Boureanu a fost întrebat înainte de şedinţa BPN al PDL dacă Dan Păsat ar trebui să-şi dea demisia sau dacă ar trebui suspendat din partid.
„Cred că, de şase luni de când se dezbate acest subiect, dosarul avea timp să ajungă în Parlament, şi foarte rar am văzut un jurnalist precizând că Dan Păsat poate să meargă în justiţie. Teoretic, mâine, un judecător poate să judece şi la primul termen, dacă ar fi trimis în Parlament pentru arestare, ar primi 300 de voturi la prima strigare”, a spus Boureanu.
El a apreciat că demisia lui Dan Păsat este o chestiune personală.
„Demisia este o chestiune personală. Asta trebuie să-l întrebaţi pe Dan Păsat dacă poate să facă acest lucru. Eu îmi aduc aminte că au fost câţiva parlamentari care au făcut acest lucru, unul dintre ei este preşedintele Traian Băsescu, şi Miron Mitrea parcă la un moment s-a pus la dispoziţia justiţiei”, a adăugat Boureanu.
Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean declară, la RFI, că luni sau marţi cazul Păsat va fi soluţionat, pentru ca, statutar, acesta să-şi piardă calitatea de membru al Partidului Democrat Liberal, el apreciind că deputatul va da dovadă de multă maturitate şi se va suspenda din partid.
Şi vicepreşedintele PDL Raluca Turcan susţine că PDL trebuie să ia o decizie în cazul Păsat, prin care să dea un semnal clar electoratului de dreapta că se delimitează de practicile cu care s-au identificat ani de zile PSD şi stânga.
Solicitarea DNA în cazul deputatului PDL Dan Păsat nu a întrunit numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptată. În sală au fost prezenţi 292 de deputaţi, înregistrându-se 154 de voturi exprimate, dintre care patru voturi anulate şi 150 de voturi valabil exprimate. În favoarea solicitării DNA s-au înregistrat 116 voturi „pentru” şi 34 de voturi „împotrivă”. Opoziţia anunţase că nu va participa la vot.
Deputatul PDL Dan Păsat a declarat, marţi, după anunţarea rezultatului votului, că solicită DNA să-i trimită dosarul în instanţă, deoarece el se consideră nevinovat. Vineri, procurorii DNA i-au comunicat lui Păsat impunerea interdicţiei de a părăsi ţara în dosarul în care este acuzat de şantaj. Totodată, Păsat nu are voie să ia legătura cu martori sau cu ceilalţi inculpaţi din dosar şi trebuie să respecte un orar impus impus de secţia de poliţie din raza sa teritorială.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la TVR 1, că a luat act de lipsa de apetit a conducerii şi liderilor grupului parlamentar al PDL de a mobiliza parlamentarii la vot în cazul Păsat, precizând că acum ştie că nu mai poate avea mari speranţe legate de aceştia.
Preşedintele a mai spus că, după votul negativ dat în cazul deputatului Păsat, nu mai aşteaptă nimic de la coaliţia de guvernare.
Mai mulţi reprezentanţi ai PDL au apreciat, miercuri, că deputatul Dan Păsat ar trebui să demisioneze din Parlament şi din partid.
Pe de altă parte, Plenul Camerei Deputaţilor a respins, în decembrie 2010, cererea DNA de încuviinţare a percheziţiei informatice în cazul Ridzi, precum şi cererea de extindere a cercetării penale.