- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.05.2021, 17:01)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nici pandemia nu a afectat bugetele partidelor: În 2020, partidele au primit cei mai mulţi bani din istoria finanţării politice publice din România
Veniturile partidelor nu au scăzut în 2020, în context pandemic, relevă un raport realizat de Expert Forum: „Partidele au primit 253 de milioane de lei din subvenţii, cei mai mulţi bani din istoria finanţării politice publice din România”.
Urmărește
258 afișări
Nici pandemia nu a afecatat bugetele partidelor: În 2020 partidele au primit cei mai mulţi bani din istoria finanţării politice publice din România
„Datele din rapoartele depuse de partide ne arată că veniturile partidelor nu au scăzut în 2020, în context pandemic. Dimpotrivă, anul electoral trecut a fost unul bogat. Mai mult, partidele au primit 253 de milioane de lei din subvenţii, cei mai mulţi bani din istoria finanţării politice publice din România, deşi la începutul anului ar fi trebuit să primească doar 181 milioane, conform bugetului de stat. Se observă mai ales în cazul partidelor mari, cu şanse să intre în parlament sau să ajungă în coaliţia de guvernare, o creştere a cotizaţiilor, donaţiilor sau împrumuturilor. Şi costurile pentru campaniile electorale au crescut semnificativ”, potrivit Expert Forum.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
Potrivit surei citate, doar 32 de partide au publicat datele obligatorii în Monitorul Oficial până la data publicării acestui raport, din 189 formaţiuni (adică 17%), câte au fost raportate la finalul anului 2020.
„Motivele pentru care aceste raportări nu sunt depuse pot fi diverse, de la necunoaşterea legii, la lipsa de capacitate sau de interes a partidelor, costurile excesive pentru publicare în Monitorul Oficial. Considerăm că este important ca partidele care nu respectă reglementările trebuie să fie sancţionate, mai ales că unele par a încălca regulile de mai mulţi ani. Mai mult, acolo unde există sancţiuni contravenţionale, pare că există practica aplicării de avertismente, chiar dacă partidele recidivează. În unele cazuri discutăm de partide cu un număr mare de candidaţi, cum ar fi Partidul Ecologist Român, care a depus liste cu peste 600 de candidaţi la alegerile parlamentare din 2020; AEP observa un comportament similar şi în raportul pentru anul 2019”, relevă raportul Expert Forum.
Calitatea datelor nu este uniformă, iar formatul rapoartelor de venituri şi cheltuieli (anexa 16) diferă de la un partid la altul, reiese din document.
„Deşi în ultimii ani datele au început să fie publicate în format editabil, disciplina unor partide şi mecanismele de colectare de date pot fi semnificativ îmbunătăţite. Fiecare partid pare a interpreta diferit ce înseamnă raport detaliat (la fel de întâmplă şi pentru campania electorală), chiar dacă ar trebui să publice detaliat fiecare sumă primită şi fiecare cheltuială realizată. Mai mult, nu este clar dacă rapoartele trebuie să includă (şi includ) şi cheltuielile din campanie sau doar cele ale partidului, având în vedere formularea din lege, precum şi faptul că pentru campanii se întocmesc rapoarte specifice. Structura diferită a rapoartelor face dificilă activitatea unui observator care vrea să urmărească în paralel finanţarea campaniei şi cea curentă, întrucât informaţiile nu sunt marcate diferenţiat decât în unele rapoarte (campanie, subvenţii etc). Situaţiile financiare, care sunt sursa cea mai completă de informaţie, arată că partidele au venituri mai mari decât cele pentru care există obligaţia transmiterii de rapoarte la AEP”, mai arată raportul.
Reprezentanţii Expert Forum recomandă revizuirea legislaţiei pentru a se elimina interpretările neclare şi pentru a se consolida acela aspecte care nu sunt reglementate cu privire la finanţarea curentă şi la campanieiar AEP trebuie să îşi consolideze capacitatea de monitorizare şi control atât pentru activitatea curentă, cât şi pentru campania electorală.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe