Iliescu: Noi, sărăntocii UE, am ajuns să finanţăm Uniunea

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat, sâmbătă, la Craiova, că unul dintre "beneficiile" aderării la structurile comunitare îl reprezintă statutul de finanţator al UE, care până acum a adus României deficit bugetar.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Noi, sărăntocii UE, am ajuns să finanţăm Uniunea

Iliescu: Noi, sărăntocii UE, am ajuns să finanţăm Uniunea (Imagine: Mediafax Foto)

Fostul şef al statului a fost prezent, sâmbătă, la întrunirea Fundaţiei Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă (GIEDD), care a avut loc în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj.

Ion Iliescu a afirmat, în cadrul acestei întruniri, că pentru aderarea României la Uniunea Europeană au fost făcuţi paşi importanţi, stabilindu-se strategii pe termen lung.

"Reducerea decalajelor dintre noi şi statele Uniunii Europene a devenit obiectivul nostru strategic concretizat şi în strategia noastră la care am lucrat în 2003-2004, când încheiam negocierile şi ne pregăteam să devenim membru cu drepturi depline şi am stabilit nişte repere pentru o strategie pe termen lung", a declarat Ion Iliescu.

El a menţionat că în ultimii opt ani de zile PIB al României a crescut cam cu şase procente anual, fiind de trei ori mai mare faţă de media statelor europene. "Este un lucru pozitiv că economia a început să se structureze ca o economie de piaţă funcţională şi are propria ei dinamică. În ciuda zăpăcelii din viaţa noastră politică şi a incoerenţelor şi a lipsei de comunicare şi conlucrare din funcţionarea instituţiilor statului, economia are dinamică. Am realizat ritmuri de creştere cam de 6% pe toată această perioadă, în timp ce UE are cam 2%, creşteri anuale ale PIB-ului la nivel european", a spus Iliescu.

Fostul şef al statului a susţinut însă că, odată cu aderarea României la UE, au ieşit la iveală şi unele "slăbiciuni" ale procesului de aderare.

"O slăbiciune mare pe care o constatăm azi, am devenit membri cu drepturi depline ai UE dar aceasta în loc să ne aducă avantaje, ne aduce dificultăţi. Care era avantajul? Că ni se oferea o oportunitate. Oportunitatea trebuia concretizată în procesare fondurilor UE. Înainte de 1 ianuarie 2007, ca stat asociat la UE aveam acces la diverse fonduri de preaderare. Tot ce aduceam era un plus absolut, pentru că noi nu plăteam absolut nimic la UE. De la 1 ianuarie plătim cotizaţie. Deci avantajul de a deveni membru cu puteri depline este acela că am devenit ţară cotizantă la UE", a declarat Iliescu.

Contribuţia anuală pe care România o varsă în contul UE aduce deficit la bugetul de stat, în condiţiile în care banii atraşi şi proiectele europene sunt mai puţini decât cotizaţia, a adăugat el.

"Anul trecut am plătit cotizaţii de 1,3 miliarde de euro şi am procesat proiecte de 200 de milioane de euro. Asta e problema. Dintr-o ţară beneficiară a unor fonduri, am devenit ţară contributoare a UE. Noi, sărăntocii UE, am devenit finanţatorii UE de anul trecut", a mai spus Ion Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a apreciat că şi anul 2008 va fi marcat de un deficit financiar în defavoarea statului român în relaţia cu UE. "Nu ştiu care va fi bilanţul 2008, dar contribuţia rămâne. Nu ştiu cât vom procesa, dar tot în deficit vom rămâne. Teoretic, noi am fi avut acces la 3-3,5 miliarde de euro anual în toată perioada până în 2013, cu mici oscilaţii. Este un an de vârf, patru-cinci miliarde de euro. Dar este un acces teoretic", a explicat Iliescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici