Ion Iliescu: Ştiu că Internetul e plin de meme-uri cu mine. Pe unele le apreciez, atâta timp cât au umor

Ion Iliescu a declarat, într-un interviu publicat pe blogul lui Ionuţ Vulpescu, că ştie că Internetul e plin de meme-uri cu el, ”că speranţa moare penultima” sau că a fost văzut la bancă, pentru un credit pe 30 de ani. ”Pe unele le apreciez, atâta timp cât au umor”, spune fostul preşedinte.

Urmărește
755 afișări
Imaginea articolului Ion Iliescu: Ştiu că Internetul e plin de meme-uri cu mine. Pe unele le apreciez, atâta timp cât au umor

„Vârsta îţi dă o măsură a graniţelor – foarte subtile, de altfel – dintre curaj şi tupeu, dintre prostie şi altruism, dintre merite şi experienţă. Nu cred că a trăi viaţa în acord cu nişte standarde comune e o soluţie: astăzi profesionalizarea începe mai devreme, joburile sunt mai copleşitoare, familiile apar mai târziu. Dar vârstele sunt importante: ale maturităţii, afectivităţii, aşteptărilor. Vorba lui Caragiale: sunt vechi, domnule! Dar asta nu trebuie să însemne în mod necesar a fi retrograd, hiperconservator sau inamovibil. În politică, vârstele bat vârsta: partidele ating forme de uzură, trebuie să satisfacă noi aşteptări fără a se dezice de sine şi de identitatea lor ideologică, instituţiile riscă să ajungă forme fără fond. Pentru vârstă, trebuie să nu faci excese. Pentru vârste, ai nevoie de progrese. E o matematică simplă a vieţii. Ca o paranteză, ştiu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranţa moare penultima sau că am fost văzut la bancă, pentru un credit pe 30 de ani, etc. Pe unele le apreciez, atâta timp cât au umor, adică sunt inteligente. Lumea nu începe cu noi şi cu siguranţă nici nu se termină cu noi. Valabil pentru orice muritor”, spune Ion Iliescu.

Fostul preşedinte a împlinit duminică 94 de ani.

De asemenea, el afirmă că „populismul a devenit viral în România contemporană”.

„El a generat marea pandemie morală a societăţii noastre, faţă de care publicul nu a făcut anticorpi. Golănia a fost interpretată drept cinism, circul drept spirit ludic, demagogia ca mesianism providenţial. Din aceste pricini, chiar partidele politice au intrat în competiţia pentru populism, iar electoratul a început să privească la cine e dispus să dea mai mult, nu cine e capabil să facă mai mult. Unii au încurcat lucrurile şi au pus semnul egal între populism ca set de măsuri guvernamentale pentru sprijinirea unor categorii sociale vulnerabile, ceea ce în mod tradiţional face parte din discursul şi acţiunile stângii, şi populism ca arta sforarilor politici, care seduc electoratul şi se duc la final de mandat, fără a face nimic din ceea ce au promis. În timp, asta e îngreţoşat electoratul şi, prin urmare, a apărut în cote îngrijorătoare un fenomen periculos pentru democraţiile participative şi reprezentative: absenţa la vot”, spune Iliescu.

Totodată, Ion Iliescu spune că a fost printre primii din România care a avut blog politic.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici