Iliescu: Care e sensul "chemării" lui Băsescu pentru aşa-zisul "moratoriu"? Ipocrizie curată!

Fostul preşedinte Ion Iliescu apreciază că apelul şeful statului, Traian Băsescu, pentru un moratoriu ar fi trebuit să ducă la "o deschidere constructivă" din partea PDL şi a majorităţii parlamentare şi, întrebându-se care a fost efectul acestei chemări, conchide că este vorba de "ipocrizie curată".

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Care e sensul "chemării" lui Băsescu pentru aşa-zisul "moratoriu"? Ipocrizie curată!

Iliescu: Care e sensul "chemării" lui Băsescu pentru aşa-zisul "moratoriu"? Ipocrizie curată! (Imagine: Thomas Câmpean/Mediafax Foto)

"Apelul preşedintelui Băsescu pentru o reconciliere ("moratoriu") ar fi trebuit, în mod firesc, să provoace o deschidere constructivă din partea partidului de guvernământ şi a fragilei majorităţi parlamentare", opinează Iliescu, într-o postare pe blogul personal.

Preşedintele de onoare al PSD se întreabă care a fost însă efectul acestui apel.

"Niciun semn pentru sancţionarea preşedintei camerei care a fraudat în mod flagrant votul în plenul Camerei. Solicitarea opoziţiei era firească: înlocuirea acesteia cu un alt reprezentant al PDL ar fi rezolvat conflictul care împiedică buna funcţionare a Camerei şi a Biroului său Permanent. Care a fost soluţia adoptată de majoritate? - modificarea regulamentului Camerei, eliminând obligativitatea cvorumului în Biroul Permanent, ceea ce, practic, elimină opoziţia de la luarea deciziilor. În mod abuziv, preşedinta a mai dispus şi sancţionarea (cu reţinerea indemnizaţiei) deputaţilor care în semn de protest refuză să participe la şedinţe", scrie el.

Potrivit lui Iliescu, deşi Curtea Constituţională a exprimat explicit opinia privind caracterul neconstituţional al angajării răspunderii de către guvern pentru Legea educaţiei naţionale, guvernul se adresează din nou Curţii Constiţutionale pentru a căuta o ieşire în vederea reangajării răspunderii.

"De ce această încăpăţânare? Atitudinea firească ar fi fost să renunţe la această procedură forţată (care, în general, duce la ocolirea Parlamentului în elaborarea legislaţiei, guvernul substituindu-se practic legislativului) şi să fi permis Senatului să finalizeze dezbaterile aflate într-o fază avansată asupra acestei legi. Nu există nicio urgenţă care să impună o procedură excepţională. Din contră! Iar o lege ca aceasta - a educaţiei naţionale - trebuie elaborată cu deosebită atenţie", mai spune el.

În opinia preşedintelui de onoare al PSD, "tot forţând lucrurile, s-a impus" în plenul Camerei Deputaţilor creşterea numărului membrilor Comisiei de muncă, ceea ce duce la schimbarea majorităţii acesteia în favoarea puterii, "mai ales că urmează dezbateri asupra Legilor salarizarii unitare şi cea a pensiilor".

Iliescu menţionează şi faptul că Guvernul a anunţat intenţia de a-şi angaja răspunderea şi pe Legea salarizării unitare.

"Toate acestea sunt expresii ale deciziei majorităţii guvernamentale de a acţiona în forţă şi de a limita tot mai mult mijloacele de acţiune ale opoziţiei parlamentare. Este o reacţie antidemocratică care împinge ţara către un regim autoritar. Limitarea rolului Parlamentului şi a opoziţiei politice este tipică pentru un asemenea regim. Deci, care este sensul «chemării» preşedintelui pentru aşa-zisul «moratoriu»? Ipocrizie curată!!!", conchide Ion Iliescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici