Iliescu: Intervenţia în Libia e necesară, ţinând seama de acţiunile total iraţionale ale lui Kadhafi

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că intervenţia în Libia, decisă la Summitul de la Paris în baza rezoluţiei Consiliului de Securitate, este necesară dacă se ţine seama că acţiunile liderului libian Muammar Kadhafi, sunt "total iraţionale".

Urmărește
6 afișări

Iliescu a precizat că a trecut puţină vreme de la declanşarea evenimentelor până ce Consiliul de Securitate s-a pronunţat în legătură cu acest lucru.

"Ţinând seama de acţiunile brutale de represiune împotriva populaţiei, Consiliul de Securitate a luat această decizie de a da un avertisment autorităţilor libiene în legătură cu acţiunile brutale împotriva propriei populaţii şi de a înceta imediat aceste acţiuni. Şi, pe baza rezoluţiei Consiliului de Securitate, s-a luat şi această decizie a unor state, la reuniunea de la Paris, nu de a intra, ci de a se implica în conflicte militare pe teritoriul Libiei şi mai ales din spaţiul aerian, să exercite presiuni aspura autorităţilor libiene pentru a înceta imediat acţiunile de represiune", a precizat Iliescu.

El a subliniat că acesta este sensul hotărârii adoptate privind intervenţia militare în Libia.

"Ăsta este sensul hotărârii adoptate şi mi se pare că este un lucru necesar în condiţiile date, ţinând seama de acţiunile total iraţionale ale acestui dictator, care nu are limite", a precizat Iliescu.

Fostul şef de stat şi-a exprimat speranţa ca intervenţia militară să conducă la încetarea represiunii la care este supusă populaţia libiană şi ca în Libia să se găsească forţe interne care să debarce dictatura lui Kadhafi.

"Eu sper ca, în primul rând, să înceteze acţiunile brutale de represiune şi să se găsească forţe interne în Libia ca să curme cu această dictatură care se prelungeşte de atâta vreme şi care nu a ezitat să apeleze la metode brutale împotriva proprei populaţii”, a conchis fostul preşedinte.

Operaţiunile aeriene ale forţelor franceze continuau, duminică dimineaţa, deasupra Libiei, în cadrul coaliţiei internaţionale, a anunţat o sursă militară franceză, citată de AFP.

Operaţiunea a început sâmbătă cu survolarea teritoriului libian de către avioane de vânătoare Rafale şi Mirage 2000, care au distrus mai multe blindate ale forţelor loiale lui Kadhafi.

În cursul serii, forţele americane şi britanice au preluat iniţiativa, cu primele raiduri aeriene britanice şi tiruri cu rachete de croazieră lansate de pe navele şi submarinele americane din largul Libiei.

Operaţiunea internaţională a fost lansată în cadrul rezoluţiei 1.973 a ONU, care autorizează folosirea forţei pentru protejarea populaţiei libiene.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici