ICCJ: Ghiţă poate să-şi exercite funcţia de deputat şi se poate deplasa în ţară

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, vineri, contestaţia lui Sebastian Ghiţă faţă de condiţiile controlului judiciar dispus de DNA, şi a decis ca acesta să îşi poată exercita funcţia de deputat şi să se poată deplasa pe teritoriul ţării.

Urmărește
978 afișări
Imaginea articolului ICCJ: Ghiţă poate să-şi exercite funcţia de deputat şi se poate deplasa în ţară

ICCJ: Ghiţă poate să-şi exercite funcţia de deputat şi se poate deplasa în ţară (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Potrivit soluţiei pronunţate de ICCJ, a fost extinsă limita teritorială pe care Ghiţă are obligaţia de a nu o depăşi decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent, de la teritoriul localităţii Ploieşti, la teritoriul României, şi a fost înlăturată obligaţia de a nu desfăşura activitatea de deputat.

Magistraţii au menţinut celelalte dispoziţii ale controlului judiciar.

Decizia intanţei supreme este definitivă.

De asemenea ICCJ a decis vineri să amâne pentru data de 13 iulie pronunţarea în privinţa contestaţiei depuse de Sebastian Ghiță şi unele dintre firmele pe care procurorii susţin că acesta le controlează împotriva sechestrului impus de DNA.

Procurorii DNA Ploieşti l-au anunţat pe Sebastian Ghiţă, în 24 iunie, că a fost extinsă urmărirea penală pe numele său pentru noi fapte de corupţie comise de când acesta este parlamentar, dar şi înaintea mandatului şi, totodată, au extins şi sechestrul asigurător asupra bunurilor acestuia.

De asemenea, procurorii au modificat unele dintre obligaţiile controlului judiciar pentru Sebastian Ghiţă, acesta având interdicţie să desfăşoare activitate în calitatea de deputat, "în exercitarea căreia a săvârşit fapta", dar şi să părăsească municipiul Ploieşti fără a avea încuviinţarea prealabilă a anchetatorilor.

Sebastian Ghiţă spunea că noile măsuri luate luate împotriva sa reprezintă un abuz. De altfel, el i-a transmis un memoriu procurorului general al României, Tiberiu Niţu, memoriul fiind transmis ulterior Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, unde deputatul urmează să meargă în audienţă.

Sebastian Ghiţă a mai afirmat că o parte din dosarul său se referă la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 şi că are interdicţia de a vorbi cu premierul Victor Ponta, el susţinând că este un dosar politic ce vizează "dărâmarea acestui guvern".

Ulterior, la postul B1 TV, Sebastian Ghiţă a declarat că va prezenta în Parlament înregistrări în care procurorul DNA care l-a audiat a transmis unor oameni de afaceri din Ploieşti, la rândul lor audiaţi, că vor fi închişi dacă nu spun ceva despre el, precizând că va cere şi protecţia procurorului general al României.

El a adăugat că va arăta că procurorul este în afara legii şi va cere protecţia procurorului general al României.

Deputatul Sebastian Ghiţă le-a trimis, săptămâna trecută, colegilor săi parlamentari o scrisoare prin care solicită declararea unui conflict constituţional între puterile statului, după ce DNA a dispus în cazul său interdicţiile de a-şi exercita funcţia de deputat şi de a părăsi municipiul Ploieşti.

"Decizia mi se pare extrem de gravă, neconstituţională şi cu potenţiale repercusiuni asupra democraţiei în România. Consider că Parlamentul şi Comisia Juridică trebuie să reacţioneze urgent în vederea limitării unui astfel de abuz. Sunt dispus să înaintez Biroului Permanent şi Comisiei Juridice orice documente relevante. Totodată, solicit declararea unui conflict între puterile statului care să fie soluţionat de către Curtea Constituţională", se arată în scrisoarea trimisă de Ghiţă Camerei Deputaţilor şi făcută publică de secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici.

Ghiţă le atrage atenţia colegilor săi parlamentari că lipsa unei reacţii poate duce la măsuri ale procurorilor care "să schimbe configuraţii politice" şi susţine că se va adresa procurorului general al României, ministrului Justiţiei şi procurorului ierarhic superior procurorului de la DNA Ploieşti care i-a dispus interdicţia de a-şi exercita atribuţiile de parlamentar.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, luni, să trimită un punct de vedere la Biroul Permanent în legătură cu scrisoarea lui Sebastian Ghiţă, în care să sugereze Biroului ca, în cazul în care consideră că există un conflict între instituţii, să sesizeze Curtea Constituţională.

Urmărirea penală a lui Sebastian Ghiţă a fost extinsă pentru trafic de influenţă, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor UE şi coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012 şi la cele prezidenţiale din 2014, potrivit DNA.

Iniţial, Ghiţă a fost pus sub urmărire, alături de şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, fiul său, deputatul Vlad Cosma, şi cumnatul premeirului Victor Ponta Iulian Herţanu, într-un dosar privind modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrărilor de canalizare din oraşul Comarnic.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, directorul de producţie al Hidro Prahova, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape 10 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici