- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iliescu: Pledoaria lui Antonescu pentru cota unică e total neavenită
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, susţine că, în acest moment, PNL şi PSD trebuie să-şi consolideze cooperarea în faţă tendinţelor autoritariste ale preşedintelui Băsescu şi îl critică pe Crin Antonescu pentru pledoaria sa în favoarea cotei unice.
Iliescu: Pledoaria lui Antonescu pentru cota unică e total neavenită (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Iliescu menţionează, într-o postare pe blogul său, că l-a surprins virulenţa cu care liderul PNL Crin Antonescu i-a ripostat lui Victor Ponta pe tema cotei unice.
"În primul rând, nu înţeleg de ce era nevoie de această ripostă din partea preşedintelui PNL?!!! Acum, dincolo de deosebirile dintre ele, PNL şi PSD trebuie să-şi consolideze cooperarea în faţa tendinţelor autoritariste ale preşedintelui Băsescu, pericol principal pentru funcţionarea statului de drept, şi pentru refacerea climatului politic necesar redresării pe toate planurile a societăţii româneşti", adaugă preşedintele de onoare al PSD.
El susţine că, în ce priveşte politică fiscală, introducerea cotei unice s-a dovedit păguboasă pentru ţara.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"E adevărat că ea a fost promovată de alianţă D.A. - a liberalilor cu partidul domnului Băsescu. Dar, această orientare de politică fiscală nu are nimic în comun cu economia de piaţă funcţională. Ea nu se aplică în nicio ţară europeană dezvoltată dintre vechile ţări membre ale UE şi nici în Statele Unite", mai scrie Iliescu.
Ion Iliescu menţionează că această cotă a fost promovată prima dată de Rusia, urmată de câteva ţări (Letonia, Slovacia, Bulgaria şi bineînţeles România), singura motivaţie reală fiind simplificarea vieţii aparatului fiscal (care avea o misiune mai complicată într-adevăr cu calculul individual al veniturilor anuale globale şi încadrarea contribuabililor în categoriile diferenţiate de impozitare).
"Dar, aparatul fiscal, deja se rodase, asimilase un soft adecvat. Rezultatul cotei unice nu a fost nici măcar îmbunătăţirea colectării impozitelor. În primul an de aplicare (2005) s-a încasat cu un miliard lei mai puţin decât în anul anterior. Alminteri, argumentul că reducerea impozitelor pentru cei cu venituri mari ar încuraja investirea beneficiilor suplimentare ale acestora în economie nu s-a adeverit. Au crescut în schimb cheltuielile parazitare - construirea de case scumpe, procurarea de maşini şi ambarcaţiuni de lux - toate achiziţionate din import, ceea ce a contribuit la înrăutăţirea balanţei comerciale a ţării", susţine preşedintele de onoare al PSD.
Fostul şef al statului mai susţine că nici scoaterea la lumină a economiei subterane nu s-a produs, dar că, în schimb, efectul incontestabil al cotei unice a fost adâncirea polarizării sociale între cei cu venituri mari şi cei cu venituri modeste.
"Acum, preşedintele Băsescu, prin măsurile de austeritate promovate, adânceşte această prăpastie - esenţa măsurilor propuse fiind «penalizarea» celor cu venituri mici - salariaţi şi pensionari. Este o mentalitate ostilă celor mulţi şi fără apărare!", adaugă Iliescu.
El susţine că, apărând principiile cotei unice, Crin Antonescu "se solidarizează în fond cu această mentalitate a lui Traian Băsescu".
"Apărarea cotei unice nu are nimic de-a face cu conceptele liberale. Economistul american John Kenneth Galbrait sublinia că «nici o politică economică realistă nu poate ignora efectele sale sociale, nu există economie de dragul economiei, ci economie pusă în slujba oamenilor - şi anume a celor mulţi». Impozitarea diferenţiată a veniturilor globale individuale nu înseamnă măsuri penalizatoare asupra mediului de afaceri - ceea ce se pare că îl preocupă pe domnul Crin Antonescu", mai scrie Ion Iliescu.
El menţionează că până în 2004 impozitele diferenţiate asupra veniturilor anuale individuale mergeau de la 14% pentru veniturile mici impozabile, până la 40% pentru veniturile mai mari. În ce priveşte mediul de afaceri, există o impozitare unică limitată a profiturilor cu 16%, care nu are motive să fie schimbată, susţine el.
"Aşa încât, această alarmare a domnului Crin Antonescu şi pledoaria să pentru cota unică este total neavenită. În schimb, guvernanţii vin cu propuneri de măsuri de-a dreptul aberante cum ar fi impozitarea unor «pensii mari» (poate exagerate) cu 90% ! Aşa ceva nu există nicăieri în lume. La asemenea absurdităţi, domnul Crin Antonescu se arată mai puţin vehement. La măsurile aberante şi antipopulare preconizate de preşedintele Băsescu şi de guvernanţi trebuie răspuns cu soluţii raţionale, suportabile care să încurajeze relansarea activităţilor economice - nu prin sacrificarea unor categorii întregi de cetăţeni", susţine Ion Iliescu.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că preşedintele PSD, Victor Ponta, spune că vrea să răspundă nevoii de creştere economică, dar culpabilizează profitul şi "se năpusteşte din nou" cu impozitul progresiv care inhibă şi sufocă iniţiativa, acestea fiind soluţii "electoraliste".
"Aşa cum respingem categoric curba de sacrificiu pe care actuala putere încearcă să o impună asupra pensionarilor şi asupra a numeroase categorii de bugetari utili, respingem varianta demagogică şi ineficientă a reluării discursului împotriva cotei unice, împotriva profitului. Nu înţeleg cum PSD, preşedintele său, domnul Ponta, vor să răspundă nevoii de creştere economică, de stimulare a sectorului privat din economie, atâta vreme cât culpabilizează profitul şi cât în acest moment, în care noi considerăm că trebuie să stimulăm investitorii, întreprinzătorii, mediul privat, dânşii se năpustesc din nou cu impozitul progresiv care inhibă şi sufocă această iniţiativă", a susţinut Crin Antonescu.
Liderul PNL a precizat că, din acest punct de vedere, "nu există niciun punct de asemănare sau de întelegere" între liberali şi social-liberali, precizând că înţelege faptul că PSD apelează la o "variantă electoralistă".
PSD propune ca măsuri anticriză impozitarea diferenţiată şi veniturilor şi TVA redusă la alimentele da bază.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO