Iliescu, Văcăroiu şi Marinescu vor interzicerea schimbării destinaţiei spaţiilor verzi

Senatorii Marius Marinescu, Ion Iliescu şi Nicolae Văcăroiu, alături de alţi 38 de senatori, au depus, vineri, la Biroul Permanent, o propunere legislativă în procedură de urgenţă privind interzicerea schimbării destinaţiilor terenurilor prevăzute în planurile urbanistice ca spaţii verzi amenajate.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Iliescu, Văcăroiu şi Marinescu vor interzicerea schimbării destinaţiei spaţiilor verzi

Iliescu, Văcăroiu şi Marinescu vor interzicerea schimbării destinaţiei spaţiilor verzi

Propunerea legislativă vizează modificarea articolului 71 al Ordonanţei de urgenţă 195/2005 şi completarea aceleiaşi ordonanţe privind protecţia mediului, se arată într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

În momentul de faţă, art. 71 alin. 2 permite construirea pe spaţiile verzi, exemplul fiind cazul Parcului Bordei.

Propunerea legislativă cu privire la protecţia mediului interzice, în toate împrejurările, fără excepţie, schimbarea desţinatiei terenurilor prevăzute în planurile urbanistice ca spaţii verzi amenajate.

Iniţiatorii subliniază că în Bucureşti sunt 270 de tone de praf pe kilometrul pătrat, iar speranţa de viaţă este cu 4 ani mai scurtă decât cea a locuitorilor din alte oraşe ale ţării. Un copac emană 20 metri cubi de oxigen în 24 de ore, iar un om are nevoie de doar 2 metri cubi de oxigen pe zi.

Capitala României are cea mai mică suprafaţă de spaţiu verde pe cap de locuitor din Europa. Fiecărui bucureştean îi revin doar 2,5 metri pătraţi de spaţiu verde, în timp ce europenii se bucură de mult mai mult - 32 mp/locuitor în Varşovia, 83 mp/locuitor în Stockholm, 64 mp/locuitor în Londra, subliniază inţiatorii proiectului.

Din aceste motive, iniţiatorii proiectului propun abrogarea art. 71 alin.2 şi solicită consiliilor locale, municipale, judeţene şi Consiliului General al municipiului Bucureşti, precum şi primarilor să întocmească programe în vederea asigurării a minimum 26 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor.

Normele Uniunii Europene prevăd un de minim 26 metri pătraţi pe cap de locuitor.

Dincolo de prevederile propunerii legislative, autorităţile trebuie să aibă în vedere, cu timpul, atingerea normei recomandate de Organizaţia Naţiunilor Unite, adică de 50 de mp de verdeaţă pe cap de locuitor, adaugă semnatarii.

Conform sursei citate, iniţiativa legislativă este susţinută şi semnată de 41 de parlamentari ai PD, PSD, PRM, PNL, PC, UDMR şi independenţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici