- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iliescu: Concluzia rechizitoriului în dosarul mineriadelor - total aberantă
Fostul şef de stat Ion Iliescu a catalogat, miercuri, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, drept "total aberantă" concluzia care se desprinde din rechizitoriul în dosarul mineriadelor, organele judiciare deplasând răspunderea pentru actele incriminate de la infractori la cei chemaţi să apere ordinea.
Iliescu: Concluzia rechizitoriului în dosarul mineriadelor - total aberantă
"Este total aberantă concluzia care se desprinde din materialul pe care l-a publicat Procuratura, cu posibile urmări grave pentru ordinea constituţională şi pentru apărarea ordinii publice, ca organele judiciare să deplaseze răspunderea pentru acte grave îndreptate împotriva instituţiilor statului şi a ordinii publice, de la infractori şi susţinătorii lor, spre cei chemaţi să apere ordinea publică", a afirmat Iliescu.
Fostul şef al statului s-a arătat revoltat şi a dezaprobat, totodată, menţionarea sa, ca învinuit, în cadrul rechizitoriului, fiind de părere că organele judiciare nu trebuie să introducă în judecăţile de valoare pe care le fac speculaţii de ordin politic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Nu pot să nu-mi exprim dezaprobarea şi revolta pentru menţionarea mea în cadrul comunicatului ca învinuit, deşi se face precizarea că s-a disjuns cercetarea cauzei în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale. Însă, fără această cercetare, fără finalizarea ei, procurorii îşi permit să formuleze învinuirea că Iliescu, şef de stat, ales cu trei săptămâni înainte, pe 20 mai 1990, de 85% dintre alegători, ar fi determinat cu intenţie intervenţia în forţă a millitarilor împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii", a spus Iliescu.
El a constatat, de asemenea, şi existenţa unei încercări de deturna cercetarea de la cauză la efect, de la vinovaţii pentru provocarea "actelor de vandalism" din ziua de 13 iunie 1990, îndreptate împotriva unor instituţii ale statului, spre organele de ordine şi unităţile militare care s-au străduit să elimine anarhia şi să restabilească ordinea.
"Constat însă chiar o tendinţă periculoasă: încercarea de deturnare a cercetării de la cauză la efect, de la vinovaţii pentru provocarea actelor de vandalism din ziua de 13 iunie 1990, îndreptate împotriva unor instituţii ale statului (la numai trei săptămâni de la alegerile din 20 mai), spre organele de ordine şi unităţile militare care s-au străduit să elimine anarhia şi să restabilească ordinea. Victimile nevinovate din seara de 13 iunie au fost consecinţa actelor anarhice, şi nu ale acţiunii necesare a instituţiilor statului de restabilire a ordinii", a spus Iliescu.
El a susţinut, de asemenea, că se introduce "o confuzie" în rechizitoriu, şi anume că ar fi fost reprimaţi manifestanţi paşnici, când "este de notorietate" faptul că era vorba de "grupuri anarhice, organizate, care au atacat şi devastat instituţii publice". "Remarc faptul că se introduce o confuzie, şi anume că ar fi fost reprimaţi manifestanţi paşnici, când este de notorietate faptul că în după-amiza şi seara zilei de 13 iunie era vorba de grupuri anarhice, organizate, care au atacat şi devastat instituţii publice – Poliţia Capitalei, SRI, Ministerul de Interne, Televiziunea Publică", a afirmat fostul şef de stat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO