- Home
- Politic
- (26.02.2016, 10:00)
- Departamentul Politic
Iliescu, despre afirmaţiile privind Revoluţia: Regret că o exprimare eliptică poate suna a indiferenţă
Ion Iliescu a revenit, joi, asupra declaraţiei sale potrivit căreia "în loc să stăm să tot plângem morţii" Revoluţiei mai bine "tragem concluziile politice adecvate", susţinând că regretă faptul că "o exprimare elipitică poate suna a indiferenţă faţă de suferinţa rudelor celor morţi în acele zile".
Urmărește
6006 afișări
Ion Iliescu (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Arhiva Mediafax Foto)
"Regret faptul că o exprimare eliptică, în contextul acestei discuţii (redeschiderea dosarului Revoluţiei-n.r), poate suna drept indiferenţă faţă suferinţa rudelor celor morţi în acele zile. Nu este, iar tot ceea ce am făcut pentru cinstirea memoriei lor stă dovadă că nu este vorba de indiferenţă sau de lipsa empatiei. Cinstirea memoriei celor morţi în timpul Revoluţiei înseamnă în primul rând să acţionăm pentru ca România să nu mai cunoască totalitarismul. Iar pentru asta acţiunea politică este primordială. Democraţia înseamnă politică. Trebuie să tragem concluziile politice care se impun din tot ceea ce am făcut greşit în aceşti 26 de ani, înseamnă să întărim instituţiile politice: parlament, partide, organe alese la nivel local; să ne facem datoria de a veghea ca ţara asta să rămână o democraţie, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti să fie respectate" a precizat fostul preşedinte, pe blogul său.
Iliescu a mai spus că afirmaţiile sale au fost făcute, la sfârşitul întâlnirii de la Palatul Parlamentului, dedicată formării CPUN, fiind întrebat de jrunalişti despre intenţia redeschiderii dosarului ”Revoluţia din decembrie”, şi despre decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, privitoare la plângerile unor rude ale victimelor din decembrie 1989.
"Revoluţia Română a fost un eveniment extrem de complex, şi a spune că poţi să-l cuprinzi într-un dosar înseamnă a ignora o întreagă realitate. Orice sentinţe ar da un tribunal sau altul, ele nu înseamnă că reprezintă adevărul despre Revoluţie. Sunt doar soluţii particulare, date unor cazuri particulare. Iar acolo unde au fost identificaţi vinovaţi de represiune, aceştia au fost judecaţi şi condamnaţi. Nu pentru o vină în general, ci pentru fapte concrete", mai scrie Iliescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
A început războiul tarifelor. Administraţia Trump a lansat chiar acum tarife împotriva Chinei, Mexicului şi Canadei. Ottawa anunţă că va răspunde imediat cu o serie de contramăsuri
-
Cât dăm la apărare: MApN are zeci de contracte de achiziţie în derulare sau pregătire. Armata primeşte în 2025 un buget de 42,8 miliarde lei (8,5 miliarde euro), la care se adaugă credite de angajament, putând ajunge la 5,6% din PIB
-
David Popovici a cerut ordin de protecţie după ce un vecin a vrut să-i dea foc la maşina de 150.000 de euro
Fostul preşedintele Ion Iliescu a afirmat joi că nu ştie cui foloseşte redeschiderea dosarelor pe tema Mineriadelor şi a Revoluţiei, considerând că acestea nu ar trebui ''dezgropate'' întrucât CEDO este interesată să "întreţină aşa ceva". Întrebat ce părere are despre redeschiderea dosarului Mineriadelor şi a Revoluţiei, Iliescu a afirmat că "nu este nicio problemă", dar că nu ştie cui slujeşte un astfel de demers.
Fostul preşedinte a mai spus că trebuie să tragem concluziile politice adecvate din evenimentele în urma cărora a căzut regimul comunist în loc "să stăm să tot plângem morţii". ''Revolta din decembrie a însemnat sacrificii umane. Să stăm să tot plângem morţii în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societăţii...", a adăugat el.
Citeşte şi: Iliescu, despre Mineriade şi Revoluţie: CEDO, interesată să întreţină subiectul. Ce rost are să dezgropăm? Să tragem concluziile politice adecvate în loc să stăm să tot plângem morţii
Citeşte şi: Iliescu: A scăzut nivelul intelectual al dezbaterii publice faţă de ce a fost în 1990. Lumea stătea cu gura căscată la radio şi la televiziune să urmărească dezbaterile CPUN
Citește pe alephnews.ro: La cinci ani după ce au spus „la revedere” UE, britanicii regretă amarnic Brexitul
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
CANCAN.RO
Milionarul Bryan Johnson nu-și mai injectează „sângele FIULUI său”, după ce a descoperit un alt tratament: „Cine dorește punga mea cu plasmă?”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe