- Home
- Politic
- ARAD, (09.09.2011, 19:00)
- Szasz Jutka , Marian BUGA ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Igaş: Aderarea la Schengen nu este un favor, România a investit mult în securizarea frontierelor
Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat, vineri, că aderarea la Spaţiul Schengen nu este "un favor" făcut ţării noastre, ci "o responsabilitate pe care România şi-a asumat-o investind foarte mulţi bani în securizarea frontierelor", adăugând că Finlanda "s-a lămurit" că îndeplinim criteriile.
Urmărește
335 afișări
Traian Igaş (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Traian Igaş a declarat, într-o conferinţă de presă, la Arad, că aderarea la Spaţiul Schengen este o decizie politică şi că mai există ţări care au rezerve.
"Se ştie că mai existau patru ţări cu rezerve: Finlanda, Germania, Franţa şi Olanda. Finlanda s-a lămurit că România îndeplineşte condiţiile, iar ministrul de Interne finlandez s-a deplasat astăzi (vineri - n.r.) la Helsinki pentru a susţine cauza României. La fel, Germania şi Franţa, aţi putut vedea, şi-au schimbat poziţia, ceea ce ne bucură, urmând ca şi Olanda să se pronunţe", a spus Igaş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Igaş a afirmat că speră ca în 21-22 septembrie să le poată spune românilor că a fost îndeplinit obiectivul de aderare la Schengen, chiar dacă va fi vorba de o aderare în două etape.
"Aderarea la Spaţiul Schengen nu este un favor pe care să ni-l facă cineva, este o responsabilitate pe care România şi-a asumat-o investind foarte mulţi bani în securizarea frontierelor externe Uniunii Europene", a spus Igaş.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţinea că Olanda, unde există anumite rezerve politice, va examina cu exigenţă dosarul Schengen, atât stadiul tehnic de pregătire al României, dar şi cel al Bulgariei, în discuţie existând şi varianta aderării "în doi paşi".
În discuţie există şi varianta unei aderări în doi paşi, pe baza unei singure decizii şi a unui calendar cert, afirma ministrul Predoiu.
"În perioada imediat următoare, până la Consiliul European de toamnă, Parlamentul şi Guvernul olandez vor lua în discuţie poziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. A fost important să ne prezentăm încă o dată argumentele partenerilor olandezi, va fi la fel de important să continuăm progresiv şi accelerat acest efort pe toate canalele diplomatice. Olanda va examina cu exigenţă dosarul Schengen. Există anumite rezerve politice la nivelul Parlamentului olandez, care are un rol pregnant în conturarea politicilor guvernamentale. Inevitabil această analiză se va face în contextul eşichierului politic intern olandez şi al stadiului tehnic de pregătire, nu numai a României, ci şi a Bulgariei. În discuţie există şi varianta unei aderări în doi paşi, pe baza unei singure decizii şi a unui calendar cert. România doreşte o evaluare corectă şi o recunoaştere firească a evoluţiilor din domeniul Justiţiei", declara ministrul român al Justiţiei.
Ministrul Cătălin Predoiu a efectuat, în perioada 6 - 7 septembrie 2011, o vizită oficială la Haga, unde s-a întâlnit cu ministrul olandez pentru Afaceri Europene, Ben Knapen, cu ministrul olandez al Justiţiei, Ivo Opstelten, cu Ronald von Roeden, şeful grupului de consilieri ai premierului Mark Rutte, cu Van den Emster, preşedintele Consilului Judiciar, Johan Gert Pot, membru al Consiliului Judiciar şi Merel Berling, consilier pentru relaţii externe şi cooperare internaţională etc.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe