Iliescu: Mulţi am considerat în 2007 că nu trebuia mers până la referendum, nu doar Hrebenciuc

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, că în 2007 mai mulţi lideri ai partidului au avut rezerve cu privire la referendumul de demitere a şefului statului, Traian Băsescu, nu doar Viorel Hrebenciuc.

Urmărește
5 afișări

Întrebat cum comentează informaţiile Wikileaks despre rezervele pe care Viorel Hrebenciuc le-a exprimat, în aprilie 2007, în faţa oficialilor Ambasadei SUA în ceea ce priveşte suspendarea lui Traian Băsescu, Iliescu a răspuns: "Atunci cu toţii am subestimat şansa acestei acţiuni. Suspendarea în sine a fost un act politic motivat, mă refer la măsura luată de Parlament. Nu s-a estimat însă finalitatea ei la votul popular. Atunci încă Băsescu se bucura de o anumită susţinere populară. Nu trebuia mers până la această fază, trebuia dat un cartonaş galben, cum spuneam, din partea Parlamentului, era meritat. Dar nu avea şanse să fie finalizat. În asta a constat calculul inexact".

Întrebat dacă, în aceste condiţii, Hrebenciuc a avut dreptate când şi-a exprimat rezervele faţă de suspendarea lui Băsescu, Iliescu a răspuns: "Nu doar Hrebenciuc, mulţi am considerat atunci că nu trebuie mers până la acest pas".

Viorel Hrebenciuc le-ar fi spus oficialilor de la Ambasada SUA la Bucureşti, în aprilie 2007, că avea rezerve privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi că a încercat să o evite, precizând că s-a întâlnit cu Elena Udrea la un restaurant, dar a fost refuzat, potrivit unei telegrame WikiLeaks.

Potrivit documentului redactat de Mark Taplin, fost adjunct al ambasadorului, în cursul unei întâlniri avute la 17 aprilie 2007, Hrebenciuc a confirmat că, deşi tabăra anti-Băsescu are voturile necesare pentru suspendarea preşedintelui, încă există îndoieli în PSD dacă să continue sau nu cu procedura, în special din partea "Grupului de la Cluj" (din care fac parte Ioan Rus, Vasile Dâncu şi Vasile Puşcaş), care par să lucreze cu fostul ministru de Interne al PD Vasile Blaga pentru a bloca suspendarea, se arată într-o telegramă transmisă la Washington, obţinută de WikiLeaks şi publicată pe site-ul revistei Kamikaze.

Potrivit documentului diplomatic, Hrebenciuc a mai afirmat atunci că PNL era chiar mai hotărât decât PSD să-l înlăture pe Băsescu. El a spus că a aflat de la contacte din PNL că liberalii se temeau că PSD ar putea renunţa la suspendare.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că nu s-a întâlnit cu Elena Udrea în 2007, înainte de suspendarea şefului statului, iar cu Mark Taplin s-a întâlnit, oficial, în biroul său de la Camera Deputaţilor.

Revista Kamikaze a început, duminică, să publice documente obţinute de la WikiLeaks, organizaţia condusă de Julian Assange. Redactorul-şef adjunct al publicaţiei, Cătălin Prisăcariu, a anunţat public că documentele postate pe site-ul revistei reprezintă "originalele" telegramelor transmise de Ambasada americană de la Bucureşti către Washington, fără ca asupra lor să fi fost operată vreo selecţie.

Reprezentantul Kamikaze a anunţat, săptămâna trecută, că deţine integral documentele Wikileaks legate de România, afirmând că a intrat în posesia lor prin intermediul Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI), al cărui membru este, care a încheiat un parteneriat cu organizaţia condusă de Assange.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici