Iliescu: Declaraţiile lui Mircea Geoană, un gest necolegial şi greu de explicat

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, la Craiova, că nu se mai pune problema să revină în fruntea formaţiunii, în contextul disensiunilor apărute în urma declaraţiilor lui Mircea Geoană, el apreciind că afirmaţiile preşedintele Senatului sunt "necolegiale şi greu de explicat".

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Declaraţiile lui Mircea Geoană, un gest necolegial şi greu de explicat

Iliescu: Declaraţiile lui Mircea Geoană, un gest necolegial şi greu de explicat (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Este regretabil că domnul Geoană s-a coborât la asemenea chestiuni. Şi aşa pe mâna lui a pierdut alegerile. Era o şansă reală, dar câţiva paşi, şi mai ales vizita aceea la Vântu, a picat ca o ştire trăsnet. Nu s-a consultat absolut cu nimeni, iar acum îşi aminteşte că, nu aşa cum a spus, ci ar fi fost alta cauza pentru care s-ar fi dus să afle nu ştiu ce. Este deplorabil. Ponta era simplu purtător de cuvânt al lui şi nu avea greutate asupra deciziilor. Un gest necolegial şi greu de explicat", a declarat fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la sediul PSD Dolj.

Iliescu apreciază că declaraţiile lui Mircea Geoană îl plasează într-o lumină "nefavorabilă". "Geoană se lansează în nişte declaraţii fără susţinere. El a apărut într-o lumină nefavorabilă. Îşi aminteşte după un an de zile că altfel s-ar fi petrecut lucrurile, decât făcuse public atunci şi bagă o chestie parazit cum că Ponta l-ar fi sfătuit să mintă. Chiar să fi spus Ponta aşa ceva, ce importanţă avea. Asta era criteriul lui de judecată", a spus Iliescu.

Întrebat dacă există riscul scindării PSD, în urma disensiunilor de la vârful formaţiunii social-democrate, Iliescu a spus: "Nu cred. Sunt nişte dispute interne artificiale. Când în interiorul PSD apar astfel de evenimente sunt un fel de ofertă pe care o faci guvernării şi lui Băsescu pentru a face o diversiune şi a distrage atenţia de la problemele importante ale ţării. Iată, a devenit subiect de discuţii".

Întrebat dacă declaraţiile lui Mircea Geoană la adresa lui Victor Ponta ar putea fi o reacţie la pierderea şefiei PSD în urma Congresului, Iliescu a spus: "Uman, este de înţeles. În locul lui nu aş mai fi candidat deloc la şefia partidului, după pierderea alegerilor prezidenţiale. Orgoliile umane sunt un factor obiectiv. Este de înţeles amărăciunea lui în plan uman. Este de înţeles, dar un om politic responsabil şi un om inteligent ştie să treacă peste asemenea lucruri".

Întrebat dacă este o soluţie ca să preia conducerea formaţiunii social-democrate, Ion Iliescu a spus: "Nu este nevoie de aşa ceva. Există o conducere aleasă. Congresul nu a fost demult, iar eu m-am retras din funcţii executive. Am 80 ani şi nu am de gând să revin la tinereţea de la 60 sau 70 ani".

La rândul său, vicepreşedintele PSD Ion Prioteasa a declarat, joi seară, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că, în calitate de şef al filialei de la Dolj, este "nevoit" să-şi apere "colegii de organizaţie", Mircea Geoană fiind senator de Dăbuleni.

"Este o filială foarte vie, de aceea este una dintre cele mai importante filiale ale partidului. Sigur, filiala din Dolj şi eu ca preşedinte suntem într-o poziţie ingrată. Eu, ieri, când a fost pus în discuţie acest derapaj al domnului Geoană, am avut o poziţie în care în continuare sunt nevoit să-mi apăr colegii de organizaţie. Nu cred că Mircea Geoană trebuie sancţionat, ci trebuie să stea la masă, la o discuţie cu greii partidului", a afirmat Prioteasa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici