În palat şi proletar. Cât a costat „Palatul Împăratului”. RA-APPS a desecretizat cheltuielile pentru vila unde ar putea să locuiască Iohannis

  • Aproape 2,8 milioane de euro din bani publici au fost investite în mai putin de un an în vila din Aviatorilor 86, despre care presa a scris că ar putea fi repartizată Preşedintelui Klaus Iohannis în calitate de fost preşedinte.
  • RA-APPS a desecretizat astăzi cheltuielile la cererea premierului Ciolacu. Nicolae Ciucă a cerut să fie desecretizate şi cheltuielile vilelor RAAPPS în care stau liderii PSD.
  • Palatul Cotroceni susţine însa că până acum Iohannis n-a cerut locuinţă de la RAAPPS.
  • L-ai votat, te costă! Iohannis ne-a costat 73 de milioane pe an, 733 pe toţi anii, 2,3 euro pe secundă.
  • Subiectul instituţiilor publice ce ocupă clădiri de patrimoniu a fost discutat la Aleph News în cadrul emisiunii ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC.
Urmărește
4599 afișări
Imaginea articolului În palat şi proletar. Cât a costat „Palatul Împăratului”. RA-APPS a desecretizat cheltuielile pentru vila unde ar putea să locuiască Iohannis

Cât a costat „Palatul Împăratului”. RA-APPS a desecretizat cheltuielile pentru vila unde ar putea să locuiească Iohannis

RA-APPS nu a spus cine e beneficiarul vilei, dar o investiţatie de presă a publicaţiei Recorder a arătat că vila este destinată cel mai probabil actualului preşedinte, Klaus Iohannis.
 
La acel moment, preşedintele Klaus Iohannis întrebat dacă ar locui, după încheierea mandatului într-o vilă de protocol pusă la dispoziţie de RA-APPS şi, dacă da, ar accepta să se mute în vila din bulevardul Aviatorilor 86, a declarat: 
 
„Este o preocupare electorală a unora, nu este o chestiune de actualitate. Eu nu am solicitat o locuinţă pentru când va fi să fie. Nici nu mi s-a oferit”.
 
Clădirea se află în aria de protecţie a Parcului Herăstrău, ceea ce a avut nevoie de obţinerea unui aviz din partea Comisiei zonale a monumentelor istorice Bucureşti.

Lucrările au inclus consolidarea structurii de rezistenţă prin ranforsarea stâlpilor, grinzilor şi planşeelor, conform normativelor de construcţii actualizate. Mai mult decât atât, a fost nevoie de refacerea completă a instalaţiilor electrice, cu emfază pe eficienţa energetică.

Costurile se împart astfel:

• Rezistenţă: 4.050.863,05 lei;
• Arhitectură: 6.388.726,14 lei;
• Instalaţii: 3.201.134,80 lei;
• Organizare de şantier: 202.538,91 lei.

Ce este RA-APPS şi ce administrează

Cu aproape 2000 de angajaţi şi pierderi anuale, RA-APPS are numeroase clădiri în administare.
 
Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat❞
  • 2.000 angajaţi
  • 350 mil. lei cifră de afaceri (2022)
  • 22 mil. lei pierdere (2022)
  • 136 mil. lei cheltuieli cu angajaţii
• A vândut în perioada iulie 2013 - septembrie 2023 un total de 379 immobile
 
• Administrează un patrimoniu de peste 3.7 miliarde lei
 
Cea mai însemnată vânzare a fost un teren de 4100 mp, din strada Mircea Eliade, din Bucureşti, adjudecat pentru suma
de 13,6 milioane € (fără TVA)
 
 2014: a încercat să vândă, pentru a treia oară, o parte din Parcul Filipescu. La primele două licitaţii nu s-a depus nici o ofertă. Preţul la a 3-a strigare a fost de 4.185.900 € (plus TVA)

Ce beneficii are preşedintele României

Subiectul Instituţiilor publice ce ocupă clădiri de patrimoniu a fost discutat la Aleph News în cadrul emisiunii ŞTIU PE CE LUME TRĂIESC

Într-un sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar. Cititorii au răspuns la următoarea întrebare:
 

Majoritatea cititorilor sondajului Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar au răspuns DA.

Emisiunea completă poate fi urmărită AICI:

L-ai votat te costă! Cât te costă demnitarul român?

“Domnul Iohannis ne-a costat 73 de milioane pe an, adică 733 pe toţi anii. Adică te costă, 2,3 euro pe secundă, domnul Iohannis.

(...) Acest Palat Cotroceni are vreo 10-12 hectare, 30.000 de metri pătraţi de clădire desfăşurată, şi el ar costa vreo 3 miliarde de lei. Domnia sa ocupă cu 290 de angajaţi acest palat, că atât am găsit noi, că tot ce e pe la cetăţenii ăştia e secretizat. Văsăzică 290 de oameni stau în 30.000 de metri pătraţi. Vorba vine. Că 288 stau în 1.000 de metri pătraţi şi doi stau în 29.000 de metri pătraţi. (...)  Deci 28.000 de metri pătraţi din ăştia 30 sunt ai domnului Iohannis şi consoartei (...) şi orice angajat, inclusiv sepepistul care stă în cuşcă la intrare, are 103 metri pătraţi (...)

Palatul Victoria... Tot guvernul pe an costă, se pare, cam 8 milioane.

Şi Palatul Victoria are numai 26 de mii de metri. Noi am zis, ca şi Cotroceniul, costă cam 100 de mii de euro metrul pătrat. Că e o clădire de patrimoniu cultural şi arhitectural, care este nepreţuită. Şi domnul Ciolacu are 103 angajaţi. (...) Reiese vreo 252 de angajaţi (...) că mai ocupă şi de la Secretariatul General al Guvernului, ce mai ocupă. (...)
Acest Palat Victoria, eu zic că face vreo 3 miliarde euro. (...)

Palatul Parlamentului are 365 de mii de metri pătraţi. (...) La Parlament, ştim că te costă un senator 500 de mii pe an. Te mai costă şi un deputat tot vreo 500. Vedem cum au crescut şi costurile acestor aleşi. Anul ăsta un miliard. Fără să punem costurile celelalte, ale celor care-i asistă. Deci, cost total al Parlamentului  231 de milioane de euro, anul ăsta. (...) 
Am întrebat azi < Mă, câţi sunteţi?>. A, zice, suntem 3200, nu mai suntem 2600. Şi zic, cât cheltuiţi pe întreţinere clădire? Zice, vreo 2-3 milioane de euro pe lună. Bravo!”, a afirmat Adrian Sârbu.

Câte clădiri de patrimoniu are statul?

“Nemo, ai vreo idee câte clădiri de patrimoniu sunt deţinute de stat? Eu zic că sunt peste 10.000. De patrimoniu am spus, Nemo, nu clădiri oarecare. Şi dacă vorbim de care sunt şi câte sunt, ele sunt secretizate. Dacă vorbim de suprafaţă, ca să te ia complet ameţeala, nu ştie nimeni şi nu-ţi spune. Şi evident, ce valoare au, care este nepreţuită.

Domnule, aceste instituţii, care-s folosite, care ocupă clădiri patrimoniu, multe, suprafeţe uriaşe, peste suta de metri pătraţi pentru orice cetăţean de acolo, nici nu plătesc impozit. (...)

Când e vorba de costuri ale nomenclaturiştilor, ale oligarhiei de partid, ne comparăm cu Casa Albă. Dar când e vorba de venituri, nu ne mai comparăm cu America. GDP per capita în America e probabil 70.000 de dolari, dacă nu 80.000, şi media europeană este 48.000 de euro, şi la noi e 17.000 (...) Deci, Hofi, hai să fim la venituri, ca America, şi la costuri să fim ca Estonia, care are în buget 1.6% din populaţie, pe când România are 8.6% din populaţie în buget”, a spus Adrian Sârbu.

Ce vor votanţii noştri. Rezultatele sondajului

60% din respondenţii sondajului Mediafax-ZF- Aleph News, au fost de acord ca Palatul Cotroceni, Palatul Parlamentului, Palatul Victoria şi în general toate clădirile din patrimoniul statului să fie încorporate într-un fond suveran pentru investiţii în educaţie, listat la bursă şi administrat de management privat, iar 40% au respins această propunere.

“Trebuie să ne apucăm ca aceste mii de clădiri de patrimoniu să fie folosite în interesul poporului român. (...) Ce ar putea să fie palatul ăsta, Cotroceni? N-ar fi normal, ca fiind cea mai reprezentativă casă de arhitectură neoromânească (...) să fie un muzeu al artei şi spiritualităţii româneşti? Şi am face o instituţie care, unu, aduce bani, doi, aduce faimă. Aduce bani că aduce turişti. Aduce faimă.

Vrei să-ţi arăt ce fac din Palatul Victoria? Super hotel (…) Această clădire, poate mâine să fie un super hotel de 5 stele. Four Seasons.

Fosta clădire a CC-ului, unde e acum Ministerul de Interne (…) alt hotel, hotel de 5 stele. Mii de străini, care ar plăti 1.000-2.000 de euro pe noapte într-un astfel de hotel, ar mai cheltui 1.000-2.000 de euro, ar renaşte Piaţa Palatului, ar renaşte Piaţa Victoriei (...)

Casa Poporului care se numeşte Palatul Parlamentului e a doua clădire publică din lumea după Pentagon. Ce facem? Mergem la Pentagon şi spunem: Pentagonule, cât te costă chiria aici? Atâta. Sediu NATO unde e? La Bruxelles. Ia aduceţi-l la Bucureşti. (…) Veniţi aici la Casa Poporului. Şi cât plătiţi? Plătiţi bine! Şi mai veniţi şi cu 10.000 de oameni bine plătiţi şi punem sediu NATO în Europa la Casa Poporului. Dacă vrem asta, vin bani şi cu banii ăia investim în educaţie şi în apărare.

Ce facem cu toţi politrucii, toată nomenclatura mai mare sau mai mică de partid care ocupă în mod nejustificat Casa Poporului, Palatul Cotroceni, Palatul Victoria, Ministerul de Externe (…)? Un management privat, un management concurenţial. (…) Spectatorii noştri au votat, 60%, da, dom'le, să luăm clădirile alea, să le punem într-un fond şi acel fond să-l valorificăm. Nu facem de azi pe mâine (…)  Nu! E un proces care face parte din procesul de restructurare a guvernanţei şi al guvernării în România la care tu eşti partener cu noi”, a afirmat Adrian Sârbu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici