Iaşi: Nichita - candidat pentru un nou mandat la Primărie, Ciuhodaru şi Oajdea - contracandidaţi

Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, candidează pentru al treilea mandat, având nouă contracandidaţi, printre care medicul Tudor Ciuhodaru, deputatul Daniel Oajdea, exclus din PDL, un inginer şi un tehnolog al cărui nume coincide cu cel al actualului edil, respectiv Pavel Nichita.

Urmărește
524 afișări
Imaginea articolului Iaşi: Nichita - candidat pentru un nou mandat la Primărie, Ciuhodaru şi Oajdea - contracandidaţi

Gheorghe Nichita (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

La Primăria Iaşi au fost depuse zece candidaturi, trei fiind din partea unor deputaţi - Nicuşor Păduraru (PDL), Tudor Ciuhodaru (Alianţa pentru Iaşi) şi Daniel Oajdea (PPDD).

Astfel, actualul primar Gheorghe Nichita candidează din partea USL pentru al treilea mandat. În perioada 1995 - 2000, Nichita a fost membru în PD, părăsind acest partid după alegerile locale din 2000, când a candidat la Primăria Iaşi şi a obţinut doar trei la sută din voturi. Ulterior, el s-a înscris în PSD, iar în anul 2003 a fost desemnat viceprimar al Iaşiului, apoi primar interimar, după ce fostul edil Constantin Simirad a fost numit ambasador în Cuba.

În 2004, Nichita a candidat din nou la Primăria Iaşi, câştigând din al doilea tur de scrutin. Ulterior, a fost ales şeful PSD Iaşi. La alegerile din 2008, Gheorghe Nichita a fost reales, tot din turul doi, învingându-l pe democrat-liberalul Dumitru Oprea.

Candidatul PDL la Primăria Iaşi este Nicuşor Păduraru. De profesie inginer, Păduraru a fost consilier judeţean PNL în perioada 2004-2006, după care a fost desemnat prefect, funcţie pe care a ocupat-o până în februarie 2008. La alegerile din anul 2008, Păduraru a fost ales deputat, pe listele PDL, el candidând într-un colegiu din municipiul Iaşi.

La funcţia de primar candidează şi medicul Tudor Ciuhodaru din partea Alianţei pentru Iaşi, susţinut de UNPR, PNG, PER şi de mai multe organizaţii neguvernamentale ieşene. Ciuhodaru a fost ales deputat în 2008, pe listele PSD, însă la scurt timp a părăsit partidul şi s-a înscris în UNPR, apoi în PC, după care a revenit în UNPR.

În 10 ianuarie, Tudor Ciuhodaru a fost numit în funcţia de consilier onorific la Ministerul Sănătăţii, pe probleme de urgenţă, în plin scandal generat de demisia subsecretarului de stat Raed Arafat. El declara atunci că a fost solicitat să contribuie la proiectul legii Sănătăţii. Două zile mai târziu, însă, Ciuhodaru a fost eliberat din funcţia de la Ministerul Sănătăţii.

Daniel Oajdea candidează la primărie din partea PPDD. El s-a înscris în PPDD în februarie 2012, după ce a fost exclus din PDL, în urma criticilor pe care le-a formulat în ultimii doi ani la adresa partidului. Oajdea a votat în 2010 moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie împotriva Guvernului Emil Boc pe tema tăierii salariilor bugetarilor.

La primărie candidează şi Pavel Nichita, de profesie tehnolog, al cărui nume de familie coincide cu cel al actualului primar, Gheorghe Nichita. Pavel Nichita este susţinut de partidul "Totul pentru Ţară". Ieşeanul locuieşte într-un bloc din cartierul Păcurari, are 56 de ani şi este necunoscut electoratului.

Reprezentanţii PSD Iaşi afirmă că intrarea în cursă a lui Pavel Nichita reprezintă o strategie a adversarilor politici ai actualului primar Gheorghe Nichita, pentru a stârni confuzie în rândul alegătorilor.

La Primăria Iaşi au candidaţi şi PRM, Partidul Poporului-Legea Cojocaru, Partidul Socialist Român, Partidul Alianţa Socialistă şi Partidul României Europene. Ultima formaţiune este reprezentată de Dragoş Dorojan, sculptor, care a candidat, la primărie şi la alegerile locale din 2008. În urmă cu patru ani, Dorojan a obţinut sub 0,5 la sută din voturi.

La Consiliul Judeţean Iaşi au fost depuse opt candidaturi.

Astfel, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, Constantin Simirad, candidează din partea UNPR, pentru un nou mandat. Simirad a fost primar al Iaşiului în perioada 1992-2003. El a fost ales primar de două ori pe listele Partidului Alianţei Civice, iar în anul 2000 a candidat din partea Partidului Moldovenilor, pe care l-a fondat. Un an mai târziu, în 2003, a plecat ambasador al României în Cuba. După revenirea în ţară, Simirad a candidat, în 2008, la şefia Consiliului Judeţean Iaşi, pe listele PSD. În 2009, el şi-a dat demisia din PSD, în urma neînţelegerilor cu liderul social-democrat Gheorghe Nichita, iar la începutul acestui an şi-a anunţat înscrierea în UNPR.

Deputatul Cristian Adomniţei este candidatul USL la şefia CJ. La alegerile din 2008, Adomniţei a candidat la Primăria Iaşi pe listele PNL, ocupând locul al treilea, după Gheorghe Nichita (PSD), câştigătorul competiţiei, şi democrat-liberalul Dumitru Oprea.

Din partea PDL candidează Petru Movilă. El s-a înscris în PD în anul 1992, fiind în prezent la al doilea mandat de parlamentar.

Partidul Poporului Dan Diaconescu îl are drept candidat pe Vlad Hogea, fost deputat PRM. Hogea este autorul unei lucrări controversate, "Naţionalistul", o antologie de texte considerate xenofobe publicate anterior în ziarele România Mare, Politica şi Tricolorul.

Alte patru partide, PRM, Partidul Poporului-Cojocaru, Partidul Socialist Român şi Partidul Alianţei Socialiste participă cu candidaţi proprii pentru şefia Consiliului Judeţean.

În privinţa listelor de consilieri locali şi judeţeni, acestea au fost depuse la birourile electorale pe ultima sută de metri.

O candidatură inedită este cea a luptătorului K1, Cătălin Moroşanu, originar din Iaşi, care apare pe locul al cincilea, considerat eligibil, pe lista de consilieri judeţeni a PDL.

Liderii ieşeni PDL spun că Moroşanu este un personaj cunoscut în judeţ, iar prezenţa sa pe liste va aduce voturi suplimentare partidului.

De altfel, Moroşanu a pozat, marţi, la prânz pe treptele Consiliului Judeţean, alături de candidatul PDL la şefia CJ Iaşi, Petru Movilă. Luptătorul K1, cunoscut în ring sub numele "Moartea din Carpaţi" spune că obiectivul său numărul unu este sprijinirea sportivilor performanţi din judeţ.

Pe listele de consilieri locali din municipiul Iaşi apar şi doi membri ai aceleiaşi familii, unul fiind candidat PDL, iar celălalt PPDD. Este vorba despre Narciza Nedelcu, actual consilier judeţean PDL, care candidează pe lista PDL, şi fiul acesteia Vlad Nedelcu, candidat pe listele PPDD.

La PRM, primele cinci locuri de pe lista de consilieri locali sunt ocupate de femei, în frunte fiind medicul Elena Savin, care candidează şi la funcţia de primar al Iaşiului din partea aceluiaşi partid politic.

Pe prima poziţie la USL figurează directorul Spitalului de Psihiatrie "Socola" din Iaşi, Călin Scripcaru, în timp ce la PDL, pe locuri fruntaşe se situează Camelia Bogdănici, director medical al Spitalului "Sfântul Spiridon" şi Irina Eşanu, director al Spitalului CFR din municipiu.

La alegerile din 10 iunie candidează şi trei lideri sindicali. Este vorba despre Iulian Cozianu, prim-vicepreşedinte SANITAS, care candidează pentru un post de consilier judeţean, Vasile Sandu, lider sindical al regiei locale de transport, înscris pe lista de consilieri locali, precum şi Dumitru Mihăiliuc, liderul sindicaliştilor de la Societatea Fortus din Iaşi, care candidează pentru postul de primar al localităţii Valea Lupului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici