„Am luat act cu surprindere de decizia UDMR privind tema proiectului de reorganizare teritorială a României, un proiect care se include în pachetul mai larg, ce cuprinde adoptarea statutului minorităţilor şi proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei. Considerăm că, în lipsa unei doze de încredere reciprocă, România riscă să rateze un important proiect îndreptat către progres şi prosperitate. Pe marginea acestui proiect – de cele mai multe ori pe marginea şi nu în consistenţa proiectului – politicienii români se încaieră, folosind o retorică abandonată de Europa acum cincisprezece ani, o retorică pe care o consideram abandonată şi în ţara noastră după etapa de început a democraţiei, când ne pregăteam să ratăm sub argumente bizare alte obiective importante”, a declarat, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Senatului, care este şi preşedinte de onoare al UNPR.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la finalul şedinţei CRU a UDMR, că Uniunea susţine amânarea reformei administrative pentru toamna acestui an sau începutul lui 2012 şi a exprimat dezacordul UDMR pentru transformarea actualelor regiuni de dezvoltare în judeţe.
Kelemen a reiterat ideea că Uniunea doreşte stabilitate politică, arătând însă că, „dacă cineva doreşte să alunge UDMR din coaliţie, poate s-o facă” întrucât, „în cazul forţării unor lucruri”, reprezentanţii Uniunii nu vor avea ce face decât „să se ridice, mulţumind partenerului pentru cooperare”.
Kelemen a adăugat că, la consultări, reprezentanţii celorlalte 18 minorităţi au spus că nu sunt influenţaţi de restructurare, dar cu toate acestea vor fi solidari cu UDMR.
„Le mulţumim pentru acest lucru. E şi interesul lor ca aceste unităţi de administraţie locală să fie funcţionale şi să aibă competenţe locale. Referitor la modificarea Constituţiei, cred că avem nevoie de dialog, inclusiv cu opoziţia”, a spus el, afirmând că ar mai trebui abordate şi „problema naţionalităţilor, a drepturilor minoritare, a reducerii retoricii naţionaliste”.
Potrivit lui Kelemen, poziţia UDMR în ce priveşte revizuirea Constituţiei este cunoscută şi conţine recomandările vizând articolul 1 din Constituţie şi cele referitoare la rolul şefului statului şi al altor instituţii care funcţionează în democraţiile parlamentare.
Diaconescu mai spune că, în opinia sa , „reorganizarea teritorială a ţării nu este şi nu trebuie să devină un subiect care să alimenteze specula politică pe criterii etnice”.