"Am auzit că domnul Geoană s-a referit la cei care au trădat la moţiune. Asta vorbeşte despre caracterul său. Este lipsă de respect faţă de oameni cu mai multă experienţă, cu mai multă vechime în partid. El este un om care a venit pe val, atunci când PSD era la putere. Dacă este să vorbim de vocaţia trădării, nu domnul Geoană are autoritatea morală să vorbească despre aşa ceva", a spus Iliescu.
El a arătat că a încercat să reacţioneze "cu calm", dar îl "îndurerează" faptul că Geoană şi cei din jurul lui s-au grăbit să lanseze "etichetări" la adresa unor membri cu vechime în partid, într-o manieră pripită, aşa cum au lansat şi ideea de moţiune de cenzură.
"Ar trebui să manifeste mai mult respect faţă de activul de bază şi faţă de oamenii care au fondat acest partid, care au activat în acest partid în momente când domnul Geoană era pe alte meleaguri şi habar n-avea de viaţa politică din ţară. Este ruşinos pentru el, un om mai tânăr, n-are respect elementar faţă de un om mai în vârstă decât el şi care i-a iertat nişte păcate, apropo de vocaţia trădării. Mai mult nu vreau să mă cobor", a afirmat preşedintele de onoare al PSD.
La PRO TV, preşedintele de onoare al PSD, senatorul Ion Iliescu, a declarat că "nişte intruşi care au venit la «de-a gata» şi vor să submineze forţa şi unitatea partidului" îşi pun problema sancţionării sale, pentru votul de la moţiunea de cenzură.
El a afirmat că asemenea metalităţi sunt "de cazarmă" şi că denotă o mentalitate "primitivă", intolerabilă.
Iliescu nu se teme că va fi sancţionat, pentru că nimeni nu ar avea autoritatea să îl judece, "vocaţia trădării" fiind de căutat altundeva în PSD.
"Vocaţia trădării o au alţii în partid, nu eu, eu am fost factorul coeziv, am fost factorul motor care a dat suflu, care a dat energie, care a inspirat oamenii şi vin niste intruşi care au venit la «de-a gata» şi vor să submineze acum forţa şi unitatea partidului. Dezavuez aşa ceva", a mai declarat Ion Iliescu, pentru PRO TV.
Într-o emisiune a RRA, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că lui Ion Iliescu ar trebui să îi fie ruşine de faptul că votul său de la moţiunea de cenzură a fost aplaudat de către parlamentarii PNL şi de către premierul Tăriceanu.
"Cred că ar trebui să-i fie ruşine domnului Iliescu pentru că…şi cred că îi este ruşine prin faptul că pentru votul pe care l-a avut ieri în Parlament cei care l-au aplaudat în momentul în care a votat pân’ la urmă o figură importantă a social-democraţiei, preşedintele de onoare al partidului care a introdus moţiunea şi cel care a şi semnat moţiunea, că Tăriceanu şi toţi liberalii din sală au aplaudat când a votat această moţiune", a afirmat Geoană.
El a comentat astfel o altă declaraţie a lui lui Iliescu, acordată RFI şi adusă în discuţie de realizatorul emisiunii de la RRA, conform căreia intenţia conducerii PSD de a-i sancţiona pe parlamentarii social-democraţi care nu au susţinut moţiunea este "o ruşine".
"Ruşinea aparţine în altă parte", a afirmat Geoană, susţinând, indirect, că Iliescu ar fi devenit "port-drapelul Guvernului Tăriceanu".
"Cred că acesta este un moment de ruşine, pentru că, indiferent de rezervele pe care le ai faţă de finalitatea moţiunii, de ceea ce poate să reprezinte un calcul politic, legat de poate ce ar fi bine să-i dăm cărţile lui Băsescu…dar în clipa în care devii port-drapelul guvernului Tăriceanu, cred că acolo ruşinea aparţine în altă parte şi, în orice caz, nu acelora care au luat decizia de a merge înainte cu moţiunea", a mai declarat preşedintele PSD la RRA.
Anterior, la finalul şedinţei BPN al PSD de joi, Mircea Geoană a refuzat să comenteze declaraţiile lui Ion Iliescu despre moţiunea de cenzură, dar a spus că sâmbătă, la Braşov, la şedinta Comitetului Executiv, vor fi discutate şi cazurile celorlalţi parlamentari PSD care au votat împotriva moţiunii de cenzură.