În actuala legislatură, 25 de deputaţi se află în situaţia de a cumula pensia cu indemnizaţia

Un număr de 25 de deputaţi se află, în actuala legislatură, în situaţia de a cumula pensia cu indemnizaţia sau urmează să îndeplinească condiţiile pentru acest cumul, în cursul mandatului 2008-2012, conform unui document obţinut de MEDIAFAX.

Urmărește
171 afișări
Imaginea articolului În actuala legislatură, 25 de deputaţi se află în situaţia de a cumula pensia cu indemnizaţia

În actuala legislatură, 25 de deputaţi se află în situaţia de a cumula pensia cu indemnizaţia (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Potrivit documentului referitor la deputaţii din legislatura 2008-2012 care îndeplinesc total sau parţial condiţiile de pensionare conform Legii 96 din 2006, 13 deputaţi îndeplinesc în acest moment condiţiile cumulative de vârstă şi mandate.

Cei aflaţi în această situaţie sunt Aurel Vainer, Mihai Radan, Manolescu Oana, Ignat Miron şi Buciuţă Ştefan, de la minorităţi, Palfi Mozes Zoltan, de la UDMR, Gheorghe Gabor şi Vasile Berci, de la PNL, Ruxandra Florina Jipa, Gheorghe Ana, Vasile Mocanu şi Filip Georgescu, de la PSD şi Sergiu Andon, de la PC.

Dintre cei enumeraţi, doar Sergiu Andon (PC) şi Filip Georgescu (PSD) nu sunt pensionaţi pe legea 19/2000 privind pensiile, în timp ce Gheorghe Ana (PSD) are pensia suspendată, astfel că nu cumulează pensia şi indemnizaţia de parlamentar, restul fiind pensionaţi conform legii pensiilor şi încasând şi indemnizaţia de deputat.

Deputaţii care îndeplinesc condiţia de mandat, iar condiţia de vârstă urmează să fie îndeplinită în cursul mandatului prezent, pentru cumulul pensie-indemnizaţie sunt: Karoly Kerekes (UDMR), în vârstă de 62 de ani, cu cinci legislaturi anterioare şi social-democratul Victor Surdu, având aceeaşi vârstă şi aflat la a doua legislatură.

Zece deputaţi îndeplinesc în acest moment condiţia de vârstă dar nu au un mandat complet efectuat pentru cumulul pensie-salariu.

Aceştia sunt Neculai Răţoi, Gheorghe Antochi, Matei Radu Brătianu şi Florian Popa, de la PSD, democrat-liberalii Ştefan Zamfirescu, Ştefan Iosif Drăgulescu, Mihai Surpăţeanu şi Victor Boiangiu, Iosif Koto, de la UDMR şi Dan Ilie Morega de la PNL.

Preşedintele Camerei, Roberta Anastase (PDL), a declarat, săptămâna trecută, pentru MEDIAFAX, că Birourile Permanente ale Parlamentului au decis, pe 22 martie, pentru respectarea unei hotărâri a CC, eliminarea unei prevederi legislative potrivit căreia "pensia nu se acordă simultan cu indemnizaţia de deputat sau senator".

Ea a precizat atunci că Ordonanţa care interzice cumulul pensiilor cu salariile, emisă anul trecut de Guvern, a fost atacată la Curtea Constituţională. Anastase a menţionat că instituţia a decis că interzicerea cumulului pensiei cu salariul în cazul demnitarilor, magistraţilor, judecătorilor nu e constituţională.

"Ca procedură, suntem obligaţi să punem în aplicare deciziile Curţii Constituţionale, aşa că, la iniţiativa Comisiei pentru statutul deputaţilor şi senatorilor, normele de aplicare ale legii Statutului deputaţilor şi senatorilor au fost introduse în Birourile Permanente pentru a fi modificate în acord cu legea şi cu decizia Curţii Constituţionale", explica Roberta Anastase.

Miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat că a iniţiat un proiect de modificare a Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, prin care elimină posibilitatea cumulării pensiei cu indemnizaţia de parlamentar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici