- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.08.2012, 13:16)
- Departamentul Politic , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iliescu: Opiniile lui Gordon, vădit influenţate de campania de dezinformare a partizanilor lui Băsescu
Ion Iliescu susţine că sosirea intempestivă a lui Philip Gordon la Bucureşti, precum şi opiniile exprimate de acesta, sunt "vădit influenţate de campania de dezinformare reuşită de partizanii lui Băsescu ", reflectate şi în declaraţiile preşedintelui CE, constituie "un fapt regretabil".
Urmărește
518 afișări
Iliescu: Opiniile lui Gordon, vădit influenţate de campania de dezinformare a partizanilor lui Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Sosirea intempestivă a subsecretarului de stat al SUA la Bucureşti şi opiniile exprimate, cu acest prilej - vădit influenţate de campania de dezinformare reuşită de partizanii d-lui Băsescu (reflectate, de altfel, şi în declaraţiile d-lui Barroso), constituie un fapt regretabil", scrie fostul şef al statului pe blogul său.
În opinia lui Ion Iliescu, este surprinzător "cu câtă uşurinţă unele cancelarii occidentale (şi inclusiv reprezentanţii lor la Bucureşti) pot fi influenţate de campania de intoxicare desfăşurată de susţinătorii d-lui Băsescu şi câtă lipsă de sensibilitate şi respect pot manifesta acestea faţă de un vot popular, exprimat la un Referendum organizat în mijlocul verii, în ciuda boicotului proclamat de d-l Băsescu şi susţinătorii săi".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Iliescu susţine că acestea trebuie să constituie o temă de reflecţie serioasă şi totodată un obiectiv pentru o acţiune amplă din partea autorităţilor, şi în special a MAE, vizând "contacte active şi o informare promptă, obiectivă şi cât mai completă" a aliaţilor şi partenerilor României.
Preşedintele de onoare al PSD consideră că aceasta trebuie să fie şi o temă de dezbatere cu întreg corpul diplomatic, care se va reuni la Bucureşti, la începutul lunii septembrie, cu prilejul "Zilei diplomaţiei române".
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, luni seară, la Antena 3, că reprezentantul Departamentului de Stat al SUA avea informaţii incorecte, el punctând faptul că prima întrevedere a lui Philip Gordon în România a fost cu Traian Băsescu.
Antonescu a declarat că discuţiile cu subsecretarul de stat al SUA nu au fost deloc formale, ci aplicate, pe conţinut şi pe situaţia politică şi juridică din România.
Preşedintele interimar a ţinut să puncteze faptul că discuţia sa cu Philip Gordon a avut loc după dialogul oficialului american cu preşedintele suspendat, Traian Băsescu.
"Anumite informaţii erau, foarte clar, departe de realitatea politică din România", a afirmat Antonescu despre acest aspect.
Preşedintele interimar a menţionat că i-a spus lui Gordon tot ceea ce a considerat acesta că trebuie să ştie, adăugând că nu ştie în ce măsură opinia oficialului SUA s-a schimbat.
Antonescu a afirmat că vizita lui Philip Gordon în România este binevenită, pentru că este normal ca SUA să se informeze suplimentar despre situaţia din România.
Potrivit lui Antonescu, a fost "evident" pentru el că şi "oaspetele american venea cu nişte lucruri incorecte pe care le ştia despre situaţia din România".
Philip Gordon, reprezentantul guvernului american, a declarat, luni seară, că SUA susţin cele 11 puncte redactate de CE la adresa autorităţilor de la Bucureşti, precizând că a auzit "ceea ce trebuia" de la oficialii români cu care a discutat, rămânând de văzut dacă aceştia vor respecta ce au spus.
"Ne pasă de România, de viitorul ei, de democraţia ei", a spus Gordon.
El a precizat că SUA sunt preocupate de recentele evoluţii legate de referendum şi de procesul prin care aceta este revizuit.
"Am venit şi pentru a exprima aceste preocupări. Au existat, aşa cum se ştie, acuzaţii credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanţi, care ar schimba cvorumul de vot şi, se pare, încercări de presiune asupra Curţii Constituţionale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzaţii au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este aşteptat", a spus Philip Gordon.
Întrebat dacă Parteneriatul Strategic ar putea fi afectat de evenimentele din România, oficialul SUA a declarat, luni, că ţara sa îşi doreşte un parteneriat puternic între cele două state. "Am stabilit recent acest Parteneriat şi vrem să îl vedem funcţionând în continuare", a spus Gordon.
El a menţionat însă că punerea în aplicare a unui astfel de proiect de anvergură ar fi dificilă dacă ar exista semne de întrebare legate de legitimitatea unor procese democratice.
Gordon a menţionat că a transmis liderilor cu care s-a întalnit că partea americană aşteaptă de la ei respectarea legii şi a independenţei instituţiilor.
"Ne aştepăm la respect pentru instituţiile independente, ne aşteptăm ca acuzaţiile credibile de fraudă şi de imixtiuni să fie anchetate şi rezolvate şi ne aşteptăm ca ei (liderii de la Bucureşti, nr.) să sprijine ceea ce ar fi privit ca un rezultat legitim. Nu trebuie ca eu să spun precis ce înseamnă asta, într-un caz sau în altul, dar lucrurile astea se văd. (...)", a spus Gordon.
El a subliniat că atunci când lucrurile sunt complicate pe plan intern, este uneori de ajutor să aduci un "validator" extern.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe