- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iliescu nu mai candidează pentru Parlament
Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu anunţă, pe blogul său, că nu va mai candida la alegerile parlamentare, motivând că, de unul singur, într-un colegiu, nu are nici o motivaţie să participe la cursa electorală şi precizând că aceasta nu înseamnă că părăseşte partidul sau activitatea politică.
Iliescu nu mai candidează (Imagine: Mediafax Foto)
Ion Iliescu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, în condiţiile în care s-ar fi menţinut votul pe liste, probabil ar mai fi candidat pentru un nou mandat de parlamentar, deşi candidatura uninominală nu este o noutate pentru el.
"Lucrurile, pentru mine, sunt limpezi, sunt clare: ar fi avut raţiune să fiu prezent la alegeri dacă ar fi existat sistemul de alegeri pe liste, pentru că atunci prezenţa mea era un factor propulsor pentru o listă, pentru susţinerea unor oameni care nu au încă notorietate", a precizat Iliescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
El a menţionat, răspunzând unei întrebări, că, în condiţiile în care s-ar fi menţinut votul pe liste, probabil ar mai fi candidat pentru un nou mandat de parlamentar.
Preşedintele de onoare al PSD a arătat că, în condiţiile votului uninominal, când fiecare aleargă de unul singur, pe culoarul propriu, la nivelul unui colegiu, nu mai are raţiune să mai candideze.
Iliescu a reafirmat că, din 1990 până în 2000, a participat numai la competiţii uninominale, pentru Preşedinţia ţării, sistemul de vot uninominal nefiind pentru persoana sa o noutate.
"Dar utilitatea prezenţei mele deja devine nemotivată în aceste condiţii şi mai bine las locul unui om mai tânăr care vine din urmă, pentru care o asemenea competiţie este o şcoală, este o formare, este un prilej de afirmare", a adăugat Iliescu.
El a precizat că, nefiind angajat personal pe un culoar îngust, dat de un colegiu uninominal, va putea să sprijine în campania electorală mai mulţi social-democraţi.
Iliescu a spus, pe de altă parte, că activitatea parlamentară este una solicitantă, de uzură, ori el trebuie să se gândească, la vârsta sa, să îşi restrângă sferele de acţiune, pentru a fi mai util şi mai eficient.
"Asta nu înseamnă a părăsi viaţa şi activitatea de partid, nu înseamnă a părăsi viaţa politică, ci din contră: să fiu mai eficient", a subliniat preşedintele de onoare al PSD.
Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a anunţat, pe blogul său, că nu va mai candida la alegerile parlamentare: "De unul singur, într-un colegiu - indiferent unde, nu am nici o motivaţie să mai particip la o cursă electorală", declară fostul şef al statului.
El precizează că "nu este vorba de a părăsi partidul sau activitatea politică".
Cotidianul relata, în urmă cu zece zile, că Ion Iliescu a declarat că nu mai e interesat de un nou mandat parlamentar. În acelaşi articol era difuzată şi o altă declaraţie a lui Ion Iliescu, în care acesta spunea că încă nu s-a decis, rugându-i pe jurnalişti să nu lanseze o asemenea ştire până nu se decide, el apreciind că un asemenea raţionament e valabil pentru oricine.
Potrivit Cotidianul, două ore mai târziu, Iliescu declara: "V-am spus aşa, în particular, ca o reflecţie, încă nu m-am decis (n.red. - cu privire la renunţarea la candidatura la Parlament). Nu are sens să agitaţi apele înainte să fie cazul. Eu vă rog să nu lansaţi o asemenea ştire până nu mă decid. Şi eu vă spuneam că e valabil pentru oricine. Mai întâi trebuie să se decidă dacă va candida, după aceea trebuie supus unei deliberări interne în partid dacă el este cel mai potrivit pentru candidatură, să se stabilească în ce colegiu candidează... Toată vara o să fie timp pentru deliberări, de analize, de calcule diverse".
În aceeaşi zi, preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, s-au declarat convinşi de faptul că preşedintele de onoare al formaţiunii, Ion Iliescu, va decide să candideze la alegerile parlamentare din toamnă.
Ulterior, pe blog, Ion Iliescu a afirmat că ideea că s-ar teme de alegeri uninominale este "absurdă", el făcând o serie de precizări referitoare la informaţia difuzată în presă privind posibila neparticipare a sa la alegerile parlamentare.
Iliescu preciza, în textul adresat "colegilor de blog care întreabă despre ştirea din Cotidianul", că sursa acestei informaţii este un dialog, telefonic, cu o jurnalistă de la publicaţia menţionată, care a întrebat la ce colegiu s-a gândit să candideze pentru Parlament, pentru că s-ar discuta despre o ofertă din partea judeţului Argeş în acest sens.
"I-am răspuns că e prematur să-i dau un răspuns în momentul de faţă; în primul rând trebuie să văd dacă voi mai fi interesat să mai candidez şi apoi să discut despre posibile colegii. Într-adevăr, activitatea parlamentară îmi ocupă mult timp şi mă gândesc dacă este cazul să mai continui", spunea Iliescu.
El menţiona, în al doilea rând, că, în condiţiile votului pe liste, prezenţa sa putea constitui - cum s-a întâmplat şi în trecut - "un suport de promovare" a listei de candidaţi ai PSD. În condiţiile votului pe colegii uninominale dispare acest interes, continua Iliescu, menţionând că, în acest caz, fiecare candidat "aleargă" pe un culoar unic.
"În aceste condiţii mă gândesc, într-adevăr, dacă nu este mai bine să las locul unor oameni mai tineri. În cazul retragerii, spre exemplu, înainte de încheierea mandatului, la votul pe liste, în mod automat ocupă locul vacant, în Senat sau în Camera Deputaţilor, următorul de pe listă (supleant). La votul uninominal, pentru postul vacantat se organizează alegeri parţiale. La vârsta mea trebuie să mă gândesc şi la o asemenea posibilitate", afirma Iliescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 03:00
-
astăzi, 02:44
Bihor. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I: Kelemen Hunor a câştigat judeţul