- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.12.2018, 13:56)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iliescu, MESAJ la 29 de ani de la Revoluţie, după o perioadă lungă de tăcere: Să corectăm ceea ce am făcut greşit, de atunci până acum
Fostul preşedinte Ion Iliescu, devenit inculpat în dosarul Revoluţiei, a transmis, sâmbătă, un mesaj la împlinirea a 29 de ani de la evenimentele din 1989, precizând că trebuie să apărăm ce am câştigat atunci şi totodată „să corectăm ceea ce am făcut greşit, de atunci până acum”.
Urmărește
4540 afișări
Iliescu, MESAJ la 29 de ani de la Revoluţie, după o perioadă lungă de tăcere: Să corectăm ceea ce am făcut greşit, de atunci până acum
„Se împlinesc 29 de ani de la Revoluţia Română, din decembrie 1989, un act de demnitate al poporului român, care îşi va păstra semnificaţia în timp, indiferent de manipulările mediatice şi politice, indiferent de ceea ce spun şi vor spune detractorii ei. O revoluţie este în acelaş timp un eşec, şi o victorie. Un eşec al vechiului sistem politic, incapabil de dialog cu cetăţenii, incapabili să mai administreze o ţară şi, nu în cele din urmă, rupt de realitate şi surd la vocea poporului. O Revoluţie este o victorie a voinţei populare, a nevoii de schimbare. Mă tem că, uitând cele întâmplate în regimurile dictatoriale, uitând sacrificiile celor care au luptat pentru libertate şi democraţie, se pot pregăti condiţiile unor noi schimbări violente, pentru că ruptura între baza şi elitele societăţilor se adânceşte, iar binele public este pus între paranteze”, a scris Ion Iliescu, sâmbătă pe blogul personal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Acesta a adăugat că România putea să se schimbe din decembrie 1989 şi până acum, dacă ar fi reuşit să construiască o alternativă la guvernarea momentului.
„România trebuia să se schimbe în 1989. Putea s-o facă paşnic, dacă reuşea să construiască o alternativă la guvernarea momentului, iar puterea de atunci ar fi acceptat un partener de dialog pentru o ieşire negociată din totalitarism, precum s-a întâmplat în Polonia. Şi aş sublinia că nu degeaba forţa motrice a schimbării în Polonia s-a numit ” Solidaritatea”. O alternativă se construieşte pe solidaritatea celor care doresc schimbarea”, a completat Iliescu.
Fostul preşedinte a vorbit despre momentele impresionate de la Revoluţie încoace, dar şi de cele de confruntare, vrajbă sau divizare. În ciuda acestora, spune Iliescu, România a reuşit să îndeplinească punct cu punct Programul Revoluţiei, anunţat în seara zilei de 22 decembrie 1989.
„Am avut, în aceşti 29 de ani, începând cu zilele revoluţiei, atât momente impresionante de solidaritate, dar şi momente de vrajbă, de divizare, de confruntare. Cu toate acestea am reuşit să îndeplinim, punct cu punct, Programul Revoluţiei, enunţat în seara zilei de 22 decembrie 1989. Cine şi-ar fi închipuit atunci că după nici trei decenii România va ajunge să prezideze, practic, Uniunea Europeană pentru şase luni de zile? Este cea mai palpabilă dovadă a succesului Revoluţiei!”, a explicat fostul şef al statului.
Totodată, Iliescu a adus în discuţie şi felul în care s-a schimbat ţara noastră, existând atât aspecte pozitive, cât şi negative. El spune că cel mai mare pericol pentru democraţia din România, dar pentru cea din Europa este adâncirea inechităţilor sociale şi economice.
„România s-a schimbat enorm. Şi în bine, dar şi în rău. Ca orice schimbare, ea are şi părţi pozitive, dar şi părţi negative. Cel mai mare pericol pentru democraţie, în România, dar şi în Europa, îl reprezintă adâncirea inegalităţilor economice şi sociale. Iar contestarea puterii politice se manifestă în întreaga Uniune Europeană. Populism, naţionalism, extremisme de tot felul, şi putere politică incapabilă să-şi mai asume responsabilităţile care îi revin, toate astea scot oamenii în stradă”, a subliniat Ion Iliescu.
Nu în ultimul rând, fostul şef al statului atrage atenţia că „politicul trebuie să reziste tentaţiei, autoritarismului, antecamera totalitarismului”.
„Adevăratul omagiu, şi manifestarea recunoştinţei faţă de cei care au reuşit să ne aducă libertatea după decenii de totalitarisme, este păstrarea democraţiei şi a libertătii. Politicul trebuie să reziste tentaţiei, autoritarismului, antecamera totalitarismului. Împreună, şi dincolo de ce ne desparte, până la urmă în mod firesc, putem şi trebuie să apărăm ceea ce am câştigat în decembrie 1989, şi în acelaşi timp să corectăm ceea ce am făcut greşit, de atunci până acum”, a conchis Iliescu.
Procurorii Secţiei militare din Parchetul Generel anunţă, vineri, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu, în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989.
Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare, şi Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii.
Cercetările au vizat stabilirea situaţiei de fapt în ceea ce priveşte exercitarea directă a prerogativelor puterii de stat şi a luării deciziilor cu caracter politic şi militar de către grupul de decizie politico-militară al Consiliului Frontului Salvării Naţionale ( C.F.S.N.), format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar şi numit ministru al apărării) şi Gelu Voican Voiculescu.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe