dosarul Transformatorul".

În colegiul Tomeşti, unde va candida Fenechiu, PDL a nominalizat un tânăr necunoscut pe plan politic, Adrian Acostoaie. În acest colegiu ar fi vrut să candideze fostul prefect de Iaşi Dragomir Tomaşeschi, însă candidatura acestuia nu a fost aprobată de partid.

Adrian Acostoaie este membru în PDL de şase ani, el activând în organizaţia de tineret a partidului.

Prim-vicepreşedintele PDL Iaşi, deputatul Petru Movilă, susţine că Acostoaie s-a ocupat şi în campania pentru alegerile locale de colegiul respectiv. Movilă a precizat că nominalizarea tânărului democrat-liberal în colegiul în care candidează liberalul Relu Fenechiu nu a fost întâmplătoare.

"A fost opţiunea lui să candideze acolo, iar dintre toţi aspiranţii pe acest colegiu a avut cel mai bun CV. Cunoaşte zona, au fost argumente serioase în desemnarea sa", a afirmat Petru Movilă.

Întrebat de ce nu a fost nominalizat fostul prefect Dragomir Tomaşeschi candidat în colegiul unde deputat este Relu Fenechiu, Movilă a spus că Tomaşeschi nu este membru PDL, ci activează în Forţa Civică.

"Tomaşeschi nu mai este membru PDL, ci la Forţa Civică. Cei de la Forţa Civică nu au avut discuţii cu noi, astfel că desemnarea sa pe acest colegiu nu a fost posibilă", a spus Movilă.

Doi dintre apropiaţii lui Fenechiu candidează în colegii eligibile

PNL l-a nominalizat pe secretarul de stat Mugur Cozmanciuc candidat în colegiul de deputat Răducăneni, în timp ce Costel Alexe va candida în colegiul Podu Iloaiei, ambele fiind considerate eligibile de către reprezentanţii USL.

Primul dintre colegii este ocupat de deputatul UNPR Luminiţa Iordache, însă în urma negocierilor a revenit liberalilor.

Colegiul Podu Iloaiei a fost câştigat în anul 2008 de liberalul Cristian Adomniţei, care a renunţat însă la postul de deputat după ce în iunie 2012 a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.

Atât Costel Alexe, cât şi Mugur Cozmanciuc sunt consideraţi apropiaţi ai liderului filialei ieşene a PNL, Relu Fenechiu.

În colegiul de deputat Podu Iloaiei, ARD Iaşi l-a nominalizat pe Radu Ursanu, fost director al Regionalei de Poştă Iaşi, în prezent lider al tinerilor din PDL Iaşi, în timp ce în colegiul Răducăneni de la ARD va candida Constantin Axinia, fost director în cadrul regionalei CFR Iaşi.

Social-democratul Vasile Mocanu va candida pentru un nou mandat de deputat în colegiul Târgu Frumos. Mocanu este la cel de-al treilea mandat, el având în ultimii patru ani 66 de iniţiative legislative.

Vasile Mocanu deţine şapte terenuri, o vilă, de 371 metri pătraţi, în comuna ieşeană Ion Neculce, precum şi două autoturisme. În acest an, deputatul PSD a vândut un imobil în localitatea Dărmăneşti, încasând 90.000 de lei. În 2006, a contractat un credit bancar, în valoare de 161.696 lei.

Mocanu este acţionar la societatea Agricola SA Târgu Frumos.

Pe listele ARD Iaşi, în colegiul Târgu Frumos va candida şeful PNŢCD Iaşi, medicul Constantin Fătu. El a candidat şi în 2008 la parlamentare, într-un colegiu din municipiu, pe listele PNL, obţinând sub zece la sută din voturi.

"Preşedintele Republicii Paşcani" ţinteşte la încă un mandat de deputat

În colegiul Paşcani, deputatul Neculai Răţoi (PSD) îşi încearcă şansele pentru al doilea mandat. El va candida pe listele USL. A fost primar al Paşcaniului între anii 1981 şi 2008, fiind considerat de presa locală "preşedinte al Republicii Paşcani", aluzie la longevitatea sa în funcţia de primar. Răţoi a renunţat să mai candideze la primărie în anul 2008, iar în acelaşi an a fost ales deputat pe listele PSD.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Neculai Răţoi are cinci terenuri, ultimul, de 1,5 hectare, fiind achiziţionat în anul 2011. Are un apartament şi o casă, ultima având suprafaţa de 690 metri pătraţi. În anul 2011, pe lângă venitul de la Senat a încasat din pensii suma de 35.340 de lei.

În perioada 2005-2008, Neculai Răţoi a vândut patru terenuri, toate în municipiul Paşcani, venitul total încasat ridicându-se la aproximativ 200.000 de lei.

Neculai Răţoi se va confrunta în alegeri cu fosta şefă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi Liliana Romaniuc, membru PDL.

"Orice provocare nouă şi orice proiect trebuie privit cu optimism. Nu cred că se pune problema unei temeri de-a mea legată de candidatură, atâta vreme cât am curajul să merg în povestea asta. Fiecare are şansa lui, până la urmă electoratul va decide”, a afirmat Liliana Romaniuc.

Deputatul Cristina Dobre a trecut de la PNL la PDL, iar acum se va confrunta cu un liberal în colegiul CUG

Deputatul PDL Cristina Dobre, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, aflată la primul mandat, va candida din nou în colegiul CUG din municipiul Iaşi. Dobre a intrat în PDL în anul 2009, ea fiind aleasă în urmă cu patru ani pe listele PNL, fiind desemnată parlamentar la redistribuire după ce a ieşit pe locul trei.

Cristina Dobre are cinci terenuri, între care unul, de 4.500 de metri pătraţi, în localitatea Suceviţa, judeţul Suceava, achiziţionat în anul 2006. Are două case, de 120 metri pătraţi, respectiv 88 metri pătraţi, ultimul imobil fiind cumpărat în anul 2010. De asemenea, are un autoturism BMW şi o barcă, tot BMW. În perioada 2000-2010, a achiziţionat bijuterii şi obiecte de artă în valoare totală de 58.000 de euro. În anul 2010, a luat un credit de la Garanti Bank în valoare de 60.000 de euro.

Tot în colegiul CUG va candida din partea USL Grigore Crăciunescu, fost primar al municipiului Paşcani în perioada 2008-2012. Crăciunescu a candidat în iunie 2012 pe listele PNL pentru un nou mandat de primar la Paşcani, fiind învins de un reprezentant PSD. El ar fi vrut să candideze la deputaţi într-un colegiu rural din judeţ, fiind nominalizat în cele din urmă de către PNL în colegiul CUG din municipiul Iaşi.

Preşedintele filialei municipale a PDL Marius Spînu va candida pentru un nou mandat de deputat în colegiul Tătăraşi din municipiul Iaşi. Spînu deţine un teren de 1.000 de metri pătraţi, un apartament în oraşul Hârlău şi un autoturism Audi A6, fabricat în anul 2007. În anul 2008, Marius Spînu a împrumutat de la două persoane fizice suma de 5.000 de euro. USL nu a nominalizat candidatul în colegiul de deputat Tătăraşi.

Deputatul PDL Nicuşor Păduraru şi şeful de la Finanţe se vor confrunta într-un colegiu din municipiu

Deputatul PDL Nicuşor Păduraru candidează în acelaşi colegiu, Nicolina, în care a fost ales în anul 2008. Păduraru a fost prefect al judeţului Iaşi în perioada septembrie 2006-februarie 2008, fiind susţinut de PNL. S-a înscris în PDL în vara lui 2008, apoi a câştigat mandatul de deputat, învingându-l pe social-democratul Valer Dorneanu.

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, deţine două apartamente, unul în municipiul Iaşi, iar celălalt în Oneşti, judeţul Bacău. Are un autoturism Peugeot 508, fabricat în anul 2011. În martie 2011 a contractat de la Banca Transilvania un credit în valoare de 83.000 de lei, iar în martie 2012 a luat un alt credit de la aceeaşi bancă în valoare de 17.500 de lei.

În colegiul de deputat Nicolina, de la USL va candida Anton Doboş, membru PNL, directorul Direcţiei de Finanţe Iaşi.

Singurul parlamentar din formaţiunea lui Dan Diaconescu, Daniel Oajdea, va candida în acelaşi colegiu în care a fost ales şi în anul 2008.

În urmă cu patru ani, Oajdea a fost ales deputat pe listele PDL, în colegiul Dacia din municipiul Iaşi. După ce a votat în anul 2010 moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi PNL împotriva Guvernului Boc pe tema tăierii salariilor, Oajdea a intrat în conflict cu liderii demorat-liberali, fiind propus pentru excluderea din partid. Ulterior, el a candidat la şefia filialei municipale Iaşi a PDL, pierzând în faţa colegului său de partid, deputatul Marius Spânu. El a contestat alegerile la Comisia naţională de litigii din PDL, care a decis că scutinul a fost unul valid.

Daniel Oajdea a fost exclus din PDL la începutul acestui an, după care s-a înscris în PP-DD, fiind singurul parlamentar al formaţiunii lui Dan Diaconescu.
În declaraţia sa de avere, apar patru terenuri, ultimul, având suprafaţa de un hectar, fiind cumpărat în anul 2009, în comuna ieşeană Schitu Duca.

Până acum, USL nu şi-a anunţat candidatul în colegiul de deputat Dacia din municipiul Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici