- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.09.2011, 13:08)
- Eliana Radulescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Igaş şi Blaga susţin că România a îndeplinit "ca la carte" criteriile pentru aderarea la Schengen
Actualul ministrul al Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi fostul deţinător al portofoliului Vasile Blaga au susţinut, miercuri, în plenul Senatului, că România a îndeplinit "ca la carte" criteriile de aderare la Spaţiul Schengen.
Urmărește
106 afișări
Traian Igaş (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Ei au făcut acest precizări după ce ce vicepreşedintele Senatului Cristian Diaconescu (UNPR) a propus adoptarea de către Parlament a unei declaraţii prin care să se dezaprobe deciziile luate în parlamentele naţionale ale unor state ale Uniunii Europene privind blocarea aderării României la Spaţiul Schengen
Ministrul Administraţiei şi Internelor, senatorul Traian Igaş, a arătat, la dezbaterea declaraţiei că, personal, apreciază adoptarea unui astfel de document.
"Olanda a luat decizia de a nu susţine cauza României în urma unui vot în Parlamentul olandez. Mi se pare normal ca noi, parlamentari români, să ne pronunţăm atunci când este vorba despre destinul României şi atunci când este vorba despre evoluţia României în contextul european", a afirmat demnitarul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
El a adăugat că Executivul trebuie să se ocupe şi să facă paşii necesari pentru ca România să adere la Spaţiul Schengen, Igaş atenţionând, însă, că şi clasa politică trebuie să susţină aceşti paşi pe care România îi face spre integrarea totală în spaţiul comunitar.
"România îndeplineşte în totalitate aquis-ul Schengen. Dacă, în anumite etape, în evoluţia noastră ca ţară democrată, aveam anumite restanţe, de această dată, în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen, România şi-a făcut cu brio toate sarcinile pe care le avea de făcut şi de dus la bun sfârşit. Nu avem ce să ne reproşăm, absolut nimic aici şi nu cred că din punct de vedere tehnic puteam să facem mai mult decât s-a făcut", a ţinut să precizeze Igaş.
"Este o decizie politică", a adăugat acesta, menţionând că a avut discuţii cu miniştrii de Interne din UE, inclusiv cel olandez, şi că miercuri va purta discuţii cu ministrul de Interne finlandez pentru a afla ultimele detalii privind poziţia acestei ţări.
"Nu cred că ne avantajează, sub nicio formă, declaraţiile politice dând vina unii pe ceilalţi. Repet, încă o dată, cu demnitate, că România a îndeplinit aquis-ul de aderare la Spaţiul Schengen", a afirmat ministrul de Interne, Traian Igaş, în plenul Senatului.
La rândul său, senatorul PDL Vasile Blaga, fostul ministru de Interne, a propus ca textul propus de Cristian Diaconescu să fie discutat de autor împreună cu preşedintele Comisiei pentru politică externă, Teodor Meleşcanu, şi alţi câţiva senatori, care, împreună, să propună plenului o variantă finală.
"Pas cu pas, România şi-a îndeplinit toate obligaţiile, aşa cum scrie la carte", a spus Blaga referitor la evaluările privind frontierele.
El a subliniat că România are aeroporturi care îndeplinesc condiţiile Schengen, cum ar fi cele din Sibiu şi Cluj, mult mai bine decât aeroporturi din capitale ale unor state din Spaţiul Schengen.
"Obligaţiile la care România s-a angajat, aşa cum sunt prinse în Tratat, au fost din punct de vedere tehnic toate îndeplinite", a subliniat acesta, adăugând că Parlamentul trebuie să adopte o astfel de declaraţie, care trebuie ajustată în ceea ce priveşte formulările diplomatice.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă, Teodor Meleşcanu (PNL), a afirmat, în timpul dezbaterilor, că alături de dezaprobarea faţă de decizia unor state membre de respingere a aderării României la Spaţiul Schengen, Parlamentul va trebui să dea un semnal că România trebuie să îşi intensifice eforturile pentru atingerea acestui obiectiv.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că a avut o întrevedere cu omologii finlandez şi olandez, că ţările celor doi se vor opune aderării României în Schengen, dar că trebuie găsită o strategie de ieşire din acest impas comunitar.
"Am avut o discuţie cu ministrul olandez de Externe şi cu ministrul finlandez. Dar nu dau mari detalii, pentru că poziţia lor este cunoscută: se vor opune (în Consiliul JAI - n.r). Trebuie găsită o strategie de ieşire din acest impas care este în primul rând comunitar", a explicat ministrul Baconschi.
Ministrul conduce delegaţia României la AG ONU de la New York şi, în acest context, a avut întrevederea cu cei doi omologi.
Potrivit acestuia, "este vorba despre o chestiune de încredere în ceea ce priveşte securitatea graniţelor colective" ale Uniunii Europene, iar România are toate argumentele de partea sa.
"Dar avem nevoie de consensul şi de votul favorabil al tuturor statelor membre. În Consiliul JAI ştim ce se va întâmpla. În acelaşi timp, urmează alte scadenţe şi întâlniri europene: consiliul european de toamnă, până la sfârşitul anului noi reuniuni ale Consiliului JAI. Cred că lucrând împreună şi păstrând respectul faţă de reguli, faţă de ceea ce pretinde acquis-ul Schengen vom putea să obţinem o cale de deblocare a acestei situaţii", a spus Baconschi.
Finlanda se va alătura Olandei cu un vot negativ în Consiliul JAI programat la 22 septembrie, pe tema aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, motivaţia fiind legată de situaţia politică internă, potrivit unor surse europene.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe