- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iliescu: Taxa de solidaritate pentru bugetari este în principiu o idee bună
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat vineri că taxa de solidaritate pentru bugetari este în principiu o idee bună, el adăugând că personal este pentru impozitarea progresivă, care, în opinia sa, este "corectă, democratică şi conformă cu funcţionarea normală a societăţii".
Ion Iliescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Iliescu a arătat că el nu a fost de acord cu principiul cotei unice, menţionând că nicăieri în lume, în ţările dezvoltate, nu există acest sistem de impozitare linear.
El a invocat afirmaţiile unui cunoscut economist american care spunea că este antidemocratic principiul linear şi că este democratic principiul progresiv al impozitării.
"Cei care câştigă mai mult trebuie să susţină mai mult cheltuielile la buget, pentru că ei sunt şi beneficiari mai mari ai serviciilor publice. Merge pe şosea cel ce are maşină, nu cel care merge cu metroul şi foloseşte şi alte servicii publice - apă, energie şi aşa mai departe - în mai mare măsură decât amărâtul acela care calculează să nu aibă mai mult de un bec", a menţionat social-democratul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
El a apreciat că este vorba de o pornire antidemocratică a promotorilor principiului cotei unice de impozitare.
Întrebat în legătură cu stabilirea unui prag de 4.500 de lei salariu pentru aplicarea taxei de solidaritate, Iliescu a răspuns că pragurile acestea sunt chestiuni de ordin tehnic.
Ion Iliescu a susţinut că renunţarea la cota progresivă şi introducerea cotei unice au creat greutăţi bugetului să mai obţină fondurile necesare.
"De ce această protecţie a celor care câştigă, chiar dacă câştigă pe merit, câştigă mai mult? De ce să nu contribuie mai mult la susţinerea serviciilor publice? Nu-i înţeleg, pur şi simplu", a mai afirmat Ion Iliescu.
Pe de altă parte, el a remarcat că liberalii se opun acestei idei. "Ce are cu concepţiile liberale această aliniere a taxei unice, a impozitării procentuale unice? Nu are nimic cu liberalismul treaba aceasta şi cu funcţionarea democratică a statului", a adăugat el.
Ion Iliescu a participat vineri, la Bookfest, la lansarea de către Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a volumului "Constituţia României 1991. Documente" (vol. II), de Teodora Stănescu Stanciu şi Gheorghe Neacşu.
Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar, declara, marţi, premierul Victor Ponta.
El amintea că Guvernul USL intenţionează să aplice de anul viitor cote diferenţiate de impozit, în funcţie de nivelul salariilor.
"În plus faţă de acest sistem fiscal, dacă va fi cazul şi dacă se va dovedi o idee bună, în special în zona bugetară, pentru că nu vreau să dăm semnale negative în zona privată care deja a suferit destul de multe în urma crizei, pentru cei care au venituri mari de la buget, de peste 4.500 lei pe lună, acolo poate fi vorba de o taxă de solidaritate. O taxă de 16 plus încă 16 peste ceea ce depăşeşte 1.000 de euro pe lună", spunea Ponta.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, la Arad, că "nu vede bine" creşterea unor impozite sub forma unei taxe de solidaritate şi că o astfel de măsură "excede" înţelegerile de până acum din USL privind fiscalitatea, dar subiectul va fi discutat în PNL.
Copreşedintele USL Crin Antonescu a declarat, răspunzând unei întrebări referitoare la taxa de solidaritate anunţată de premierul Ponta, că nu crede că mărirea unor impozite este o soluţie.
"Eu nu o văd bine, în sensul că nu cred că este o soluţie. Nu am crezut niciodată că mărirea unor impozite, mai ales pe conjuncturi atât de scurte, este de natură să rezolve ceva. Filosofia, principiile şi formulele noastre de impozitare negociate la nivelul USL sunt foarte clare: un impozit regresiv, deci 16 la sută rămâne cea mai mare cotă de impozitare (...) Taxa asta de solidaritate e totuşi o formulă care excede înţelegerea noastră pe formula fiscală şi din punctul ăsta de vedere, dacă nu sunt argumente foarte concrete, eu unul nu susţin o asemenea măsură", a spus Antonescu.
Liderul PNL a adăugat că vor exista totuşi discuţii în PNL pe acest subiect, pentru a se lua o decizie dacă va fi susţinută sau nu supraimpozitarea veniturilor mai mari de 4.500 de lei.
Liderul PSD, premierul Victor Ponta a declarat ulterior că preşedintele PNL are o poziţie corectă în privinţa taxei de solidaritate pe veniturile mari ale bugetarilor, deoarece tema nu a fost discutată în USL, dar a arătat că este nevoie de măsuri prin care aceste venituri să fie aduse "într-o zonă normală".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO